W kuchni Dzień Dobry TVN przekąski i przystawki na bazie krakowskiej: tortilla z jarmużem, suchą krakowską i fetą, tort ziemniaczany z suchą krakowską, szałwią i serem oraz sucha krakowska jak carpaccio na kruchym cieście. A to wszystko przygotowali: Andrzej Polan, Mateusz Jarzębiak-Góral - uczestnik programu Top Model oraz Olga Kaczyńska - modelka, zwyciężczyni drugiej edycji Top Model.

Sucha krakowska jak carpaccio na kruchym cieście

Składniki:
120g suchej krakowskiej       
200 g czarnych porzeczek       
2 łyżki musztardy rosyjskiej       
2 łyżki masła klarowanego               
liście szpinaku
600 g mąki pszennej razowej       
200 g masła               
ok. 1/2 szklanki wody           
2 łyżki cukru lub miodu   
kminek mielony, kminek cały
szczypta soli

Przygotowanie:
Kiełbasę kroimy w bardzo cienkie plastry. Porzeczkę przesmażamy z dodatkiem miodu, połowę miksujemy, przecieramy przez sitko. Łączymy z całymi owocami. Dodajemy do musztardy. W misce mieszamy mąkę z kminkami, solą, dodajemy masło, rozkruszamy palcami, jak kruszonkę. Na koniec dodajemy wodę i zagniatamy szybko ciasto. Rozwałkowujemy i pieczemy w piekarniku w 180 st. C ok. 15 min. Po upieczeniu ciasto przesmarowujemy musztardą porzeczkową, układamy plastry kiełbasy suchej krakowskiej i dekorujemy listkami szpinaku, skrapiamy olejem i posypujemy pieprzem.

Tort ziemniaczany z suchą krakowską, szałwią i serem

Składniki:
1 kg ziemniaków       
150 g suchej krakowskiej   
1 pęczek cebuli dymki
olej do smażenia
1 ząbek czosnku
6 jajek           
1/2 szklanki śmietany       
250 g bundzu lub mozzarelli w zalewie
2 ogórki zielone           
1 szklanka cukru       
1 szklanka octu jabłkowego   
1 szklanka wody
koper
sól
pieprz
szałwia świeża
koper
300 ml jogurtu naturalnego gęstego

Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w cienkie plastry na mandolinie lub nożem, ale bardzo cienko. Kiełbasę suchą krakowską kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ziemniaki i gotujemy je w oleju do momentu aż zrobią się prawie miękkie i przezroczyste. Odcedzamy z tłuszczu, łączymy z pokrojoną kiełbasą, zalewamy jajkami ze śmietaną i szałwią oraz pokrojonym drobno serem. Umieszczamy ponownie w patelni, podsmażamy na złoty kolor, przewracamy na drugą stronę i dopiekamy. Podajemy z ogórkami marynowanymi w zalewie z octu cukru i wody, posypanymi świeżym koprem i łyżką jogurtu.

Tortilla z jarmużem, suchą krakowską i fetą

Składniki:
1 opakowanie tortilli
100 g suchej krakowskiej   
100 g jarmużu sałatkowego       
1 por
3 jajka
100 g suszonej żurawiny       
1 łyżka chrzanu               
oregano
Przygotowanie:
Z tortilli wycinamy kółka, umieszczamy w foremkach do muffinów, smarujemy masłem i wypiekamy na złoty kolor. Na patelni przesmażamy pora, dodajemy jarmuż, żurawinę i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Zdejmujemy z patelni, przekładamy do miski, mieszamy z jajkami, serem feta, kiełbasą pokrojoną w paski i masą wypełniamy podpieczone babeczki z tortilli. Ponownie pieczemy w 200 st. Cprzez ok. 10 min.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
61
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0