Przepisy kulinarne

Reni Jusis wie, jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw

Zapraszamy na ekologiczną kuchnię z Reni Jusis, która podowiada, jak przemycić w potrawach warzywa, których dzieci nie lubią. Zobaczcie, jak to zrobiła w kuchni Dzień Dobry TVN. Por, groszek, brokuły i szpinak - czy Twoje dziecko też nie przepada za tymi warzywami? Skorzystajcie z przepisu Reni na zielony koktajl, zupę pokrzywową z mlekiem kokosowym i budyń z awokado.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Zielony koktajl z sałaty
Składniki:
4 banany
główka sałaty
litr mleka sojowego
2 garści szpinaku
sok ananasowy lub świeży ananas
paczka daktyli bez pestek namoczonych na noc w wodzie

Zupa pokrzywowa z mlekiem kokosowym
Składniki:
łyżeczka masła lub oleju
pół małej posiekanej cebuli
2 małe posiekane ząbki czosnku
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
łyżeczka mielonej kolendry
10 kulek czarnego pieprzu zmiażdżonych w moździerzu
200 ml szklanki bulionu lub wody
1 listek laurowy
400 g pokrzywy
200 ml mleka kokosowego
1-2 łyżki soku z cytryny
sól morska

Przygotowanie:
Na łyżeczce masła lub oleju podsmażamy przez 2 minuty cebulę. Dodajemy czosnek, kmin, kolendrę, pieprz i listek. Smażymy minutę, po czym zalewamy gorącym bulionem lub wodą i gotujemy 20 minut. Dodajemy posiekany szpinak i gotujemy 5-10 minut, aż lekko zmięknie. Wlewamy mleko, podgrzewamy i miksujemy. Zestawiamy całość z ognia i doprawiamy sokiem cytrynowym i solą morską.

Makaron z sosem pokrzywowym
Składniki:
makaron penne orkiszowy

Przygotowanie:
Podajemy zmiksowaną zupę jako sos do makaronu, jeśli dzieci nie będą miały ochoty na zupę

Ryż z brokułami i zielonym groszkiem
Składniki:
ryż brązowy
brokuły
1 cebula
sos sezamowy brązowy
groszek zielony np. ze słoiczka lub fasolka szparagowa
kukurydza (świeża lub też ze słoiczka)

Budyń z awokado
Składniki:
2 avocado
syrop z agawy
kilka łyżek mleka kokosowego
kilka łyżek wiórek kokosowych

Zmiksowac całość.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
59
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0