Wiadomość
Przepisy kulinarne

Smaki dzieciństwa. Ogórki z miodem!

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha postanowiła zabrać naszych widzów w sentymentalną podróż, a także wkupić się w łaski naszych prowadzących ;) Daria przygotowała ich ulubione potrawy z czasów dzieciństwa. Co było przysmakiem Doroty, a co Marcina? A jakie są Wasze ulubione potrawy z dzieciństwa?

PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM PIECZARKOWYM

Składniki na placki:
750 g ziemniaków startych na tarce o małych lub dużych oczkach
1 duża cebula starta na tarce o małych oczkach
70 g mąki pszennej
50 g płatków owsianych
2 jajka
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
olej do smażenia

Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę dobrze odcisnąć. Dodać resztę składników i wymieszać. Smażyć na patelni na oleju na słoty kolor.

Składniki sosu:
pół kilograma pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 mała śmietana 18 %
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól
świeżo mielony pieprz czarny

Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na gorącym oleju wraz z masłem. Pieczarki umyć, obrać i pokroić na plasterki. Dodać do cebuli. Odparować wodę.Następnie dodać śmietanę, sól, pieprz i zieloną pietruszkę. Podawać z plackami ziemniaczanymi.

CHLEB Z CUKREM I ZE ŚMIETANĄ

Składniki:
5 kromek chleba na prawdziwym zakwasie
5 łyżek śmietany kwaśnej
5 łyżek cukru kryształu

Przygotowanie:
Chleb posmarować śmietaną, a następnie posypać cukrem.

PIEROGI LENIWE

Składniki:
osolona woda do gotowania pierogów
450 g tłustego twarogu zmielonego
1 jajko
200 g mąki pszennej + do posypania stolnicy
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Twaróg połączyć z mąką, żółtkami oraz solą. Białka ubijać na sztywną pianę. Dodać do reszty składników. Wyłożyć na stolnicę. Uformować wałek i pokroić ciasto na skośne kawałki o szerokości 1 cm. Ważne, by czynność wykonywać szybko, gdyż im ciasto dłużej leży, tym robi się rzadsze. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Wyjąć z garnka, gdy zaczną wypływać na wierzch. Posypać cukrem lub zrumienioną na maśle bułką tartą.

KREM SUŁTAŃSKI

Składniki:
500 ml śmietanki 30%
2 łyżki kakao
60 g rodzynek
2 łyżeczki cukru pudru
40 g płatków migdałów
100 g białych bez

Przygotowanie:
Rodzynki należy sparzyć i odsączyć. Śmietanę dobrze schłodzoną połączyć z cukrem pudrem i ubijać na bitą śmietanę. Podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao. Na dnie kieliszka lub pucharku umieścić ciemną masę. Przełożyć kruszonymi bezami. Dodać jasną masę i posypać rodzynkami i płatkami migdałowymi.

SAŁATKA Z POMIDORÓW Z CEBULĄ I ŚMIETANĄ

Składniki:
3 pomidory bez skóry
1 cebula
szczypta soli
szczypta pieprzu
3 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:
Pomidory pokroić na łódeczki lub plasterki wedle uznania. Dodać drobno posiekaną cebulę, sól, pieprz i śmietanę. Dokładnie wymieszać.

KRESOWE OGÓRKI Z MIODEM

Składniki:
2 ogórki gruntowe
2 łyżki miodu

Przygotowanie:
Ogórki obrać, przekroić na pół wzdłuż i wydrąż z pestek, tak by powstały łódeczki. Do środka wlać miód.

NALEŚNIKI Z BIAŁYM SEREM I POWIDŁAMI

Składniki na naleśniki:
250 g mąki pszennej
2 jajka
250 g mleka
250 g wody
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
30 g masła roztopionego lub oleju
olej do smażenia

Składniki farszu:
200 g sera białego zmielonego
1 żółtko
1 łyżka cukru
2 łyżki śmietany
powidła śliwkowe
300 g świeżych truskawek

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zmiksować i odstawić na 15 minut. W tym czasie przygotować masę serową. Żółtko, cukier i ser należy utrzeć mikserem około 2-3 minut. Naleśniki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podzielić ilość placków na pół. Pierwszą część posmarować masą serową i podawać z owocami lub z musem z truskawek. Drugą posmarować powidłami śliwkowymi.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
75
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0