Przepisy kulinarne

Kuchnia kibica na mundial: żeberka BBQ, nachosy i skrzydełka Buffalo!

Dziś rozpoczęcie mundialu. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Charlie Daigneault przygotował potrawy dedykowane wszystkim kibicom. Co powiecie na Skrzydełka Buffalo, Żeberka BBQ czy Nachosy po Charliemu?

Skrzydełka Buffalo

Składniki:
1,5 kg skrzydełek
Sos:
1 szklanka ketchupu
1 szklanka sosu chili
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu
1 łyżka cukru
4 kropelki sosu tabasco
1 łyżeczka masła

Przygotowanie:
Skrzydełka kroimy na 3 części, małe końcówki warto zostawić na rosół, będzie jak znalazł na leczenie kaca :) Przygotowane kawałki skrzydełek smażymy w głębokim oleju przez 12–15 minut w temperaturze 180 st. C. W tym czasie w małym garnku przygotowujemy sos. Czosnek kroimy drobno i smażymy na maśle przez 3 minuty. Następnie dodajemy do niego ketchup, sos chili, ocet, cukier i tabasco. Gotujemy 5–7 minut, raz na jakiś czas mieszając. Usmażone skrzydełka mieszamy z sosem. Serwujemy na ciepło z dużą liczbą ręczników papierowych Palce lizać – dosłownie!

Żeberka BBQ

Składniki:
2 kg żeberek wieprzowych (jak najwięcej mięsa)
1 cebula
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Marynata:
100 ml soku pomarańczowego
100 ml miodu
75 ml octu
2 łyżki brązowego cukru
1 szklanka ketchupu
1 mała cebula pokrojona w kostkę
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
Żeberka gotujemy w wodzie z cebulą, solą i pieprzem około 45 minut, następnie odstawiamy je, aby przestygły. Mieszamy składniki do marynaty, gotową marynatę przelewamy do torebki foliowej i wkładamy do niej żeberka. Całość odstawiamy na noc lub, jeszcze lepiej, na całą dobę. Po upływie tego czasu przekładamy żeberka razem z marynatą do brytfanny i pieczemy przez 2,5 godziny w temperaturze 180 st. C pod przykryciem. Nie zapominamy o kilkukrotnym polewaniu żeberek marynatą. Jeśli chcemy uzyskać efekt glazurowanych skrzydełek, pieczmy je bez przykrycia jeszcze 30 minut.

Nachosy po Charliemu

Składniki:
300 g startego sera cheddar
2 opakowanie nachosów
2 czerwone cebule pokrojone w piórka
3 pokrojone papryczki chili (bez pestek)
1 kg mięsa mielonego wołowego
Salsa:
4 duże, dojrzałe pomidory
1 zielony ogórek
1 papryczka chili
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnek
sok z 2 limonki
oliwa z oliwek
świeża kolendra
sól i pieprz do smaku

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
62
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0