Przepisy kulinarne

Marchewkowe przysmaki i krem z selera

Anna Starmach przekonuje, że potrawy z warzyw mogą być smaczne i proste w przygotowaniu. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: karmelizowaną marchewkę z orzechami, krem z selera z gruszką, tartę z marchewką, pietruszką i kozim serem oraz muffiny z marchewką i rodzynkami. Co na to Marcin Prokop, który nie przepada za warzywną kuchnią? Dlaczego ciasto powinno być schłodzone w lodówce przed włożeniem do piekarnika?

Karmelizowana marchewka z orzechami
Składniki:
500g marchewki
1 łyżka cukru
100ml wody
1 łyżka masła
70g orzechów włoskich
4 szalotki
gałka muszkatołowa
szczypta cynamonu
szczypta soli

Przygotowanie:
Marchewkę pokrój w plasterki, szalotki w ćwiartki, przełóż do rondla dodaj cukier, masło, wodę, przyprawy, przykryj i gotuj na małym ogniu około 20-30 minut, gdy woda odparuje, cukier zacznie się karmelizować, a warzywa będą miękkie dodaj orzechy i gotowe!

Krem z selera z gruszką
Składniki:
1 seler
1 duży ziemniak
1 mały por
łyżka masła
700ml bulionu
100ml śmietanki
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
100g sera pleśniowego
1 gruszka w syropie
garść grzanek
natka pietruszki
1 łyżka płatków migdałów

Przygotowanie:
Selera i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Pora pokrój w talarki, przysmaż na maśle, dodaj seler i kawałki ziemniaka, podsmaż, zalej bulionem i gotuj około 20 minut. Całość zmiksuj, dodaj śmietanki, zagotuj, dopraw do smaku. Podawaj z serem pleśniowym grzankami, migdałami i kawałkami gruszek.

Tarta z marchewką, pietruszką i kozim serem
Składniki:
Ciasto:
200g mąki
80g masła
1 żółtko
Sól, pieprz
1 łyżka zimnej wody
Farsz:
3 jajka
300g śmietany
100g koziego sera
sól, pieprz
świeży tymianek
2 marchewki
1 cukinia
2 łyżki pesto z pietruszki

Przygotowanie:
Składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i włóż na pół godziny do lodówki. Następnie cienko rozwałkuj przełóż do formy, ponakłuwaj widelcem i podpiecz w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Jajka wymieszaj ze śmietaną, kozim serem i tymiankiem, marchewki i cukinię pokrój w bardzo cienkie podłużne plastry (możesz użyć obieraczki). Na podpieczony spód wyłóż plasterki warzyw, zalej je masą jajeczną. Piecz około 30 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Podawaj z pesto z pietruszki.

Muffiny z marchewką i rodzynkami
Składniki:
300g mąki
3-4 marchewki
3-4 jajka
¾ szklanki oleju lub roztopionego masła
¾ szklanki cukru
2 łyżki miodu
garść rodzynek
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
W misce wymieszaj wszystkie składniki suche, w drugiej wszystkie mokre, następnie wymieszaj zawartości obu misek a masę przelej do foremek na muffinki. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
50
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0