Doskonale zorganizowana i poukładana pani domu, matka, żona, ale także rozpoznawalna aktorka, która jeszcze znajduje czas na realizacje swoich pasji. Aby osiągnąć tę harmonię musiała ponieść wiele wyrzeczeń. W Dzień Dobry TVN zdradziła kilka ze swoich tajemnic.
„Slow food” Maćka Miecznikowskiego. W kuchni Dzień Dobry TVN zdradził, jak zmusić dzieci do jedzenia "zielonego".Sprawdźcie, czy Maciek Miecznikowski jest „leszczem” w kuchni? ;)
... czyli wiosenny, lekki obiad w wykonaniu mistrza Andrzeja Polana, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował królika w białym winie i śmietanie, domowe papardelle z sosem z kurczaka i brokułów oraz rybę kąpaną w warzywach. Skorzystajcie z przepisów Andrzeja!
Monika Morozowska przygotowała w kuchni Dzień Dzień Dobry TVN energetyzujące potrawy. Co powinniśmy jeść, by dostaczać organizmowi niezbędnej życiodajnej energii? Skorzystajcie z przepisów przygotowanych przez Monikę Mrozowską.
Katarzyna Czaplejewicz, trenerka fitness, przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dietetyczne słodycze: sernik na zimno z galaretką i żurawiną, ciasteczka owsiane z ziarnami, mus czekoladowy i sorbet ananasowy. Skorzystajcie z jej słodkich przepisów!
Dobrze planować swoje tygodniowe menu, robić zakupy z listą zakupową, dzięki temu możemy zaoszczędzić - radzi kucharz Piotr Kucharski, który podpowiada, jak przygotować tani i samczny obiad dla rodziny. Szaszłyki drobiowe z pieczonymi warzywami, ryż z łososiem i jajkami gotowanymi na twardo, zapiekanka z kapusty włoskiej i zupa pomidorowa z chlebem i soczewica - to potrawy, które Piotr przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN.
Pierwszoplanową rolę w kuchni Dzień Dobry TVN grają dziś warzywa. Jan Paszkowski, uczestnik „MasterChefa, przygotował sałatkę z kaszy kuskus i piersi kurczaka, warzywny gulasz z cieciorki ze szpinakiem i fetą oraz sałatkę z zielonej soczewicy i brokułów. Jak przygotowuje się kuskus? Lubicie cieciorkę?
Andrzej Polan w naszej kuchni Dzień Dobry TVN i pistacje w roli głównej. Jak smakuje beza z pistacjami oraz pieczeń z pistacjami, sałatą i sosem z truskawek oraz sosny? Co zrobić, by beza nie opadła? Skorzystajcie z przepisów mistrza Polana!
Dzięki odpowiednio dobranym produktom możemy oczyścić organizm z toksyn. Kucharz Maciej Szaciłło i Dominika Adamczyk, która gotuje według Teorii Pięciu Przemian, podpowiadają w Dzień Dobry TVN jak to zrobić. Skorzystaj z ich przepisów i oczyść swój organizm!
Przepis na tę potrawę jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Matki przekazują go córkom, córki swoim córkom, dlatego nadal możemy cieszyć się jego niebiańskim smakiem. Mówi się, że śląskie gospodynie to prawdziwe anioły. Maciej Nowak sprawdził, ile w tym prawdy…
Desery z pewnością są pyszne, ale wcale nie muszą być kaloryczne - zapewnia blogerka kulinarna Agata Jędraszczak, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała miodowy jogurt z sosem jabłkowym, słoneczny koktajl, naleśniki pełnoziarniste z pomarańczami i bananowe babeczki bez tłuszczu. Skorzystajcie z jej przepisów!
Ciasteczka owsiane, owsiane batoniki, malinową owsiankę oraz jabłka i gruszki pod owsianą kruszonką - to wszystko Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN. Przepisy na te zdrowe smakołyki znajdziecie poniżej, na naszej stronie. Pamiętajcie, że owies to samo zdrowie, bo zawiera dużo błonnika, związki mineralne, białko, tłuszcze i łatwostrawną skorobię. Owsianka naprawdę może być bardzo smaczna - zapewnia Anna Starmach.
W kuchni Dzień Dobry TVN, zielonymi potrawami, Jerzy Nogal próbował przywołać wiosnę. Jak myślicie uda mu się?
Dziś w naszej kuchni Artur Moroz i Paweł Chomentowski zaproponowali kilka przepisów na dania z ryb.
Dziś Piotr Kucharski przygotował prawdziwą gratkę dla wielbicieli pampuchów, bułek na parze, parzaków i knedli.
Z okazji Dnia Niepodległości Grecji, w naszej kuchni, Ania Starmach przygotowała kilka dań kuchni greckiej. Smacznego!
Kocha jeść i o jedzeniu pisać. W kuchni nie lubi się męczyć. Jej zdaniem, potrawy powinny być nie tylko pyszne, ale także proste w przygotowaniu. W kuchni Dzień Dobry TVN Aga Kozak przyrządziła zupę marchewkowo–kokosową, ziemniaki w mleczku kokosowym oraz eaton mess z krwawymi pomarańczami. Smacznego!
