Przepisy kulinarne

Potrawy, które odchudzają

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaprezentował potrawy, od których nie utyjemy, a wręcz pozbedzimy się nadmiaru kilogramów. Zatem jedz i chudnij!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Napój z zielonej herbaty z owocami
Składniki:
2 szklanki zielonej herbaty
2 banany
2 kiwi
2 ananasy

Herbatę schładzamy dodajemy owoce obrane, miksujemy.

Jajko w koszulce, krem z karczocha, suszone pomidory
Składniki:
6 jajek
4 karczochy
200 ml mleka
100 ml wody
Puder z zielonej herbaty
1opakowania anchois
150g pomidorów suszonych
50g orzechów pini
Sól, pieprz czarny
Ocet do zakwaszenia wody

Przygotowanie:
Karczocha obieramy i gotujemy w wodzie i mleku, lekko doprawiając solą oraz szczyptą cukru. Ugotowany miksujemy do postaci kremu. Pomidory suszone siekamy razem z orzeszkami pini,  dodajemy anchois. W rondlu gotujemy wodę, dodajemy puder z zielonej herbaty, ocet, sól.  Wbijamy jajko i gotujemy jajko w tzw. koszulce.

 

Smażona wołowina, sałatka z grapefruita, szpinaku, ogórka i cebuli czerwonej
Składniki:
300g antrykotu wołowego
2 łyżki musztardy rosyjskiej
gorczyca, kolendra, kminek, gałka muszkatołowa,
sól, pieprz czarny
olej rzepakowy

Przygotowanie:
Olej mieszamy razem z musztardą i zmielonymi przyprawami. Powstałym miksem dokładnie smarujemy nasze mięso i odstawiamy aby nabrało charakteru. Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy z każdej strony po 5 minut, a tak naprawdę wszystko zależy jaki chcemy stopień wypieczenia. Usmażone odstawiamy na bok, niech odpoczywa a następnie kroimy w plastry i podajemy z sałatką.

Marynowana polędwica, tatar z jaj, marynat i zieleniny.
Składniki:
250g polędwicy wołowej
5 łyżek oliwy
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
pieprz czarny

Przygotowanie:
Polędwicę kroimy w cienkie plastry, oliwę mieszamy z sosem sojowym, octem winnym i  czarnym pieprzem, dodajemy do pokrojonej polędwicy.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
69
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0