Kuchnia dla mamy i dziecka

W kuchni Dzień Dobry Wakacje, zwyciężczyni MasterChefa - Beata Śniechowska zaprezentowała kilka przepisów na dania, które można przygotować w dwóch wariantach - dla mamy i dziecka! Wypróbujecie?

Niepalona kasza gryczana: owocowy mus dla mamy, placuszki dla dziecka

Składniki:

Przepis na 1 porcję dla mamy i dziecka

ok. 100 g kaszy gryczanej niepalonej

cynamon, kurkuma

maliny

morele

miód

woda mineralna

1 łyżeczka oleju kokosowego

1 łyżka mleczka kokosowego

Przygotowanie: Kaszę gryczaną niepaloną zalać podwójną ilością przegotowanej, zimnej wody i wstawić na noc do lodówki. Rano odcedzić i przepłukać kaszę czystą wodą. Kaszę przesypać do miski, dodać olej kokosowy, ok. 70 ml wody (można dać mineralnej/źródlanej) i zmiksować np. blenderem ręcznym na jednolitą konsystencję.

  • dla dziecka: rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką, wylewać małe porcje placuszków i prażyć ("suszyć") z dwóch stron placki. Placki można udekorować ulubionymi owocami (np. bananem i sparzonymi malinami).
    • dla mamy: do miski ze zmiksowaną kaszą dodać pokrojoną morelę (lub inny sezonowy owoc), łyżkę mleczka kokosowego, kurkumę, cynamon, opcjonalnie miód do osłody i zmiksować na jednolity mus. Przełożyć do szklaneczki i udekorować malinami oraz miętą.

      Ciekawostka: zarówno mus, jak i placki można zrobić w różowym kolorze. W tym celu zamiast wody można dodać naturalny sok z granatu lub wodę wymieszaną z sokiem z buraków.

      Naleśniki w dwóch odsłonach: klasyczne dla mamy i spaghetti dla dziecka

      Składniki:

      2 kopiaste łyżki karobu

      1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki

      250 ml (szklanka) wody

      1 jajko (można dać 2 żółtka zamiast jajka)

      masło klarowane do smażenia

      serek brzoskwiniowy:

      2 dojrzałe brzoskwinie

      150 g twarogu

      2-3 łyżki jogurtu

      2 szczypty cynamonu

      opcjonalnie miód do polania

      sos malinowy:

      ok. 200 g malin

      Przygotowanie:

      Do miski wsypać mąkę, kakao oraz sól. Następnie wlać wodę i zmiksować energicznie rózgą lub zmiksować blenderem na gładką masę. Na koniec dodać jajko i ponownie zmiksować.

      Jedną połówkę brzoskwini pokroić na mniejsze kawałki, drugą pokroić w równe plasterki. Do miski dodać twaróg, kawałki brzoskwini, cynamon, jogurt i zmiksować na jednolitą masę.

      Maliny przelać wrzątkiem na sitku i przetrzeć je, aby usunąć pestki.

      Usmażyć naleśniki na klarowanym maśle.

      • dla dziecka: naleśnika zwinąć w rulon i pokroić na cienkie plasterki za pomocą ostrego noża. Na talerzyku ułożyć makaron z brzoskwiniowym twarożkiem, udekorować plasterkami brzoskwini, całość polać malinami i miodem.
        • dla mamy: naleśniki posmarować brzoskwiniowym serkiem i złożyć w trójkąty lub zwinąć w rulony. Podać z sosem malinowym.

          Halibut: kotleciki rybne na parze i pieczony halibut z maślanymi rzodkiewkami i puree z kaszy jaglanej i groszku

          Składniki:

          1 filet z halibuta

          1 szklanka zielonego groszku

          50 g kaszy jaglanej

          pęczek rzodkiewek

          masło klarowane

          świeży tymianek

          sól, świeżo mielony pieprz

          1 jajko przepiórcze

          1 łyżeczka kaszki bio (takiej do zalewania wodą, np. orkiszowej lub ryżowo-jaglanej)

          1 ząbek czosnku

          Przygotowanie: Ugotować zielony groszek oraz kaszę jaglaną. Rzodkiewki umyć, osuszyć i poddusić krótko na klarowanym maśle.

          • dla dziecka: odkroić kawałek halibuta (ok. 80-100 g), drobno posiekać (ewentualnie zmiksować). Rybę wymieszać z listkami tymianku, jajkiem przepiórczym oraz kaszką. Uformować małe pulpeciki i ugotować na parze. Zmiksować groszek z kaszą jaglaną na puree (można dodać olej kokosowy virgin oraz olej konopny). Podawać dzieciom pulpeciki razem z odrobiną puree z groszku i kaszy jaglanej i rzodkiewką na maśle.
            • dla mamy: pozostałą część filetu z halibuta, osuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić pieprzem, solą i usmażyć na klarowanym maśle układając rybę na patelnię od strony gdzie była skóra. Przełożyć rybę na drugą stronę, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, gałązkę tymianku i wstawić na ok. 5 minut do rozgrzanego do 180 st C piekarnika (w razie braku specjalnej patelni, którą można wstawić do piekarnika, przełożyć rybę do naczynia żaroodpornego lub ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia). Na talerzu ułożyć puree z groszku i kaszy jaglanej oraz lekko osolone rzodkiewki na maśle.

              Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

              Źródło: Dzień Dobry TVN

              podziel się:

              Pozostałe wiadomości

              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
              Materiał promocyjny

              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana