Przepisy kulinarne

Ciasto drwala. Sprawdź, jak smakuje!

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała tanie i pożywne dania z sezonowych produktów. Darii pomagał w tym Jarek. Razem przygotowali boczkownicę, pęczak z kurkami w śmietanie, szakszukę z wiejską kiełbasą, a na deser ciasto drwala z owocami leśnymi. Smacznego!

Jarosław Berdak własnoręcznie tworzy deski do gotowania. Z desek Jarka korzysta nawet sam Jamie Oliver.  Skąd u Jarka taka pasja? Naszego bohatera odwiedziła Daria Ładocha.

Boczkownica

Składniki:
300 g wędzonego boczku w plastrach
250 g pomidorków koktajlowych
Pęczek bazylii
Szczypta oregano
5 kromek chleba na naturalnym zakwasie
Sałata masłowa do podania

Przygotowanie:
Boczek należy podsmażyć na patelni tak by rozpuścić cały tłuszcz. Na wierzch wrzucamy pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki. Na koniec dodać oregano i bazylie i podawać na chlebie z dodatkiem sałaty.

Ciasto drwala z owocami leśnymi

Składniki:
200 g masła
1 szklanka cukru
3 łyżki mleka
2 szklanki mąki
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka malin
1 szklanka borówek amerykańskich lub jagód

Kruszonka: cukier, masło i mąka w proporcji 1:1:2

By przygotować kruszonkę należy w rękach zagnieść wszystkie składniki i rozcierać pod palcami.

Przygotowanie:
Masło należy rozpuścić z cukrem i mlekiem. Następnie wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem i jajkami. Miksując należy dodać wystudzone masło. Piekarnik nastaw na 170 stopni. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i przelać przygotowaną masę. Na wierzchu należy ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w piekarniku około 40 minut do suchego patyczka.

Pęczak z kurkami w śmietanie z kaparami

Składniki:
1 szklanka ugotowanego pęczaku
1 cebula pokrojona w kostkę
600 g kurek
1 łyżka masła
Garść zielonej pietruszki drobno posiekanej
100 ml słodkiej śmietany
100 ml kwaśnej śmietany
Garść kaparów
Szczypta soli
Szczypta świeżo mielonego pieprzu
Sok z jednej cytryny

Przygotowanie:
Kurki namoczyć w gorącej wodzie z solą. Następnie opłukać na sitku. Na dużej patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać kurki, sól i dusić pod przykryciem kilka minut. Doprawić pieprzem, dodać śmietanę i sok z cytryny. Na koniec posypać zieloną pietruszką, kaparami i podawać z pęczakiem.

Szakszuka z papryką, wiejską kiełbasą i oliwkami

Składniki:
3 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1 żółta papryka pokrojona w słupki
100 g wiejskiej kiełbasy pokrojonej w cienkie plasterki
4 jajka
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Szczypta mielonego kminu rzymskiego
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
Garść drobno posiekanej kolendry
Szczypta chilli w przyprawie
Kilka czarnych oliwek
3 kromki chleba

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać  masło i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Dodać paprykę i kiełbasę i podsmażyć aż kiełbasa się wytopi a papryka zmięknie. Dodać sól, pieprz, kmin i chilli. Następnie dodać pomidory i smażyć około 5 minut. Wówczas pomidory puszczą sok, ale zachowają jeszcze swoją strukturę. Wbić do środka 4 jajka i posypać je z wierzchu solą. Można przykryć patelnię. Ważne jest, by białko się ścięło, a żółtko pozostało miękkie. Na koniec dodać oliwki i posypać z wierzchu kolendrą. Podawać z pieczywem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
63
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0