Krem z buraka z malinami oraz ciasto czekoladowe z serem pleśniowym. Szalone połączenia w przepisach Ani Starmach

W kuchni Dzień Dobry TVN doszło do szalonego połączenia smaków i osobowości. Operator Dzień Dobry TVN Paweł Gosk i jurorka MasterChefa Ania Starmach przygotowali dla nas: krem z buraka z malinami i rozmarynem, pstrąga z chili i imbirem oraz ciasto czekoladowe z serem pleśniowym.

Krem z buraka z malinami i rozmarynem

Składniki:

1 kg buraków

1 l bulionu warzywnego

kilka gałązek tymianku

2 pieczone jabłka

70 g malin

250 g ricotty

Przygotowanie:

Buraki zawiń w folię i włóż na 1,5 godz. do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po tym czasie obierz je ze skórki, pokrój, umieść w wysokim naczyniu, dodaj bulion, jabłka, maliny, tymianek, sól, pieprz. Zmiksuj na gładki krem. Podgrzej, przelej do miseczek a tuż przed podaniem dodaj pokruszoną ricottę.

Pstrąg z chili i imbirem

Składniki:

2 pstrągi

2 małe papryczki chili

kawałek imbiru (3 cm)

garść świeżej kolendry

garść pietruszki

1 ząbek czosnku

0,5 cytryny

4 łyżki sosu sojowego

+

12 mini marchewek

8 mini cukinii

kiść pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

Chili, imbir i czosnek posiekaj, wymieszaj z ziołami, napełnij taką mieszanką brzuchy pstrągów, dodaj ćwiartki cytryny. Rybę przełóż na kawałek folii aluminiowej, polej sosem sojowym, dodaj pokrojone warzywa, zawiń brzegi folii. Piecz 20-25 min. w 180 st. C.

Ciasto czekoladowe z serem pleśniowym

Składniki:

100 g gorzkiej czekolady

60 g cukru

50 g masła

15 g mąki

2 jajka

30 g sera gorgonzoli

Przygotowanie:

Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej, ostudź. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj czekoladę i mąkę. Foremki wysmaruj masłem i obsyp kakao, wypełnij je do połowy, do każdej foremki dodaj odrobinę gorgonzoli, przykryj masą. Piecz 9-10 min. w 190 st. C.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości