Proste w przygotowaniu i smaczne potrawy z grilla w wykonaniu Piotra Kucharskiego. Skorzystajcie z jego przepisów na: karkówkę w ziołowej marynacie z zieloną sałatką, steki wieprzowe z szałwią i jabłkami, hot dogi z frankfuterek i kaszankę w folii z cebulką. Jak grillować mięso, by nie wysychało?


Steki wieprzowe z szałwią i jabłkami

Składniki:
600 g schabu
3-4 gałązki szałwii
olej rzepakowy
sól i pieprz
4 kwaśne jabłka
3-4 szczypty cynamonu
sok z cytryny

Przygotowanie:
Schab pokroić na 4-5 steków. Z boku każdego zrobić kieszonkę i wsunąć tam kilka listków szałwii. Przyprawić solą i pieprzem. Polać olejem i odstawić do lodówki na 30-40 minut, by się lekko zamarynowało. Jabłka wydrążyć w środku i pokroić na grube plastry. Skropić sokiem z cytryny i delikatnie oprószyć cynamonem. Schab grillować na mocno rozgrzanym grillu z każdej strony, aż będzie sprężysty w dotyku. W tym samym czasie zgrillować plastry jabłek. Jabłka ułożyć na talerzu, na wierzchu schab. Wierzch posypać posiekaną szałwią.

Karkówkę w ziołowej marynacie z zieloną sałatką
Składniki:
600 g karkówki
Marynata:
otarta skórka z jednej pomarańczy
otarta skórka z jednej cytryny
3 ząbki czosnku, rozgniecione
około 7 łyżek posiekanych ziół: rozmarynu, szałwii,
pietruszki, tymianku
1 łyżka soli morskiej
2 łyżeczki pieprzu

Sałata
Składniki:
mieszanka sałat
pęczek zielonych szparagów
500 g pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Karkówkę pokroić na cztery plastry. Delikatnie rozbić dłonią. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Otrzymaną mieszanką natrzeć mięso. Odstawić na minimum 2 godziny do lodówki, by się zamarynowało. Mięso otrzepać z marynaty i grillować na mocno rozgrzanym grillu, aż mięso będzie sprężyste w dotyku. W tym samym czasie zgrillować szparagi oraz pomidorki nabite na patyczki od szaszłyków. Sałatę wyłożyć na talerze skropić oliwą. Przyprawić sola i pieprzem. Na wierzchu ułożyć grillowane szparagi oraz pomidorki. Sałatę podawać z grillowaną karkówką.

Hot dogi z frankfuterek
Składniki:
10-12 kiełbasek frankfuterek
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki miodu
Sałatka z ogórków:
2 bagietki
500 g ogórków kiszonych
2 pomidory
2-3 szalotki
1 łyżka octu winnego
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju
sól i pieprz

Przygotowanie:
Miód wymieszać z musztardą i odstawić. Ogórki pokroić w plasterki. Szalotkę w krążki i wymieszać z ogórkami. Pomidory przekroić na ósemki i wybrać nasiona. Dodać do ogórków. Przyprawić octem, olejem, cukrem solą i pieprzem. Kiełbaski nakłuć widelcem i zgrillować na grillu. Pod koniec grillowania posmarować glazurą z miodu i musztardy. Bagietki pokroić na trzy części. Przekroić na połowę, ale nie rozkrawając do końca. Zgrillować, by były chrupiące. Do każdej bagietki nałożyć po 2 kiełbaski. Na wierzch nałożyć sałatkę z ogórków.

Kaszanka w folii z cebulką
Składniki:
4 kaszanki
8 czerwonych cebuli
¼ szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki cząbru
sól i pieprz

Przygotowanie:
Cebule pokroić na 8 części i umieścić w misce. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Cztery arkusze folii aluminiowej (20x20 cm) ułożyć na sobie i uformować z nich „miseczkę”. Do środka nałożyć jedną czwartą części cebuli. Czynność tą powtórzyć jeszcze trzykrotnie. Wszystkie sakiewki dokładnie pozamykać. Grillować na niskiej temperaturze (np. po bokach paleniska) około 20 minut. Po tym czasie otworzyć folię i na cebuli ulożyć kaszankę. Grillować kolejne 10 minut.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
76
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0