Nowy serwis kulinarny ruszył z kopyta! Kulinarni.pl to zindywidualizowany, responsywny i odmienny od dotychczasowych internetowy serwis kulinarny. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i Dominik Stachowiak przygotowali potrawy, na które przepisy znajdziecie we wspomnianym serwisie internetowym. Czy Marcin Wyrostek pomaga w przyrządzaniu wigilijnych potraw oraz co robił tydzień temu robił (i jadł!) w Azerbejdżanie?
Inspiracją do stworzenia bloga była książka kucharska z 1940 wydana w Generalnej Guberni - "Tanio, szybko, zdrówko". Oprócz tego, że książka kucharska jest doskonałym poradnikiem domowym jest też kopalnią wiedzy na temat języka, który od chwili wojny znacznie ewaluował. W studiu Dzień Dobry TVN gościem była Joanna Krysińska, która prowadzi rzeczony blog.
Kucharz Andrzej Polan przygotował dla Was w Dzień Dobry TVN kilka propozycji rybnych, jak mówi, czyli potraw z rybą w roli głównej. Sum w kapuście, w pieczarkach i gorczycy, z ogórkami i pieczony - to kulinarne wariacje mistrza Polana na temat suma. Lubiecie ryby? Andrzej Polan tym wszystkim, którzy nie przepadają za karpiem na Wigilę, proponuje właśnie suma.
Święta Bożego Narodzenia już za dwa tygodnie, a to oznacza, że w naszych kuchniach wkrótce pachnieć będzie kapustą, grzybami, grochem, makiem i karpiem. Mistrz Andrzej Polan zdradza swoje sekretne przepisy na pierogi z grochem na kapuście smażonej, łazanki z kapustą i grzybami dla tych, którzy pierogów nie lubią lepić oraz struclę drożdżową z kapustą i grzybami.
Zapiekanka ziemniaczana z czosnkiem, czosnek marynowany w oliwie z ziołami, zupa czosnkowa, czosnek pieczony oraz lasagne ze szpinakiem - te potrawy przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach. Lubicie smak i zapach czosnku w potrawach?
Piotr Kucharski poleca coś słodkiego na mroźne dni. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował słodkości z mrożonych owoców: śliwek, truskawek i wiśni. Skorzystajcie z jego przepisów na: odwrócone ciasto ze śliwkami, muffinki z wiśniami i truskawkowe tiramisu.
Naleśniki, bliny i racuchy... chyba wszyscy je uwielbiamy! Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN słodkie smaki dzieciństwa, czyli tradycyjne naleśniki z owocami, amerykańskie pancaces z malinowym sosem i bliny na słodko. Co kraj, to obyczaj! Skorzystajcie z jego prostych przepisów!
Kucharz Andrzej Polan specjalnie dla wszystkich Baś przygotował w Dzień Dobry TVN potrawy kuchni śląskiej: karminadle, czyli kotlety mielone z oscypkiem, ciapkapustę, czyli puree ziemniaczane z kapustą i boczkiem, grzybowe kluski śląskie i krupniok jak kotlet domowy. Wszystkim Barbarom składamy najserdeczniejsze życzenia! Kto z Was lubi kluski z dziurką?
Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN risotto na cztery sposoby: risotto z pesto i zielonym groszkiem, risotto z pomidorami, riosotto z krewetkami i szafranem, risotto z dynią. Dlaczego owoce morzą lubią szafran? Jak należy mieszać ryż, by się nie przypalił?
Andrzejowi Polanowi i wszystkim Andrzejom z okazji ich imieni życzymy wszystkiego najlepszego! W naszej kuchni mistrz Polan przygotował świąteczny obiad andrzejkowy, wyżywając się przy tym kulinarnie i fizycznie. Zrobił bite mięso, czyli bitki wieprzowe z pieczarkami, zrazy wieprzowe z kaszą i porami oraz kartacze z oscypkiem i cukinią. Skorzystajcie z naszych przepisów na stronie!
Marieta Marecka, uczestniczka drugiej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", która prowadzi kulinarny blog, do kuchni Dzień Dobry TVN przyniosła odrobinę słońca wraz z hiszpańskimi potrawami, które przygotowała. Tortilla z kabaczkiem i papryką, papryczki faszerowane kaszanką, sałatka ziemniaczana, tosty z pastą pomidorową i oliwą oraz deser - churros con chocolate. Skusicie się na jedną z potraw? Lubicie hiszpańską kuchnię?
Jak smakuje gulasz z kluskami na parze lub gulasz z drożdżowym plackiem z oliwkami? Wolicie wieprzowinę czy wołowinę? Skorzystajcie z prostych przepisów kucharza Andrzeja Polana!
Wielka kulinarna przygoda w kuchni Dzień Dobry TVN! Ekomama Reni Jusis i Dominika Adamczyk z Akademii Zdrowego Odżywiania zdradzają przepisy na: polentę z powidłami, krupnik z kaszą jaglaną, zupę z dyni, duszoną marchewkę z rozmarynem oraz jabłka pieczone nadziewane. Jak jest ulubiona potrawa Roberta Kantereita? Co jest istotne w zdrowym odżywianiu? Która kasza wzmacnia naszą odporność?
Przepisy pochodzą z „Compendium Ferculorum” Stanisława Czernieckiego w opracowaniu Jarosława Dumanowskiego i Magdaleny Spychaj, najstarszej zachowanej polskiej książki kucharskiej. Zbiór przepisów Stanisława Czernieckiego, który był kucharzem na dworze Lubomirskich w Wiśniczu, został wydany - uwaga - w 1682 roku. Potrawy w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował Piotr Kucharski.
