Zdjęcie: East News / Tomasz Urbanek
Chiny
Coś nowego z dyni...
Składniki:
ok. 300 g pieczarek
ok. 300 g dyni hokkaido
200 g makaronu razowego „małe kokardki”
200 ml słodkiej śmietanki
ok. 120 g rukoli
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cukinia
1 średnia czerwona, ostra papryczka
sól do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek, na patelnię. Następnie dorzucamy poszatkowany czosnek. Całość mieszamy i po kilku minutach dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz sól. Po kolejnych 5 minutach dorzucamy pokrojoną w plasterki cukinię, drobno poszatkowaną ostrą papryczkę i dolewamy śmietankę. Całość dusimy na małym ogniu aż cukinia stanie się miękka, ale nie będzie się rozpadać. Warzywa delikatnie mieszamy z makaronem. Na talerz nakładamy garść rukoli ( ok. 40 g) a na rukolę porcję warzyw z makaronem. Całość możemy polać odrobiną delikatnej oliwy.
Wielka Brytania
Jabłka z syropem i orzechami
Składniki:
6 średnich twardych kwaśnych jabłek
ok. 250 ml syropu klonowego
ok. 50 g masła
0,5 szklanki orzechów laskowych
0,5 szklanki obranych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Orzechy wrzucamy na blachę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach ok. 15 minut. Następnie wyjmujemy i bywamy się przynajmniej częściowo podpieczonej skórki z orzechów. Ceramiczną formę do pieczenia smarujemy masłem. Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych, każde kroimy na 8 części, które układamy w foremce, jedną obok drugiej, tak, aby lekko na siebie zachodziły. Następnie jabłka posypujemy lekko poszatkowanymi orzechami, polewamy obficie syropem klonowym i zapiekamy w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Pieczone warzywa z orzechami arachidowymi
Składniki:
3 łyżki jasnego sosu sojowego
1 kg ziemniaków średniej wielkości
1 kg brukselki
0,5 szklanki orzeszków arachidowych surowych
łyżeczka musztardy sarepskiej
olej arachidowy
łyżka chrzanu
sól do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy na 8 części, a brukselkę na 4 części. Warzywa wrzucamy do miski i mieszamy z olejem arachidowym, orzeszkami oraz solą. Wrzucamy do żaroodpornej formy i pieczemy w 200 stopniach ok. 30-40 minut. Sos sojowy mieszamy z chrzanem i musztardą i dodajemy do upieczonych warzyw. Całość dokładnie mieszamy.
Ekwador
Korzenno-owocowa owsianka
Składniki:
50 g masła
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1,5 szklanki wody
1,5 płaskiej łyżeczki świeżo mielonego kardamonu
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
0,5 płaskiej łyżeczki cynamonu
0,5 szklanki słodkiej śmietanki
0,25 szklanki kaszki kukurydzianej
płaska łyżka cukru trzcinowego
sok z 4 pomarańczy
Przygotowanie:
Kaszkę kukurydzianą prażymy przez 2-3 minuty w garnku na maśle a następnie zalewamy wodą oraz śmietanką i gotujemy na małym ogniu często mieszając, żeby kaszka się nie przypaliła ( ok. 10 minut). Sok z pomarańczy gotujemy z cukrem, kardamonem, cynamonem i skórką aż trochę zgęstnieje ( ok. 10-15 minut). Ugotowaną kaszkę przekładamy do małych miseczek i polewamy sosem pomarańczowym.
W kulturze arabskiej
Żółte bułeczki z winogronami i suszonymi morelami
Składniki:
300g mąki pszennej
120 g winogron bezpestkowych
100 ml mleka
70 g moreli suszonych
70 g masła
10 g świeżych drożdży
1 łyżka śmietany
0,75 g szklanki cukru trzcinowego
odrobina szafranu
Przygotowanie:
Mleko odrobinę podgrzewamy z szafranem. Drożdże ucieramy z odrobiną cukru i zalewamy letnim mlekiem z szafranem. Do mąki dodajemy resztę cukru, roztopione masło, śmietanę oraz rozpuszczone w mleku drożdże. Całość wyrabiamy i odstawiamy na bok w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wyrabiamy ponownie razem z poszatkowanymi morelami oraz winogronami i dzielimy na małe bułeczki, które odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy na złocisty kolor w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN