przepisy

    przepisy

    Wrzesień to ostatni dzwonek na późne, pyszne i dojrzałe pomidory. Zimą często brakuje nam tych warzyw, zwłaszcza smakujących "słońcem". Mamy na to sposób - domowy keczup, pomidory malinowe "z puszki" czy pomidorki koktajlowe we włoskiej zalewie to świetna metoda na zamknięcie odrobiny słonecznych promieni na zimowe miesiące.

    Syrop daktylowy to jeden z zamienników białego cukru, charakteryzujący się ciekawym smakiem i aromatem. Występuje pod postacią ciemnego i gęstego miodu, który pozyskuje się w formie soku z daktyli. Syrop daktylowy jest ceniony ze względu na swoje właściwości i wartościowy skład.

    Do rozpoczęcia sezonu jesiennego zostało jeszcze kilka tygodni, jednak pogoda za oknem nie rozpieszcza. Wiatr, deszcz i szaruga. Takie dni warto urozmaicić sobie ciepłymi pysznościami. My polecamy wam przepis na deserową kawę dyniową.

    Figi mają mnóstwo wartości odżywczych i zastosowań zdrowotnych. Zawierają dużo magnezu i wapnia, pomagają w przypadku problemów z osteoporozą, są dobre na stres. Właśnie zaczyna się na nie sezon. Najpopularniejsze w polskiej kuchni są te suszone, które dodaje się do deserów, dżemów, musów. Można je także jadać na surowo razem ze skórką. Wspaniale komponują się z wytrawnymi daniami, słonymi serami, wędlinami. Najlepiej łączyć je z drobiem, przygotowując np. tajine z kurczaka lub kaczkę.

    Przepis na tzw. hamburgery z niespodzianką, czyli bułki z nadzieniem, podbijał Internet dobrych kilka lat temu. Trend ożył na nowo na skutek przypomnienia go przez jednego z użytkowników Reddita. Bardzo lubimy przyczyniać się do popularyzowania prostych, oryginalnych rozwiązań w kuchni, dlatego również przypominamy ten przepis.

    Pigwa to wciąż niepopularny owoc, który jednak zasługuje na uznanie. Ma bowiem znacznie więcej witaminy C niż znane nam i chętnie używane cytrusy. Dodatkowo jest źródłem witamin z grupy B oraz flawonoidów. Można z niej przygotowywać różne potrawy, w tym domowe nalewki, które są doskonałym sposobem na wzmocnienie odporności zimą.

    Rokitnik i jego owoce zaczynają zyskiwać na popularności. Jest to owoc bogaty w znaczne ilości witaminy C, która jest niezbędna w okresie jesiennym i zimowym. Owoc ten można spotkać pod różnymi postaciami: w dżemach, konfiturach czy sokach. Idealnym sposobem przyrządzenia rokitnika tak, aby służył nam całą zimę, jest przygotowanie z niego domowej nalewki.

    Ogórki kiszone są smaczne, bardzo zdrowe i świetnie komponują się posiłkiem. Do tego ich przygotowanie jest na tyle proste, że każdy z nas może to zrobić. Jak się do tego zabrać? Poznajcie najlepsze przepisy na ogórki kiszone Emilii Sznajder, która prowadzi duże gospodarstwo specjalizujące się w kiszeniu warzyw.

    Odrobina słodyczy w życiu nie zaszkodzi, warto jednak, aby ciasta i słodycze były najwyższej jakości, dlatego dobrze przygotowywać je samemu. Ciasta, ciastka i inne desery to świetny pomysł na dodatek do kawy lub smaczny sposób na przyjęcie gości. Poznaj proste przepisy na pyszne ptysie, które na stałe zagoszczą w twoim domu.

    Trwa sezon na kurki. To znakomity czas dla wielbicieli grzybów, którzy nie mogą doczekać się pojawienia innych ich rodzajów. W kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti zaprezentował wyjątkowe przepisy na dania z kurkami. Wszystkie mają w sobie sporo włoskiej nuty.

    W cieszącym się coraz większą popularnością serwisie TikTok nie brakuje inspiracji dotyczących mody, urody oraz kulinariów. Wszyscy miłośnicy słonych przekąsek z pewnością docenią przepis, który bije rekordy popularności wśród użytkowników modnej aplikacji. Makaronowe chipsy z powodzeniem zastąpić mogą smakołyki, które zwykle kupujemy w sklepie. W dodatku ich przygotowanie jest niezwykle proste.

    Przełom lipca i sierpnia to tradycyjnie szczyt sezonu urlopowego. W tym roku, podobnie jak w ubiegłym, planowanie zagranicznych wakacji jest utrudnione ze względu na pandemię koronawirusa. Teraz eksperci mówią o jej czwartej fali. Sytuacja zmienia się z dnia na dzień, podobnie jak obowiązujące w poszczególnych krajach przepisy i obostrzenia covidowe. Sprawdź, gdzie można podróżować, a dokąd raczej się nie wybierać.

    Kompot z agrestu to świetny pomysł na wykorzystanie owoców po sezonie letnim. W ten sposób także w mroźne, zimowe wieczory można cieszyć się ich smakiem. Warto już teraz pomyśleć o przygotowaniu własnych przetworów, zwłaszcza że kompot z agrestu jest nie tylko bardzo smaczny, ale i zdrowy.

    Ogórki, ogóreczk - kto ich nie lubi? Idealne na kanapkę, zupę, a także jako przekąska. Gdy sezon na te warzywa trwa w najlepsze, warto zrobić zapas i przygotować przetwory na zimę. Z tej okazji wybraliśmy najlepsze przepisy na ogórki kiszone – tradycyjne, kruche oraz z chilli.

    Sałatka z ogórków w słoiku to jedna z najbardziej popularnych potraw w polskich spiżarniach. Warto mieć ją w zanadrzu, kiedy skończy się sezon na owoce i warzywa. Przygotowanie sałatki z ogórków, którą będziemy się cieszyć zimą, jest bardzo proste.