przepisy

    przepisy

    Pizza to tradycyjna włoska potrawa, powszechnie znana, uwielbiana i dowolnie przekształcana na całym świecie. Jedną z coraz bardziej popularnych w ostatnich latach wersji jest pizza wegańska, czyli pozbawiona jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego. Jest serwowana w wielu restauracjach na świecie, a z naszym przepisem z powodzeniem przygotujesz ją samodzielnie.

    Pankejki to placuszki w wersji amerykańskiej. Są nieco grubsze i bardziej puszyste od tradycyjnych naleśników. Smaczne, pulchne, serwowane z przeróżnymi dodatkami, np. owocami lub syropem klonowym. Pancakes najczęściej podawane są na śniadanie, choć mogą być również pyszną przekąską w ciągu dnia, smakują bowiem zarówno na ciepło, jak i na zimno.

    28 maja obchodzimy wyjątkowe święto: Światowy Dzień Hamburgera. Z tej okazji finalistka 9. edycji programu "Masterchef", Sylwia Garska-Chmarycz przygotuje nie jedną, a dwie propozycje: burgera wołowego z marynowaną cebulą, a w wersji wege - burgera z buraka. Do tego pieczarki faszerowane, a na deser: mirabelki pod pierzynką.

    Hulajnogi w ostatnich latach podbiły polskie ulice. Od 20 maja wszyscy użytkownicy tego typu pojazdów będą musieli zastosować się do nowych przepisów. Zgodnie z ustawą regulującą status prawny hulajnóg elektrycznych i urządzeń transportu osobistego wprowadzone zostaną ograniczenia w poruszaniu się pojazdami zależne od wieku. Za złamanie przepisów grozi mandaty w wysokości do 500 zł.

    Pieczenie chleba w domu nie musi być skomplikowane i czasochłonne, jeśli zaopatrzysz się w odpowiednie urządzenie, czyli specjalny automat do wypieku. Chleb z maszyny smakuje przepysznie, a podczas przygotowywania w całym domu unosi się przyjemny zapach. Poniżej znajdziesz propozycje zupełnie podstawowe, jak i takie, którymi możesz zaskoczyć rodzinę i gości. Poznaj przepisy na chleb na zakwasie, na świeżych drożdżach, z różnymi rodzajami mąki oraz bezglutenowy.

    Tarta to jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej. Serwowana jest w coraz większej liczbie restauracji, coraz częściej gości też w naszych domach. Uwielbiamy ją nie tylko za wyjątkowy smak, ale również za szybkość wykonania i różnorodność składników. Tarta może być przyrządzana z warzywami na patelnię, mrożonymi, serem, szynką i wieloma innymi dodatkami.

    Każdy, kto lubi gotować, wie, jak ważne w kuchni są przyprawy. Sól i pieprz to podstawa, ale jest jeszcze mnóstwo innych dodatków do dań. Jednym z nich jest czubryca – wciąż mało znana, ale godna uwagi.

    Pracowakacje, wcześniej dostępne głownie dla freelancerów, zyskały na popularności w czasie pandemii. Osoby, które przymusowo zostały wysłane na home oficce, zamiast siedzieć we własnych czterech ścianach, organizują dłuższy wyjazd za granicę i jednocześnie pracują. Trzy czwarte polskich pracowników chciałoby korzystać z takiego rozwiązania. Jednak praca poza biurem nie jest w naszym kraju w pełni uregulowania.

    Kapary to nieodzowny element kuchni śródziemnomorskiej. Tę wyjątkową roślinę szczególnie upodobali sobie Włosi. Niestety w Polsce kapary są bardzo niedoceniane i rzadko pojawiają się na stołach. Wystarczy jednak choć raz spróbować potrawy z dodatkiem kaparów, żeby przekonać się, jak wybornie smakują. Sprawdź nasze propozycje!

    Awokado jest bardzo specyficzne. Nie jest tak słodkie jak inne owoce, ale ma za to mnóstwo witamin i mikroelementów. Wyjątkowy jest także jego miąższ – można go przyrządzać na różne sposoby. Jak jeść awokado? Najlepiej wykorzystywać je jako dodatek do zdrowej diety.