Materiał promocyjny

Papryka w roli głównej

Faszerowa, pieczona, duszona. Paprykę można przyrządzić na wiele sposobów. Trudno wyobrazić sobie bez niej leczo czy gulasz. Mistrz Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował kilka dań z papryką w roli głównej: paprykę z kurczakiem i ryżem, polędwicę wieprzową w papryce i puree z cukinii oraz muffiny z kozim serem i żurawiną, które podajemy koniecznie z sosem z papryki i jogurtem. Smacznego!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Papryka z kurczakiem i ryżem

Składniki:

przyprawa do potraw

200 g groszku mrożonego

400 g piersi z kurczaka

200 g serka mascarpone

rosół z kury Kucharek

6 sztuk papryki

200 g ryżu

2 cebule

czosnek

olej

Przygotowanie:

Filety kurczaka kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Zdejmujemy kurczaka z patelni i na tym samym tłuszczu przesmażamy posiekany czosnek i cebulkę. Dodajemy ryż i podlewamy rosołem z kury w stosunku 1:2. Podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu, aż ryż prawie wchłonie cały płyn. Papryki przekrawamy, wyjmujemy gniazda nasienne. Ryż mieszamy z kurczakiem, serkiem mascarpone, groszkiem. Dodajemy przyprawę do potraw. Masę nakładamy do połówek papryk i umieszczamy wszystko w formie żaroodpornej. Podlewamy pozostałym rosołem z kury i zapiekamy około 30 minut w temp. 190 stopni.

Polędwica wieprzowa w papryce, puree z cukinii

Składniki:

400 g polędwiczka wieprzowej

przyprawa do potraw

4 świeże papryki

½ szklanki mleka

50 g masła

3 cukinie

1 cebula

oliwa

Przygotowanie:

Polędwiczkę kroimy na plastry. Paprykę kroimy w krążki. Mięso smarujemy oliwa z obu stron i umieszczamy w paprykowych krążkach. Doprawiamy przyprawą do potraw. Cukinię kroimy na małe kawałki. Na oliwie przesmażamy cebulkę pokrojoną, dodajemy cukinię. Krótko smażymy razem i podlewamy mlekiem. Doprawiamy przyprawą do potraw. Po uduszeniu miksujemy na puree, przekładamy ponownie na patelnie i dodajemy masło.

Muffiny z kozim serem i żurawiną

składniki:

przyprawa do potraw

100 g suszonej żurawiny

300 g jogurtu greckiego

1/2szkl oliwy z oliwek

proszek do pieczenia

100 g sera koziego

czarne oliwki

250 g mąki

cebulka

2 jajka

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą do potraw. Jajka mieszamy z oliwą i jogurtem. Cebulkę siekamy bardzo drobno, przesmażamy na złoto z oregano i dodajemy do masy płynnej. Obie masy łączymy, wyrabiamy luźne ciasto. Do ciasta dodajemy pokrojone oliwki, żurawinę oraz ser kozi. Masę rozkładamy do foremek na muffiny. Pieczemy około 30 minut w temp. 170 stopni. Muffiny podajemy z sosem z papryki i jogurtem.

Składniki:

przyprawa do potraw

300 g jogurtu greckiego

1 czerwona papryka

ostry ketchup

cynamon

goździki

2 cebule

cukier

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości