Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Sum w kapuście
Składniki:
1 kg filetu z suma
1,5 kg białej kapusty
50 g grzybow suszonych
2 jaja
2 cebule
Bułka tarta i mąka do panierowania
250 ml śmietany 30%
przyprawa do potraw
włoszczyzna suszona
goździki
cynamon
skórka z cytryny
1 łyżka miodu
olej do smażenia
Przygotowanie:
Grzyby namaczamy w wodzie. Z włoszczyzny przygotowujemy wywar warzywny, doprawiamy przyprawą do potraw, cynamonem, goździkami i skórką z cytryny. Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy podgotowaną, poszatkowaną kapustę i podlewamy bulionem. Dodajemy grzyby i gotujemy około 20 minut. Doprawiamy raz jeszcze przyprawą do potraw, dodajemy miód i na koniec śmietanę. Suma oprószamy przyprawą do potraw, panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju rzepakowym. W półmisku żaroodpornym układamy warstwę kapusty na przemian z usmażoną rybą.
Sum pieczony
Składniki:
1 sum mały
100 g masła
1 por
natka pietruszki
1 seler
50 g grzybów suszonych
przyprawa do potraw
1 kostka rosołu warzywnego
Przygotowanie:
Suma oprawiamy i myjemy. Dokładnie oprószamy przyprawą do potraw Kucharek od środka i na zewnątrz. Do brzucha wkładamy masło, natkę pietruszki i pokrojonego pora. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry pora, selera, grzyby suszone, masło, układamy suma i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni. Upieczoną rybę wyjmujemy, do porów z masłem dodajemy rosół warzywny i zagotowujemy. Rybę podajemy z sosem powstałym z pieczenia.
Sum w pieczarkach i gorczycy
Składniki:
0,5 kg suma
250 pieczarek
250 ml śmietany 30%
olej rzepakowy
musztarda
3 cebule
50 g masła
przyprawa do potraw
szklanka białego wina
mąka do oprószenia ryby
Przygotowanie:
Rybę kroimy na kawałki, oprószamy przyprawą do potraw i delikatnie mąką. Smażymy na oleju rzepakowym, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Podlewamy winem, dodajemy pokrojone pieczarki. Chwilę wszystko smażymy i dodajemy śmietanę. Wszystko razem gotujemy, odparowujemy, dodajemy musztardę i gotowe. Rybę podajemy posypaną natką pietruszki i koprem.
Sum z ogórkami
Składniki:
1 kg suma
4 cebule
200 g ogórków konserwowych
200 g śliwek suszonych
olej rzepakowy
100 ml przecierru pomidorowego
musztarda rosyjska
majeranek
przyprawa do potraw
Przygotowanie:
Suma dzielimy na porcje, oprószamy przyprawą do potraw. Cebulę kroimy w grubą kostkę, przesmażamy na oleju rzepakowym, dodajemy ogórki pokrojone, śliwki oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy przyprawą do potraw i majerankiem. Na koniec odrobinę musztardy rosyjskiej.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN