Szefowie kuchni z Tajwanu lepią pierożki

Lee Chieh-kuei i Ke Zi-An, szefowie kuchni, przybyli do nas z Tajwanu. W Dzień Dobry TVN wyjaśniają, jak zrobić ciasto do chińskich pierożków, tak popularnych w naszym kraju. Przygotowali także farsz do nich i pokazali trudną sztukę lepienia pierogów. Skrzystajcie z ich przepisu!

Pierożki na parze po szanghajsku (xiaolongbao)

XiaoLonBao- Pierożki z 18 skomplikowanymi zakładkami

Składniki:

Farsz:

500 g wieprzowiny mielonej

200 g galaretka ze skór wieprzowych

20 g imbir, drobno posiekany

25 g cebulki dymki drobno posiekanej

60 g woda

5 g sól

10 g cukier

20 g oleju sezamowego

5 g zmielony biały pieprz

15 g sosu sojowego

Ciasto:

60 g mąki pszennej typ 450

20 g mąki pszennej typ 750

50 g woda

2 g sól

Przygotowanie:

Farsz: (25-30g/szt)

Galaretka ze skór wieprzowych: Skóry wieprzowe, imbir, szczypiorek posiekany i woda,

Umyć dokładnie skórę wieprzową i ugotować do miękkości ,pokroić w cienkie paski lub zmielić, dodać imbir, cebulę całość wystudzić.

Mięso wieprzowe dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami i wyrobić aż masa będzie gęsta i lepka.

Ciasto: (8-10g/szt)

W misce połączyć składniki na ciasto, dokładnie wymieszać. Wyrobić ciasto, aż staje się gładkie. Przykryć ,aby nie wyschło i pozostawić na 20 minut.

Odrywać małe kawałki ciasta palcami lub odkroić . Każdy kawałek waży około 8-10g.

Wyrobić oderwany kawałek rozpłaszczając go, następnie za pomocą wałka uzyskać średnicę około 9 cm.. Rozwałkowane ciasto powinno być bardzo cienkie ,tak aby po ugotowaniu było przeźroczyste a jednocześnie wystarczająco mocne, aby wytrzymać napełnienie farszem, Umieścić nadzienie wieprzowe (25~ 30 g) w środku ciasta. Ciasto z nadzieniem starannie umieścić na lewej dłoni. Użyj kciuka i palca wskazującego lewej dłoni i kciukiem prawej ręki i wykonaj 18 zakładek( fałd) zamykających szczyt pierożka. Układać gotowe pierożki w koszyczkach bambusowych do gotowania na parze. Należy zapewnić odpowiednie odstępy aby zapobiec przywieraniu pierożków do siebie podczas gotowania. Gotować na parze na szybkim ogniu przez około 7-8 minut.

Sos do maczania:

Składniki:

1 łyżki octu ryżowego czerwonego

1 łyżka drobno tartego imbiru

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana