Przepisy kulinarne

Mandaryna upiekła ciasto mandarynkowe z... kaszy

Nie może jeść słodyczy. I to nie dlatego, że się odchudza. Zamiast mąki do mandarynkowego ciasta użyła... kaszy! W kuchni Dzień Dobry TVN Marta „Mandaryna” Wiśniewska razem z Piotrem Kucharskim przygotowała potrawy bezglutenowe o obniżonym indeksie glikemicznym.

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News



Grzybowy krupnik
Składniki:
400 g mięsa np. drobiowego, mięsa wieprzowego
1 listek laurowy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
2 marchewki
2 duże pietruszki
1 mały seler
200 g podgrzybków
1 cebula
1 łyżka masła
2 ziemniaki
200 g kaszy jęczmiennej Kupiec
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Mięso umyć, przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować aż mięso będzie miękkie. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Kaszę dokładnie wypłukać. Dodać do zupy. Następnie pokrojone w plasterki grzyby. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do zupy. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Bezglutenowe ciasto mandarynkowe
Składniki:
3 jajka
110 g cukru
2 mandarynki
110 g masła
220 g kaszki kukurydzianej Kupiec
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
Syrop:
6 mandarynek
100 g cukru

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Jajka rozdzielić ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i ponownie ubić na sztywno. Masło rozpuścić i ostudzić. Z mandarynek otrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach, wycisnąć sok i wymieszać z ostudzonym masłem, pianą z jajek, kaszką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia, solą i aromatem waniliowym. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 Ø. Piec w rozgrzanym piekarniku 30-40 minut.

Syrop:
Otrzeć skórkę z połowy mandarynek, wycisnąć sok z 6 mandarynek. Przełożyć razem z cukrem do rondelka. Gotować aż powstanie syrop. Ciasto po wyjęciu nakłuć patyczkiem, polać syropem. Odstawić na chwilę aż syrop wsiąknie w ciasto. Wyjąć z formy o odstawić do ostygnięcia.

Zapiekanka z kaszy gryczanej
Składniki:
1 mała cebula
1 mała papryczka chilli
300 g mielonej wołowiny
oliwa z oliwek
1 puszka krojonych pomidorów
200 g kaszy gryczanej Kupiec
1 duży seler
200 g mleka
50 g tartego długodojrzewającego sera
gała muszkatołowa
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Cebulę i chilli drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać wołowinę i podsmażyć. Dodać krojone pomidory z puszki. Doprawić solą i pieprzem. Dusić aż całość zgęstnieje. W tym czasie ugotować kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Seler obrać, pokroić na osiem części. Następnie ugotować w mleku. Połowę wołowiny wyłożyć na dno naczynia do zapiekania, następnie połowę kaszy gryczanej. Czynność powtórzyć jeszcze raz.  Ugotowany seler odcedzić i utrzeć z serem, dodatkiem gałki muszkatołowej, soli i pieprzu na gładką masę. Następnie wyłożyć na wierzch zapiekanki. Zapiekankę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 30-40 minut aż wierzch będzie rumiany.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
69
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0