Gulasz z dzika i czekoladowe trufle

Gulasz z dzika, dorsz pieczony na zielonym groszku, risotto z kaszy pęczak na białym winie z grzybami leśnymi oraz czekoladowe trufle z orzechami - te przysmaki przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN bloger kulinarny Bartek Boratyn. Czym ujął Dorotę Wellman?

Gulasz z dzika

Składniki:

1 kg dziczyzny

15 prawdziwków (można oczywiście użyć innych grzybów, również będą wspaniałe)

125 ml koniaku

2 duże lub 3 małe marchewki

olej rzepakowy

1 litr bulionu grzybowego

2 posiekane cebule

2 posiekane ząbki czosnku

2 łyżki masła

kilka ziaren owocu jałowca

kilka ziaren ziela angielskiego

3 liście laurowe

zioła: majeranek, tymianek, cząber

sól, pieprz

woda

Dorsz pieczony na zielonym groszku

Składniki:

świeże filety z dorsza

0,5 śmietany 18%

2 świeże cebule

musztarda

garść suszonych grzybów

woda

sól, pieprz

0,5 kg zielonego groszku

ugotowany biały ryż

0,25 ml bulionu drobiowego

sól, pieprz

Risotto z kaszy pęczak na białym winie z grzybami leśnymi

Składniki:

1 szklanka kaszy pęczak

1,5 l bulionu drobiowego

125 ml białego wina

5/6 prawdziwków

sól, pieprz, przyprawy

1 cebula

3 łyżki masła

Czekoladowe trufle z orzechami

Składniki:

1szklanka cukru

1 szklanka mleka

2 szklanki mąki

1 żółtko

garść włoskich orzechów mielonych

kieliszek mocnego alkoholu

kakao

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana