Przepisy kulinarne

Gorąca para w kuchni

Lekko, smacznie i przede wszystkim zdrowo! W kuchni Dzień Dobry TVN, dobrana para, Andrzej Polan i Anna Nowak-Ibisz zaproponowali kilka propozycji dań gotowanych na parze! Skorzystacie z ich przepisów?


Pierogi na parze z wiśniami

Składniki:
łyżeczka sody oczyszczonej
kilogram drylowanych wiśni
300 ml gęstej śmietany
kilogram mąki
400 ml kefiru
szczypta soli
jajko

Przygotowanie:
Kefir łączymy z jajkiem, dokładnie mieszamy, dodajemy sodę i makę w takie ilości aby ciasto miało konsystencję sprężystą i elastyczną.  Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty lub wycinamy kółka, wypełniamy farszem i zlepiamy pierogi, parujemy około 5 minut. Podajemy ze śmietaną lub koglem moglem.

Krem karmelowy

Składniki:
puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
puszka mleka skondensowanego słodzonego
200 g serka śmietankowego
cukier wanilinowy
50 g cukru
6 jajek

Przygotowanie:
Cukier karmelizujemy i wylewamy do naczyń w których będziemy przygotowywać krem. Pozostałe składniki miksujemy na gładką, jednolitą masę i wylewamy do naczyń, każde przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do garnka i parujemy około 40 minut.

Kurczę parowane z makaronem i warzywami

Składniki:
mięso mielone z dwóch udźców kurczaka
opakowanie makaronu cannelloni
100 g kurek
pęczek cebuli dymki
100 g oscypka
sól, pieprz
2 łyżki masła klarowanego
tymianek świeży, lubczyk świeży
100 g orzechów pinii
6 polskich pomidorów

Przygotowanie:
Na patelni przesmażamy cebulę dodajemy kurki, chwilę smażymy i zdejmujemy z patelni. Łączymy przestudzone z mielonym mięsem drobiowym, dodajemy przyprawy, starty oscypek i tymianek świeży oraz lubczyk . wszystko dokładnie mieszamy i farszem napełniamy rurki makaronowe, układamy na folii aluminiowej i wstawiamy do garnka na parowanie. Parujemy około 30 minut. Podajemy z przesmażonymi pomidorami i posypujemy orzechami orzechami pini.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
50
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0