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną, schabowego, pikantne nugetsy i bajgle. Skorzystajcie z jego przepisów i przekonajcie się, jak smakują Wam proponowane przez Piotra Kucharskiego dania. Co wolicie - sznycla czy schabowego?
Przepis na tort orzechowy babci Romy pochodzi ze Lwowa, podobnie jak babcia Anny Starmach. Ten i wiele innych przepisów znajdziecie w pierwszej kucharskiej książce Anny Starmach, która w sprzedaży będzie dostępna już od 21 marca. Książka nosi tytuł "Pyszne 25" i znajdziecie w niej 70 różnych przepisów. Dla tych, którzy już dziś zamierzają zrobić orzechowy torcik, zamieszczamy banalnie prosty przepis na naszej stronie internetowej.
Kucharz Maciej Szaciłło proponuje byśmy teraz, kiedy jest przedwiośnie, jedli sporo surowych warzyw. Dlaczego? Czym jest spirulina i jak smakuje? Skorzystajcie z przepisów Macieja, które zamieszczamy na naszej stronie internetowej i sami zróbcie: curry z mlekiem kokosowym, bruschettę z makaronem z cukinii, surowe gołąbki i zielony koktajl ze spiruliną.
Przesyłajcie nam na Facebooka zdjęcia (maksymalnie 2) swoich dań. Pochwalcie się na naszym fanpageu swoimi dokonaniami kulinarnymi! Jeśli chcecie, możecie też zdradzić przepis w komentarzu pod zdjęciem :). Poniżej publikujemy te, które uzyskały najwięcej polubień. Gratulujemy!
W kuchni Dzień Dobry TVN Maia Sobczak, autorka bloga "Qmam kasze", przygotowała kilka potraw z kaszą w roli głównej. Przekonajcie się, jak smakuje kremowy mus migdałowy z różanym jabłkiem, sałatka ze świeżego szpinaku z sosem gruszkowym, kasza gryczana z czerwoną cebulą, kolendrą, kiełkami fasoli mung i czarnym sezamem oraz kasza w buraczano-jabłkowym towarzystwie. Skąd ta miłość do kaszy?
...wielozbożowe pancakes z otrębami na maślance, muffiny śniadaniowe z płatkami jęczmiennymi, jajecznicę z kaszą gryczaną i oscypkiem, melona z płatkami i miodem, granolę kokosowo-żurawinową oraz francuskie tosty z chleba razowego. I koniecznie pamiętajcie o tym, by wypić szklankę porannego koktajlu - radzi kucharz Piotr Kucharski, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował smaczne, zdrowe i lekkie śniadanie.
Uprawiany jest od ponad 2 tysięcy lat. W kuchni wykorzystuje się jego korzeń i liście jako warzywo i przyprawę. Seler jest bogatym źródlem witamin. Zawiera dwa razy więcej wiatminy C niż cytrusy. Jest mało kaloryczny i często stosuje się go w dietach odchudzających. Anna Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN poleca potrawy z selera: krem z selara, frytki selerowe, sałatkę z selerem naciowym oraz muffinki z selerem i orzechami. Skorzystajcie z przepisów Anny!
W kuchni państwa Gawlińskich wakacje trwają cały rok. Swoje kulinarne inspiracje czerpią głównie z podróży. W naszej kuchni przygotowali potrawy śródziemnomorskie.
W naszej kuchni kwiaty, z okazji Dnia Kobiet, a na talerzu karczochy i krem z korzennych warzyw przygotowany przez mistrza Andrzeja Polana. Kucharz przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN także gnocchi z kwiatami brokułów, krewetkami i pomidorami oraz kuskus z kalafiora, puree z kalafiora i halibuta na chrupiąco. Skorzystajcie z jego przepisów!
Monika Mrozowska, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotowała potrawy specjalnie, lecz nie wyłącznie, dla kobiet - dania bogate w fitoestrogeny. Najwięcej tych związków organicznych posiada soja. Ale nie tylko. Co jeszcze?
... w wykonaniu kulinarnego blogera Tomasza Woźniaka, który niedawno wrócił z Meksyku. Skorzystajcie z przepisów na domowe guacamole, ceviche, tacosy Tomka i najlepsze churros. Co zrobić, by awokado nie ściemniało w sałatce? Lubiecie meksykańskie potrawy?
Zdrowy, smaczny i bardzo lubi go Anna Starmach. O czym mowa? O miodzie! Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN kurczaka marynowanego w miodzie, jabłka zapiekane z migdałami, rodzynkami i miodem, bułeczki drożdżowe z miodem i ruloniki z ciasta filo, oczywiście z miodem i orzechami. Na co macie ochotę? Skorzystajcie z przepisów Anny, które zamieszczamy poniżej na stronie!
W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Goździalska, blogerka i uczestniczka I edycji programu Masterchef, przygotowała zupkę chińską, sushi oraz kurczaka w warzywach. A na deser ananasa w cieście. Smacznego!