Przepisy na Sylwestra

Tuńczyk na domowego sylwestra i karnawał. Przepisy Cristiny Catese na tartaletki, spring rollsy i focaccię

Cristina Catese, kuchnia, Dzień Dobry TVN, przepisy na sylwestra, przekąski, przepisy z tuńczykiem

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Przepisy na Sylwestra

Tuńczyk na domowego sylwestra i karnawał. Przepisy Cristiny Catese na tartaletki, spring rollsy i focaccię

Cristina Catese, kuchnia, Dzień Dobry TVN, przepisy na sylwestra, przekąski, przepisy z tuńczykiem

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Sylwester i karnawał w dobie pandemii oznacza, że spędzimy go w niewielkim gronie we własnych czterech ścianach. Jakie przekąski i startery przygotować gościom? Idealnym wyborem na imprezę w domu jest tuńczyk. Co możemy z nim zrobić? Włoska kucharka Cristina Catese proponuje mini tartaletki, focaccię z rukolą i kaparami oraz spring rollsy z chrupiącymi warzywami z dipem. 

Mini tartaletki z ciastem francuskim i tuńczykiem

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3x 160 g tuńczyka w oliwie z oliwek
  • 1 op. Baby spinach (500g)
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • 250 g ricotty
  • 12 pomidorów suszonych (1 mały słoik)
  • Tymianek
  • ½ mleka do posmarowania ciasta

Dodatkowo: blaszka do muffinek (12 szt.), jednorazowe papilotki.

Wykonanie:

Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy czosnek, a gdy wszystko się zrumieni, dodajemy umyty szpinak. Kiedy wszystko zmięknie, ale nie zwiędnie, odkładamy całość do ostygnięcia.

Ricottę odcedzamy na sitku. Następnie mieszamy ją z pokrojonymi w kostkę pomidorami suszonymi i tymiankiem.

Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami.

Ciasto kroimy na 12 kwadratów i wykładamy nimi papilotki. Następnie do każdej wkładamy szpinak, 1 łyżkę ricotty i 1 łyżkę tuńczyka. Kiedy wszystkie tartaletki będą nafaszerowane, składamy ze sobą 3 rogi ciasta, tak, żeby pozostał mały otwór.

Ciasto smarujemy mlekiem i pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Cristina Catese, kuchnia, Dzień Dobry TVN, przepisy na sylwestra, przekąski, przepisy z tuńczykiem, mini tartaletki

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Włoska focaccia podawana z tuńczykiem, rukolą i kaparami

Składniki:

  • 500 g mąki 
  • 150 g skrobi ziemniaczanej
  • 350 g ugotowanych ziemniaków
  • 13 g świeżych drożdży
  • 100 ml letniej wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżeczki soli

Na wierzch ciasta: oliwa z oliwek extra vergine, rozmaryn, sól

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania zaczynu: w letniej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem i odstawiamy, aż zaczną buzować. Mąkę przesiewamy na blat kuchenny, w środku kopczyka robimy wgłębienie i dodajemy ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Dodajemy zaczyn, mieszamy widelcem całość. Dolewamy oliwę z oliwek i sól. Ugniatamy energicznie ciasto przez około 10 minut, przekładamy do oprószonej mąką miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej 3 godziny.

Po wyciągnięciu przekładamy na blat oprószony mąką, ugniatamy przez kilka minut i rozciągamy na natłuszczonym papierze do pieczenia. Z podanych składników otrzymamy focaccię o średnicy ok. 30 cm lub wysoką focaccię o średnicy 22-24 cm.

Wierzch ciasta polewamy oliwą, solą i rozmarynem i odstawiamy do odpoczęcia na 20-30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C i pieczemy naszą focaccię przez ok. 30 minut, aż się zarumieni.

Farsz do focacci z tuńczykiem, rukolą i kaparami

Składniki:

  • 2 x160 g tuńczyka w oliwie z oliwek
  • duża garść kaparów
  • 2 filety anchovis
  • 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
  • sok z ½ cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku
  • garść oliwek
  • 200 g rukoli
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu

Przygotowanie farszu do focacci:

Tuńczyka, kapary, anchovis, żółtka, sok z cytryny, oliwę przekładamy do malaksera i pulsacyjnie miksujemy, aż powstanie nam niejednolita pasta. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Jogurt i majonez oraz przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy w oddzielnym naczyniu.

Ostygniętą foccacię przecinamy wzdłuż. Obie części smarujemy sosem jogurtowym, na nim układamy rukolę, oliwki i pastę z tuńczyka. Składamy jak kanapkę.

Cristina Catese, kuchnia, Dzień Dobry TVN, przepisy na sylwestra, przekąski, przepisy z tuńczykiem, przepis na focaccia

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Spring rollsy z tuńczykiem i chrupiącymi warzywami z dipem

Składniki:

  • 2 x 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
  • 8-10 blatów papieru ryżowego
  • 1 marchewka
  • 1 podłużny ogórek
  • 1 awokado
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • ½ czerwonej papryki
  • natka kolendry
  • garść dowolnych kiełków
  • garść liści szpinaku baby

Składniki na sos do spring rollsów:

  • 50 ml jasnego sosu sojowego
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 posiekana papryczka chili
  • 1 cm startego imbiru
  • 1 łyżeczka miodu

Składniki sosu wymieszaj. Warzywa pokrój w paski, a papier ryżowy mocz w wodzie pojedynczo. 

Na zmoczony papier wysyp odrobinę sezamu, dodaj warzywa, szpinak, kolendrę, tuńczyka. Papier zwijaj w ruloniki przypominające kształtem małe krokiety. 

Spring rollsy maczaj w sosie. Jedz od razu!

Zobacz też:

Przekąski na Sylwestra: mini burgery, tapasy i sticki z mozzarelli. Przepisy finalisty MasterChef Junior

Karnawałowe przekąski – najlepsze przepisy od Kasi Bukowskiej

Kuchnia bez mięsa to trend 2021 roku. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego

Źródło: Cristina Catese |
Co sądzisz o tym artykule?
65
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0