Przepisy kulinarne

Budyniowe słodkości

Andrzej Polan nie ustaje w swoich staraniach by osłodzić nam wakacje. Dziś przedstawił nam wariacje na temat budyniu: babeczki z borówkami i kokosowym kremem budyniowym, kokosowy krem budyniowy, sękacze z cytrynowym kremem budyniowym, a także przepyszny wianek ptysiowy z mango i kremem budyniowym

Babeczki z borówkami i kokosowym kremem budyniowym
Składniki:
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „ Cukier Królewski” 450g
Jajka            4szt
Mąka            650g
Masło            220g
Jogurt naturalny 180g    4szt
Proszek do pieczenia    4 łyżeczki
Soda oczyszczona    4 łyżeczki
Borówki amerykańskie      500g
Aromat waniliowy

Przygotowanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem drobnym białym w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” i dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy jogurt naturalny, aromat waniliowy. Do powstałej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Na koniec borówki i... sprawa ciasta załatwiona. Ciasto wykładamy do papilotów z pergaminu i wypiekamy w temp. 180 stopni około 25 minut.

Kokosowy krem budyniowy:

Składniki:
Mleko kokosowe    600ml
Żółtka            8szt
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”    100g
Mąka pszenna            50g
Mąka ziemniaczana            40g
Cukier puder w młynku „Cukier Królewski”

Przygotowanie:
W  rondelku zagotowujemy mleko kokosowe, pozostawiając 100ml. Żółtka ubijamy z cukrem drobnym białym w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”, mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną. Dodajemy pozostawione mleko kokosowe. Do gotującego mleka w rondelku wlewamy masę jajeczną. Wszystko razem mieszamy do momentu zagotowania. Studzimy, wierzch posypując cukrem pudrem w młynku „Cukier Królewski”. To zapobiegnie powstawaniu tzw. skorupki na wierzchu kremu.

Domowe sękacze z cytrynowym kremem budyniowym

Składniki:
Mąka            500g
Mleko            100ml
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 100g
Drożdże        20g
Masło            100g
Jajka            2szt
Orzechy laskowe    100g
Skórka z cytryny,
Aromat waniliowy,
Szczypta soli

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, z mąki,  połowy cukru drobnego trzcinowego w katonie z zakrętką „Cukier Królewski” oraz szczypty soli przygotowujemy kopczyk, w nim wgłębienie i wlewamy do środka drożdże z mlekiem. Kiedy tylko pojawią się pęcherzyki powietrza co będzie oznaką, że drożdże zaczynają pracować dodajemy jajka i skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do czasu, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko na grubość ok. 3mm, kroimy w paski. Foremki do wypiekania rurek smarujemy masłem, nawijamy paski ciasta lekko zachodzące na siebie. Ciastka smarujemy masłem roztopionym i obtaczamy w posiekanych orzechach z pozostałym cukrem drobnym trzcinowym w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”. Tak przygotowane ciastka odstawiamy na około 10 minut aby wyrosły a następnie pieczemy w temp. 170 stopni. Lekko podpieczone posmaruj ponownie masłem i jeszcze zapiekaj kolejne 10 minut. Po upieczeniu zdejmij z foremek, wystudzi napełnij kremem.

Cytrynowy krem budyniowy

Składniki:
Mleko             600ml
Żółtka            8szt
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”    100g
Mąka pszenna            50g
Mąka ziemniaczana            40g
Cytryna                2 sztuki
Cukier puder w młynku „Cukier Królewski”

Przygotowanie:
W  rondelku zagotowujemy mleko, pozostawiając 100ml. Żółtka ubijamy z cukrem drobnym trzcinowym w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”, mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, dodajemy sok z cytryny i skórkę z cytryny. Dodajemy pozostawione mleko. Do gotującego mleka w rondelku wlewamy masę jajeczną. Wszystko razem mieszamy do momentu zagotowania. Studzimy, wierzch posypując cukrem pudrem w młynku „Cukier Królewski”.    To zapobiegnie powstawaniu tzw. skorupki na wierzchu kremu.

Wianek ptysiowy z mango i kremem budyniowym

Składniki:
Mąka                220g
Woda                1szkl
Masło                100g
Jajka                5szt
Szczypta soli, szczypta mielonego imbiru,

Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z masłem, imbirem i solą, dodajemy mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Do powstałej masy dodajemy kolejno po jednym jajku, dokładnie mieszamy. Masę szprycujemy na blaszce w kształt koła,  i wypiekamy w temp. 190 stopni.

Krem budyniowy:

Składniki:
Mleko                400ml
Żółtka                8szt
Mango                1szt
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 150g
Mąka pszenna            50g
Mąka ziemniaczana        50g
Cukier perlisty „Cukier Królewski”,

Przygotowanie:
Mango kroimy w drobną kostkę, zalewamy wodą, dodajemy cukier drobny trzcinowy w pudełku z zakrętką Królewski i gotujemy około 10 minut. Mleko zagotowujemy dodajemy podbite żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną. Krem łączymy z podgotowanym mango. Upieczony wianek ptysiowy przekładamy kremem, wierzch smarujemy odparowanym  syropem z gotowania mango i posypujemy cukrem perlistym Królewski.

fot. Agnieszka K. Jurek / East News

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
70
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0