Kobiety są w stanie wiele poświęcić, by dobrze się prezentować. Wkładają wysokie szpilki i opięte ubrania, nawet jeśli wiąże się to z dyskomfortem, spędzają długie godziny na pielęgnacji urody, a nawet oddają się w ręce chirurgów plastycznych, by choć odrobinę poprawić swój wygląd/uporać się z kompleksami. Dążenie do ideału nierzadko wiąże się z wyrzeczeniami, na które nie zdecydowałby się żaden mężczyzna. Troska o piękny wygląd pozwala
Niektórzy mierzą się z wyrzutami sumienia, że zamiast pomagać, zajmują się własnym życiem. Czy to zdrowa dla psychiki postawa? Na to pytanie odpowiedziała nam psycholog i interwentka kryzysowa Olga Czajka.
Łagodna i stosunkowo ciepła zima sprawiła, że w lasach, ale także w miejskich parkach już zaczęły pojawiać się kleszcze. Jak się chronić przed tymi niebezpiecznymi pajęczakami? Czy dla ludzi - tak jak dla zwierząt - powstanie tabletka, która będzie chroniła przed ukłuciem kleszcza?
Od wielu lat ocet jabłkowy cieszy się ogromną popularnością. Zdaniem wielu osób wspomaga odchudzanie. Niektóre badania sugerują, że także obniża poziom cukru oraz cholesterolu. Czy faktycznie tak jest? Czy octy powinny być obecne w naszej diecie? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła dr Wanda Baltaza.
Pąki roślin to prawdziwe bomby witaminowe, podobnie z resztą, jak kiełki. Wiele z nich można bezpiecznie spożywać, a do tego mają bardzo odżywcze działanie. Wyciągi stosowane są w ziołolecznictwie i kosmetologii. Które z nich można jeść? Co można z nich przygotować?
Kilkuletnie dziecko z "sześciopakiem" na brzuchu i sporymi bicepsami? Wiele osób uważa, że to dziwny widok i nie należy pozwalać maluchom na wykonywanie ćwiczeń na siłowni. Innego zdania są jednak rodzice, których pociechy podnoszą ciężary i odnoszą sukcesy podczas zawodów kulturystycznych. Poznajcie kilka z nich.
Osoby, które zachorowały na COVID-19, często przechodziły go łagodnie, a w trudniejszych przypadkach odzyskiwały zdrowie po kilku tygodniach. Zdarzają się sytuacje, w których różnego typu konsekwencje utrzymują się znacznie dłużej. Czym jest tzw. long Covid i jakie są jego objawy?
21 marca to Światowy Dzień Zespołu Downa. Święto od 2012 roku objęte jest patronatem Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ). Jak postrzegane są osoby z tym zespołem? O tym w Dzień Dobry TVN opowiadały uczestniczki programu "Down The Road" oraz Przemysław Kossakowski, prowadzący show.
Wielu z pacjentów ma problem, by po rekonwalescencji powrócić do aktywności fizycznej. Podłożem tego zjawiska najczęściej są zaburzenia psychiczne. Jak możemy sobie pomoc, by przełamać traumę i lęk? O tym opowiedział nam ortopeda, dr Konrad Słynarski.
Palenie papierosów to bardzo niebezpieczny nałóg. Przyczynia się do rozwoju raka płuc, może także powodować poważne problemy z krążeniem. O tym, jak groźne mogą być papierosy przekonała się pewna mieszkanka RPA. Kobieta przez swoje uzależnienie od nikotyny może stracić palce. Jak to możliwe?
Iwona Guzowska to doświadczona kick-bokserka, mistrzyni świata, Europy oraz Polski. Postanowiła trenować kobiety i sprawiać, by uwierzyły w siebie i potrafiły zachować się w podbramkowych sytuacjach. Teraz Dzień Dobry TVN opowiedziała o swoim działaniu.
Sandra Lee, znana jako "Doktor Pryszczylla" powróciła na antenę z kolejna odsłoną swojego programu. Z tej okazji legendarna dermatolog opowiedziała serwisowi dziendobry.tvn.pl o tym, jak rozumie swoją rolę. Zdradziła również, co czeka nas w kolejnym sezonie uwielbianego programu.
Alan otrzymał nowe serce rok temu, a jego brat Olaf kilka tygodni później. Dzisiaj są już w domu i dzielnie poddają się rehabilitacji. Przed kamerami Dzień Dobry TVN opowiadają, jak wygląda ich codzienność.
Przesilenie wiosenne, którego symptomami są: przemęczenie, nieuzasadniony niepokój, problemy z koncentracją, a niejednokrotnie także kołatanie serca, stanowi efekt zmiany, jaką dla organizmu jest przejście z okresu jesienno-zimowego do wiosenno-letniego.
Czy kiełki z rzodkiewki są zdrowe? Takie pytanie zadaje sobie wiele osób, stojąc w sklepie przed półką wypełnioną kiełkami, sałata, rukolą i szpinakiem. Kiełki rzodkiewki uważa się za jeden z najzdrowszych produktów. Dostarczają wielu składników odżywczych i cennych kwasów wspomagających różne procesy w organizmie. Warto więc po nie sięgać jak najczęściej!
Badacze z Australii zidentyfikowali geny mające wpływ na rozwój choroby wieńcowej, a w konsekwencji wystąpienie zawału serca. Czy ich posiadanie przesądza sprawę? Co możemy zrobić, aby uniknąć problemów z sercem? Na ten temat w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z prof. dr hab. n.med. Marcinem Grabowskim, kierownikiem Kliniki Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Liczba badań wskazujących na szkodliwość produktów odzwierzęcych sprawia, że coraz więcej osób wybiera produkty roślinne. Wbrew wielu opiniom takie produkty również mogą zawierać duże ilości białka o bogatym aminogramie, warto jednak dowiedzieć się, które źródła białka roślinnego są najlepsze.
"Połamałem kości strzałkową i piszczelową na pół na małej fali. Na innej małej fali moje ramię rozpadło się na pięć kawałków" - opowiada Kyle Richardson. Mimo tego nadal startuje w zawodach surfingu.