Tarta z kapustą i grzybami - świąteczne danie Ani Starmach

W świątecznej kuchni Dzień Dobry TVN Ania Stramach, jurorka programu MasterChef przygotowała: karpia z warzywami korzeniowymi, krem z buraków z jabłkiem, tartę z kapustą i grzybami oraz wigilijny kompot z suszu. Smacznego!

Karp z warzywami korzeniowymi

Składniki:

4 dzwonka karpia

4 marchewki

4 marchewki (korzeń)

1 seler korzeniowy

2 ząbki czosnku

kiść pomidorków koktajlowych

3 cm imbiru

świeży tymianek i rozmaryn

2 łyżki miodu

oliwa z oliwek

sok z cytryny

Przygotowanie:

Rybę obsyp solą, pieprzem, tymiankiem i obsmaż z dwóch stron na patelni. Warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę, przysmaż na odrobinie oliwy, przełóż na kwadratowy kawałek papieru do pieczenia, na warzywach ułóż kawałki ryby (jeden kawałek na jeden arkusz papieru i jedną porcję warzyw), dodaj sok z cytryny, rozmaryn, czosnek, miód, starty imbir, pomidorki. Papier zepnij (tak aby powstały „cukierki”), wstaw do piekarnika o temperaturze 180 st. C na 20 min. Smacznego!

Krem z buraków z jabłkiem

Składniki:

6 buraków

500 ml bulionu warzywnego

100 ml śmietanki kremówki

3 jabłka

2 łyżki miodu

świeży tymianek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Buraki owiń w folię aluminiową i wstaw na 2 godz. do piekarnika o temperaturze 170 st. C. Po tym czasie obierz je ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Jabłka obierz, pokrój w kostkę, skarmelizuj na patelni, dodając miód i tymianek. Bulion i śmietankę podgrzej. Do kielicha blendera wrzuć buraki i jabłka, dodaj bulion, zmiksuj. Masę przelej do garnka, dodaj śmietankę, dopraw do smaku.

Tarta z kapustą i grzybami

Składniki:

Ciasto:

200 g mąki

1 jako

100 g masła

1 łyżka wody

szczypta soli

+

60 g suszonych grzybów

600 g kiszonej kapusty

ziele angielskie

liść laurowy

garść suszonych śliwek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na min. 2 godz. Po tym czasie odcedź je i przełóż do małego garnka, zalej szklanką świeżej wody i gotuj aż będą miękkie. Miękkie grzyby ostudź i cienko pokrój. Kapustę przepłucz, wrzuć do garnka, dodaj ziele angielskie i liście laurowe oraz szklankę wody. Gotuj na małym ogniu ok. godziny. Po tym czasie odcedź, ostudź i drobno posiekaj. Cebulę drobno posiekaj i przysmaż na odrobinie masła. Wymieszaj w misce razem z grzybami, pokrojonymi śliwkami i kapustą. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj. Zlep ciasto w kulkę i wstaw na min. 30 min. do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę, podziuraw widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 min. Po tym czasie ciasto wyciągnij, pokryj farszem i wstaw ponownie do piekarnika na ok. 20 min.

Wigilijny kompot z suszu

Składniki:

300 g suszonych jabłek

300 g suszonych gruszek (z ok. 1,5 kg owoców)

500 g suszonych śliwek

100 g wędzonych śliwek

200 g wędzonych gruszek

łyżka goździków

łyżeczka kardamonu

2 laski wanilii

2 x kora cynamonowa

kilka ziaren ziela angielskiego

gwiazdka anyżu

skórka z cytryny

skórka z pomarańczy

2-3 l wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki włóż do garnka, zalej woda, gotuj ok. godziny na małym ogniu. Pozostaw do ostudzenia.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości