Przepisy kulinarne

Rozgrzewająca kuchnia z łososiem

Zimowa dieta powinna obfitować w zdrowe dla organizmu składniki. Do naszego menu powinniśmy wpisać więcej warzyw, owoców, zdrowych tłuszczy. Ryby morskie doskonale się w tę dietę wpisują, gdyż zawierają kwasy Omega-3, które m.in zwiększają odporność organizmu, ale również mają korzystny wpływ na poprawę samopoczucia. w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował rozgrzewające dania z łososiem w roli głównej. Smacznego!

Krem z pieczonego ziemniaka z łososiem

Składniki:
200 g filetów z Łososia Norweskiego
800 g ziemniaków                                          
500 ml bulionu warzywnego                          
200 ml śmietany kremówki                  
Sok z cytryny
2-3 łyżki masła klarowanego                          
Kminek mielony, gałka muszkatołowa mielona,
4 szt ogórków kiszonych                                              
Koperek

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, obrane skórki z ziemniaka układamy na pergaminie, skrapiamy masłem rozpuszczonym, solimy i wstawiamy do piekarnika, do upieczenia. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, miksujemy na krem, dodając wywar z pieczonych łupin ziemniaków. Dodajemy śmietany dla uzyskania odpowiedniej kremowości. Doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem, solą, gałką muszkatołową i mielonym kminkiem. Do gotowego kremu dodajemy łososia pokrojonego w cienkie paski. Łosoś w gorącej zupie dojdzie nam doskonale. Będzie soczysty. Dekorujemy plasterkami lub kostką z ogórka kiszonego. Gałązki koperku do dekoracji i smaku.

Łosoś w imbirze i jabłku

Składniki:
1 płat fileta z Łososia Norweskiego
2-3 cm imbiru świeżego                      
5 szt szarej renety                      
1 łyżka masła                                 
3 łyżki miodu                                   
1 szt papryki ostrej świeżej    
1 kg marchwi drobnej                            
3 szt cebuli czerwonej                            
500 g ziemniaków                                          
2-3 garście jarmużu

Przygotowanie:
Łososia dokładnie oprószamy solą. Szarą renetę przesmażamy na miodzie, karmelizujemy, dodajemy masło. Miksujemy na puree. Do puree jabłkowego dodajemy imbir tarty. Taką miksturą smarujemy płat łososia i odstawiamy na chwilę. Marchew obieramy, oprószamy solą, skrapiamy miodem, posypujemy czarnym pieprzem, układamy na pergaminie, podobnie ziemniaki, jarmuż i skrapiamy masłem lub olejem i wstawiamy do pieczenia, podlewając kilkoma łyżkami wody. Pieczemy na miękko w temp.150 stopni do momentu aż marchew, ziemniaki będą miękkie, lekko chrupiące. Łososia układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika, temp 170 stopni, pieczemy do momentu aż łosoś stanie się lekko różowy o mocniejszym kolorze w środku. Łososia podajemy z pieczonymi marchewkami, ziemniakiem i jarmużem.

Łosoś z bigosem z boczniaków

Składniki:
400 g filetów z Łososia Norweskiego                           
500 g boczniaki                                            
500 g cebuli                                                 
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego             
Sól, pieprz,
Liść laurowy, ziele angielskie,
Tymianek świeży, koperek,

Przygotowanie:
Łososia oprószamy sola i odstawiamy. Boczniaki układamy na pergaminie, skrapiamy rozpuszczonym masłem i posypujemy solą i pieprzem. wstawiamy do piekarnika na temp. 150 stopni, pieczemy do momentu aż boczniaki staną się złote. Upieczone boczniaki rwiemy na małe paski, lub kroimy. Cebulę przesmażamy na oleju do miękkości, dodajemy boczniaki, koncentrat i na koniec przyprawy. Dusimy wszystko do miękkości, jak bigos tradycyjny. Łososia smażymy na patelni i podajemy z bigosem.

 

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
67
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0