Przepisy kulinarne

Świąteczne wędzonki

Święta Wielkanocne za pasem, więc komponowanie menu czas zacząć! W naszej kuchni Piotr Kucharski, zwycięzca II edycji „Gotuj o wszystko” pokazał, że świąteczna wędlina to nie tylko płasko ułożone plastry na talerzu, lecz także chleb upieczony z kostkami chorizo i kiełbasa duszona w ciemnym piwie. A dla prawdziwych fanów wędzonek – sposób na urządzenie domowej wędzarni.

CHLEB Z PIKANTNĄ KIEŁBASĄ

Składniki:
Ciasto:
25 g świeżych drożdży
400 ml wody
650 g mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szczypta cukru
Dodatki:
400 g pikantnej kiełbasy (np. chorizo), pokrojonej w kostkę
1 łyżka oliwy
2 cebule pokrojone w kostkę
3 posiekane ząbki czosnku
200 g drobno pokrojonej mozzarelli
1 jajko
świeże, posiekane liście bazylii
świeże, posiekane liście pietruszki

Przygotowanie:
W dużej misce rozpuścić w wodzie drożdże i cukier. Dodać mąkę, sól i oliwę z oliwek. Wyrobić na gładka masę i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200oC.Oliwę wlać na rozgrzaną patelnię, dodać kiełbasę i podsmażyć. Dodać cebulę i czosnek, znów podsmażyć. Odstawić do ostudzenia, po czym dodać bazylię i pietruszkę. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm, wymiarami zbliżony do wymiarów naszej blachy do pieczenia. Podsmażoną kiełbasę z dodatkami wyłożyć równomiernie na całość rozwałkowanego ciasta, zostawiając wolne 2-3 cm na brzegach. Ser mozarella ułożyć równomiernie na wcześniej położonych dodatkach. Jajko roztrzepać z 2 łyżkami zimnej wody i wysmarować brzegi ciasta, po czym zrolować. Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, posmarować po wierzchu pozostałym jajkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 35 – 40 minut.

ŻUREK Z PULPECIKAMI

Składniki:
2 l wody
200 g wędzonych żeberek
pęczek włoszczyzny
3 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
2 cebule
500 ml zakwasu na żurek
300 g kiełbasy białej surowej
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz i majeranek do smaku

Przygotowanie:
Wlać wodę do garnka. Dodać oczyszczoną włoszczyznę, żeberka, listki laurowe i ziele angielskie. Gotować ok. 30 min. W tym czasie podsmażyć na patelni pokrojone w kostkę cebulę i dodać do wywaru. Z kiełbasy wyjąć mięso, uformować małe pulpeciki i gotować je w wywarze. Następnie dodać zakwas oraz przeciśnięty czosnek. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut. Podawać z gotowanym na twardo jajkiem.

KIEŁBASA DUSZONA W CIEMNYM PIWIE

Składniki:
4 kiełbasy polskie (surowe, długo dojrzewające)
3 cebule pokrojone w piórka
1 łyżka oleju
5 posiekanych ząbków czosnku
2 butelki ciemnego piwa
3-4 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 laska cynamonu
3-4 goździki

Przygotowanie:
Kiełbasy nakłuć widelcem. Cebule i czosnek podsmażyć na oleju. Dodać kiełbasy, zalać piwem. Dodać przyprawy, dusić na wolnym ogniu około 1 godziny. Kiełbasy podawać polane piwem, z dodatkiem cebulki.

JAJKA Z SZYNKĄ W CIEŚCIE

Składniki:
Ciasto
300 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
30 g drożdży
350 g mąki pszennej
150 g mąki pszennej razowej
4 jajka, ugotowane na twardo, przekrojone na połowę
8 plastrów szynki długo dojrzewającej
pęczek rzeżuchy

Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i wymieszać. Dodać mąkę i sól, wyrobić na gładka elastyczną masę, podzielić na 8 części. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 20 min. Kawałki ciasta rozwałkować na prostokąty, na każdym ułożyć plaster szynki. Posypać rzeżuchą, na środku ułożyć połówkę jajka (wypukłą stroną do dołu), zlepić ciasto u góry. Ułożyć na blasze do pieczenia, zlepioną częścią do dołu. Odstawić na 10 min. do wyrośnięcia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180oC przez około 30 min.

Przepis na domową wędzarnię:

Składniki:
kawałek otwartego terenu
beczka
rura
deska do przykrycia beczki
stos gałęzi z drzew liściastych

Przygotowanie:
Bierzemy beczkę, robimy w niej z boku dziurę, do dziury wkładamy rurę. Do beczki wkładamy mięso. W rurze rozpalamy ognisko z gałęzi drzew liściastych (dym musi wlatywać do beczki i wędzić mięso). Beczkę przykrywamy jakąś deską, niezbyt szczelnie, aby dym miał swobodne ujście.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
83
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0