Błyskawiczny bigos z pieczarek i ogórków kiszonych w pieczywie, placki chlebowe z polskim hummusem z młodego Jaśka, polski hummus z fasoli Jaś i pieczone udka kurczaka w sosie na grzankach... jak smakują? W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś Andrzej Polan.
Anna Starmach w męskim towarzystwie. W kuchni Dzień Dobry TVN towarzyszyli jej uczestnicy programu "MasterChef": Janek Paszkowski i Michał Muskała, którzy z niego odpadli. Zobaczcie, jak poradzili sobie z przygotowaniem lekkiego śniadania?
Korzenne przyprawy i ogon bobra. Jaka była staropolska kuchnia magnacka i szlachecka? Nasz podróżnik kulinarny Maciej Nowak cofnął się w czasie.
Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy ze zdrowych mrożonek: wegetariańskie curry, zapiekane warzywa na patelnię, purée z zielonego groszku z kotlecikami z polędwiczki wieprzowej i chlebki naan z czarnuszką. Skrzystajcie z jego przepisów! Dlaczego zimą warto sięgać po zamrożone warzywa?
Skrzydełka z kurczaka z ziemniakami, ciasto z ziemniaków i pierożki z ziemniakami i sosem pomidorowym - takie potrawy poleca w dziś w kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Andrzej Polan. Którą z nich przygotujecie na obiad? Jak smakują pierogi z ziemniakami?
Mamy dobre polskie sery i nie musimy ich kupować za granicą - uważa kucharz Andrzej Polan. Jakie potrawy możemy wyczarować z sera? W naszej kuchni Andrzej Polan przygotował zupę pietruszkową z ptysiami serowymi, kruche miseczki, strogonow i dużo sera oraz lasagne carbonara. Skorzystajcie z jego prostych i smacznych przepisów. A co Wy przygotowalibyście z sera?
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN gościem Piotra Kucharskiego była aktorka i wokalistka Natalia Lesz. Jaki jest sekret jej perfekcyjnej figury i jaką kuchnię lubi najbardziej?
Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN dania z cebuli: wątróbkę z musztardową gruszką i gotowaną cebulą, zupę z pieczonej cebuli, cebulową tartę tatin. Nie mogło też zabraknąć chleba, tym razem cebulowego, który jest znakiem rozpoznawczym Piotra Kucharskiego. Jakie cebule wykorzystał, przygotowując swoje potrawy? Co trzeba zrobić, by podczas pieczenia nie popękały boki chleba?
Faszerowa, pieczona, duszona. Paprykę można przyrządzić na wiele sposobów. Trudno wyobrazić sobie bez niej leczo czy gulasz. Mistrz Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował kilka dań z papryką w roli głównej: paprykę z kurczakiem i ryżem, polędwicę wieprzową w papryce i puree z cukinii oraz muffiny z kozim serem i żurawiną, które podajemy koniecznie z sosem z papryki i jogurtem. Smacznego!
Maciej Koźlakowski musiał odpaść wczoraj z programu "MasterChef" i "oddać fartucha", bo nie poradził sobie z przygotwaniem hamburgera, ale my w kuchni Dzień Dobry TVN przyjęliśmy go z otwartymi rękami. Wraz z jurorką Anną Starmach przygotował w Dzień Dobry TVN zapiekanki na kilka sposobów: z owocami, chilli con carne i zapiekankę podhalańską. Zobaczcie, jak "facet bez bułki" poradził sobie z gotowaniem i występem na naszej scenie!
W serialach gra od dziecka. Ale czy potrafi tak dobrze gotować jak grać? W kuchni Dzień Dobry TVN, w asyście Andrzeja Polana, Julia Rosnowska przygotowała ruloniki z sera z wędzonym pstrągiem, chrzanem i sałatą, tosty serowe oraz ostry pudding serowo-porowy. Zobaczcie także zmorę dzieciństwa Magdy Mołek.
Adepci sztuki kulinarnej są już na półmetku zmagań o tytuł MasterChefa. Kolejny odcinek to kolejne wyzwania. Oceniać uczestników będzie sam Joe Bastianich – juror amerykańskiej i włoskiej edycji MasterChef. Zapytaliśmy go o kulisy tych zmagań.
Dziś Dzień Wszystkich Świętych, w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska zaproponowała przepisy na potrawy, które spożywa się na świecie w tym szczególnym dniu. Zobaczcie co Chińczycy, Anglicy, Ekwadorczycy i Arabowie jadają 1 listopada!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Annę Starmach i Magdę Mierzwińską, uczestniczkę programu "MasterChef", dziś w roli asystentki Ani. Dlaczego Magda odpadła z programu "MasterChef"? Panie polecają potrawy rozgrzewające, czyli pieprzowy stek z sarniny, pomarańczową wołowinę z imbirem i brownie na ostro. Przekonajcie się, jak smakuje dżem z chili i pomidorów oraz zupa z imbirem!
Mistrz Andrzej Polan zaserwował dziś w kuchni Dzień Dobry TVN pieczoną gęś z warzywami i śliwkami oraz roladę z gęsi z kapustą i jabłkami. Za chwilę, 11 listopada, mamy dzień Świętego Marcina, a wtedy najlepiej smakuje... gęsina. Ile pieczemy gęś i w jakiej temperaturze?
Sezon grzybowy w pełni, dlatego Andrzej Polan poleca potrawy z leśnych grzybów. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował drożdżowy kołacz z grzybami leśnymi i białym sosem, ragout wieprzowe z grzybami leśnymi oraz szpinak i rukolę z borowikami, grzankami i sosem gorczycowym. Lubicie grzyby?