Przepisy kulinarne

Honey nie jada zielonego?

Była doskonale znana i rozpoznawalna zanim jeszcze wydała swoją debiutancką płytę. Skalę jej popularności najlepiej oddają liczby. Ostatni singiel Honey „Sabotaż” ma, na dzień 14 września 2012, ponad 2 miliony odsłon, 30 milionów wyświetleń na YouTube, 60 000 unikalnych użytkowników dziennie, kilka milionów odsłon miesięcznie. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy wokalistkę i blogerkę Honoratę Skarbek, szerszej publiczności znaną jako Honey. Towarzyszył jej Andrzej Polan.

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Bursztyn zapiekany w cukinii na sałatce z pomidorów i groszku cukrowego z sosem buraczanym
Składniki:
Ser bursztyn
Pomidory ( bez skóry )
Groszek cukrowy
Oliwa
Plaster cukinii
Burak
Musztarda
Sok z cytryny
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Z sera wycinamy okrąg i zawijamy we wcześniej zgrillowany plaster cukinii. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, groszek cukrowy parzymy wrzątkiem i hartujemy w zimnej wodzie, następnie kroimy w paski. Łączymy pomidory z groszkiem dodając oliwę, sól, pieprz. Buraka pieczemy w foli aluminiowej intensyfikując w ten sposób jego smak. Wyciskamy z niego sok dodając oliwę, sok z cytryny, musztardę,sól, pieprz. Sos miksujemy do gładkiej konsystencji. Ser wkładamy na 5 min do piekarnika ustawionego na 180 stopni.
Na talerz układamy sałatkę z pomidora, następnie na górę kładziemy ser i całość dekorujemy sosem buraczanym.

Złote smarowidełko
Składniki:
Szklanka startego Bursztyna
2 ugotowane na twardo żółtka 2 łyżki masła
łyżka keczupu
duże jabłko
sól
pieprz,
cukier do smaku

Przygotowanie:
Utrzeć masło z  przetartymi przez siteczko  żółtkami, dodać  keczup, starty  ementaler i wymieszać wszystkie składniki. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na drobnej jarzynowej tarce, dodać  do pasty i jeszcze raz wszystko wymieszać. Doskonale smakuje   z razowym chlebem, grzankami z bułki lub  szwedzkim chlebkiem.


Zapiekanka z cykorii
Składniki:
5  „pękatych” kolb cykorii
2 łyżki  soku z cytryny
5 łyżek masła, łyżeczka mąki
pół szklanki śmietany 18-proc.entowej
półtorej szklanki  startego sera Bursztyn
sól
pieprz
starta gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:
Cykorie umyć, usunąć uszkodzone liście,  po wycięciu  gorzkiego  głąba podzielić na listki, pokroić je w szeroki makaron, skropić  sokiem cytrynowym. W garnku rozgrzać 3 łyżki masła, udusić  na nim cykorię. Kiedy zmięknie oprószyć warzywo mąką, wymieszać ze śmietaną  oraz połową  startego sera, doprawić  do smaku  solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Przełożyć  cykorię do posmarowanego łyżką masła naczynia żaroodpornego,, posypać pozostałym serem Bursztyn,  na wierzchu poukładać pokrojone na kawałki   2 łyżki masła.  Nagrzać piekarnik do 200 st. C i zapiekać potrawę  20 minut.


Sałatka z dressingiem z sera bursztyn
Składniki:
Sałata loro Rosso
Sałata loro bianco
Sałata rzymska
Ser bursztyn
Majonez
Musztarda
Oliwa
Ocet winny biały
Marchew

Trzy rodzaje sałaty rwiemy na kawałki, marchewkę tniemy na diamenty. Ser ścieramy  następnie miksujemy z majonezem i musztardą , dodajemy oliwę, ocet sól i pieprz.
Układamy sałatę na talerzu, polewamy dużą ilością sosu serowego, dekorujemy marchewka i kawałkami sera.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
84
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0