Krem zabajony, pasta, risotto, parmigiana – dania włoskie, szybkie i łatwe

Dania kuchni włoskiej mają wielu wielbicieli, także w Polsce. W kuchni Dzień Dobry TVN kucharz Matteo Brunetti przygotował kilka z nich. Na naszym stole pojawiły się: pasta alla gricia, risotto allo zafferano, parmigiana di melanzane oraz krem zabajony z owocami.

Pasta alla gricia, czyli makaron z guanciale (lub pancetta) i ser pecorino romano przepis Matteo Brunetti

Składniki:

  • 300 g makaronu rigatoni (z napisem trafilata al bronzo)
    • 150 g sera pecorino romano
      • 250 g guanciale (wędlina w plastrach)
        • sól
          • pieprz czarny
            • oliwa

              Słynne risotto allo zafferano, czyli ryż z szafranem – przepis Matteo Brunetti

              Składniki:

              • łyżeczka szafranu
                • 320 g ryżu carnaroli
                  • 125 g masła zimnego
                    • cebula biała
                      • 100 g parmezanu
                        • 50 g białego wina
                          • 1/2 łyżeczki kurkumy
                            • sól
                              • pieprz
                                • oliwa

                                  Wywar:

                                  • marchewka
                                    • cebula
                                      • seler naciowy
                                        • kilka słupków szafranu do dekoracji

                                          Parmigiana di melanzane, czyli zapiekanka z bakłażanów, sosu pomidorowego, mozzarelli i bazylii - przepis Matteo Brunetti

                                          Składniki:

                                          • 750 g bakłażana
                                            • 400 g mozzarelli
                                              • 1/2 białej cebuli
                                                • 700 ml passaty pomidorowej
                                                  • 100 g parmezanu
                                                    • sól
                                                      • pieprz
                                                        • oliwa
                                                          • świeża bazylia
                                                            • olej roślinny
                                                              • sól gruboziarnista

                                                                Krem zabajony z owocami leśnymi - przepis Matteo Brunetti

                                                                Składniki:

                                                                • 6 żółtek
                                                                  • 90 g likieru marsala lub ameretto
                                                                    • 40 g cukru
                                                                      • 100 g malin
                                                                        • 100 g borówek
                                                                          • kiwi
                                                                            • świeża mięta

                                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                              >>> Zobacz także:

                                                                              Makaron po włosku – poznaj najlepsze przepisy na włoskie makarony

                                                                              Pomidor - król kuchni włoskiej. Przepisy Cristiny Catese

                                                                              Risotto à la Mikołaj Rey. Sprawdź przepis na danie z selera

                                                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                              Autor: Iza Dorf

                                                                              Źródło: Matteo Brunetti

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                              Materiał promocyjny

                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana