przepisy

    przepisy

    W kuchni Dzień Dobry TVN w roli głównej wystąpił mak, czyli składnik ciast, bez którego nie możemy się obyć w święta. A szefem naszej kuchni był Andrzej Polan.

    Litewskie pieczone , ravioli, samosy - różne przygotowywane, z różnych składników, ale jedno je łączy -wszystkie to pierogi. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski dokonał przeglądu pierogów z różnych stron świata.

    Pascal Brodnicki na tropie nowych smaków w żabich udek! Francuskie podniebienie Pascala preferuje.....no właśnie? Żabę czy może jednak kurczaka?

    Artur Barciś. Bez cienia zażenowania przyznaje się, że nie potrafi samodzielnie wypełnić PIT-a, całą pensję od razu oddaje żonie. Sam aktor posiada wiele talentów. Niedawno pojawiła się na rynku jego biografia. To, że umie grać wiemy, ale czy potrafi gotować? W kuchni Dzień Dobry TVN towarzyszył mu Tomasz Woźniak.

    Migdały, pomimo dość znacznej zawartości tłuszczu, powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Są nieocenionych źródłem wapnia, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaproponował migdały w wersji na słodko!

    Makrela, dorsz, karp, mintaj , łosoś - do wyboru i do koloru! Co roku musimy zdecydować, jaka ryba zagości na naszych stołach w Święta Bożego Narodzenia oraz Wigilię. W kuchni Dzień Dobry TVN proponujemy kilka z nich.

    W Dzień Dobry TVN prawdziwie męska kuchnia w prawie świątecznym wydaniu. Dwaj miłośnicy dobrych smaków, Robert Sowa i Piotr Gąsowski udowodnili , że w wigilijny wieczór warto karpia zastąpić łososiem. A Wy? Stawiacie na karpia czy na łososia?

    Jerzy Knappe napisał książkę kucharską. Bogato ilustrowana, z najlepszymi przepisami sławnego kucharza. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Borysa Szyca, odtwórcę roli Jerzego. Czy doczekamy się kolejnego sezonu serialu „Przepis na życie”? Jak potoczą się losy Jerzego?

    Manna, kukurydziana, jaglana, jęczmienna, gryczana, kus-kus, pęczak - w kuchni Dzien Dobry TVN królowłay kasze i to w wydaniu wegetariańskim! A przygotowali je Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło.

    Kasia Cichopek nie ukrywa, że nic nie smuci jej tak bardzo, jak widok zaniedbanej, źle ubranej i niedożywionej młodej mamy. Wychodząc z założenia, że jesteśmy tym, co jemy, Kasia razem z Tomkiem Woźniakiem, w kuchni Dzień Dobry TVN pokazała jak zdrowo i łatwo przygotowywać dania, które spowodują, że będziemy tryskać energia i emanować urodą.

    Magda Gessler od dziesięciu lat ma swój rytuał. I nie ma to nic wspólnego z gotowaniem! Raz w roku ucieka od cywilizacji, ludzi, kamer, kuchennych rewolucji i zgiełku warszawskich restauracji, aby odnaleźć spokój w „Domu, który śpiewa”. Zabierała tam ze sobą swojego ukochanego Waldemara oraz... ekipę programu Dzień Dobry TVN.

    Kozi ser to przysmak, który można albo pokochać, albo znienawidzić. Nie każdy jest w stanie się do niego przekonać ze względu na intensywny i dla wielu przykry zapach. Pascal Brodnicki udowodnił nam jednak, że nie ma pyszniejszego dania niż dobry gatunkowo ser kozi z lampką czerwonego wina. Po ostatniej wizycie we Francji poznał bowiem tajniki jego produkcji, a także wstąpił do elitarnego bractwa.

    W tej kuchni króluje ostre chilli. W studiu Dzień Dobry TVN prym wiodła kuchnia peruwiańska i klasyczne dania tejże kuchni: sałatka ceviche oraz kisiel z czarnej kukurydzy. Palce lizać!

    Na naszych stołach gości dzięki Hiszpanom, którzy upowszechnili go w XVI wieku. Od razu stał się warzywem powszechnie stosowanym w europejskiej kuchni. W kuchni Dzień Dobry TVN nie zapomnieliśmy o ziemniaku, warzywie, które jest istnym kameleonem: od puree po chrupiące frytki. Zobacz, jak Anna Starmach wykorzystała ziemianka!

    Mięsisty, nietuczący i smaczny. Jest także znany pod takimi nazwami jak: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Uważany jest za afrodyzjak i w niektórych krajach ma nawet swoje święto! My także postanowiliśmy docenić zalety bakłażana. Zobaczcie, co wyczarował w naszej kuchni Andrzej Polan!

    Orzech kokosa nie tylko wspaniale smakuje, ale też wspomaga przemianę materii, ułatwia odchudzanie i spowalnia procesy starzenia się. W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło przygotowali dania z kokosem w roli głównej. W ich kokosowym menu znalazły się: kokosowe czekoladki, kokosowe ciasto z galaretką wiśniową, pieczone warzywa z sosen jogurtowo-kokosowym, kokosowa dosza, a także ryż na mleku kokosowym. Palce lizać!

    Anna Bałon ma 18 lat i jest najmłodszą uczestniczką programu „Top Model". Jeszcze rok temu ważyła ponad 80 kg. Postanowiła jednak schudnąć i swoją przemianę pokazała nam wszystkim. Ania schudła 24 kg i cały czas utrzymuje idealną sylwetkę. Jak to robi? W kuchni Dzień Dobry TVN razem z Tomaszem Woźniakiem przygotowała aksamitny krem brokułowy oraz chrupiącą focaccię. Czy z tych dań składa się jej codzienna dieta?

    W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Maciąg przygotowała kreatywną owsiankę, czyli poranną, odżywczą bombę witaminową pełną błonnika, rozgrzewającą i bardzo zdrową zupę sojową, którą można jadać w kilku wariantach oraz sałatkę z natki pietruszki w stylu arabskim, czyli wzmacniającą zieleninę zawierającą witaminę C.

    Zaostrza smak potraw. Idealnie komponuje się z majonezem i śmietaną. Por, czyli kuzyn popularnej cebuli, królował w kuchni Dzień Dobry TVN. A przyrządzał go na rozmaite sposoby Piotr Kucharski.

    Włoskie bolognese do wszystkiego... a u Andrzeja Polana w pierożkach, ragu warzywne, confit z kurczaka...Wypróbuj przepisów mistrza Polana!

    Poradnik dla "zielonych rodziców” to książka napisana przez dwie szalone eko mamy: Magdę Targosz oraz Reni Jusis. Książka zainspirowana została cyklem, jaki Reni prowadzi w Dzień Dobry TVN. Tytuł przewrotnie nawiązuje do ekologii, jako sposobu nie tylko na życie, ale także wychowanie dziecka. W naszej kuchni przygotowały wybrane potrawy ze swojej książki.

    W marynacie, wędzona lub jako dodatek do sałatek. Makrela - jedna z najbardziej popularnych ryb w naszej kuchni. Dlatego nie mogło jej także zabraknąć w kuchni Dzień Dobry TVN. Rozsmakuj się z nami w zdrowych rybach!

    Kobieta w ciąży powinna zwracać uwagę na to, co kładzie na talerzu i unikać ryzykownych potraw, które mogą zaszkodzić jej i dziecku. W kuchni Dzień Dobry TVN przyszła mama Katarzyna Skrzynecka razem z Robertem Sową udowodnili, że kuchnia dla ciężarnych może być nie tylko zdrowa, ale także smaczna i wykwintna.

    Po pracy w kopalni dziadek wraca do domu, gdzie czeka na niego obiad. Babcia już podaje przez okno gumiklyjzy, modro kapustę i roladę. Cała rodzina je obiad w ogrodzie. Taki obraz swojego dzieciństwa zapamiętała Ania Guzik. O tym, co dla niej znaczy pochodzenie, czego nauczyła się od mamy oraz czy potrafi gotować opowiedziała w kuchni Dzień Dobry TVN. Towarzyszyła jej mama Helena.

    Ta książka to zbiór podróżniczych reportaży. Autor swoją podróż rozpoczyna w Gruzji , a kończy na Sumatrze. Jest to pasjonujący zapis trzyletnich wojaży po Azji Andrzeja Mellera. W studiu Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z samym autorem książki.

    Zapiekane w cieście, nadziewane, smażone i pieczone. Nasze rodzime kabanosy dają ogromne pole do popisu. A w kuchni Dzień Dobry TVN swoimi zdolnościami kulinarnymi popisał się Joseph Seeletso, znany jako Józek.

    Weronika Marczuk, która jest dowodem na to, że po długiej i wyczerpującej walce można się podnieść i zacząć wszystko na nowo, odwiedziła nas tuż przed próbą do kolejnego odcinka "Tańca z Gwiazdami". W kuchni Dzień Dobry TVN pokazała swój talent kulinarny i wraz z Tomaszem Woźniakiem przygotowała przepyszne dania w sam raz na spotkanie w gronie przyjaciół.

    Swoją energią mogłaby obdzielić wiele osób. Była nominowana do nagrody „MediaTory”, jest otwarta i tolerancyjna, więc otrzymała „Hiacynt”, czyli nagrodę za uczenie Polaków tolerancji. Kilka dni temu otrzymała najbardziej prestiżową nagrodę telewizyjną - „Wiktora”. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządziła sałatkę Testosteron, curry dla odpornych oraz najprostsze kluchy na świecie.