Materiał promocyjny

Przekąski w sam raz na urodzinowe przyjęcie - kolorowe burgery, pistacjowe koreczki i cytrynowy deser z kruszonką

Siostry Pszczółki w kuchni Dzień Dobry TVN
Przekąski na przyjęcia urodzinowe
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Siostry Pszczółki przygotowały niesamowite przekąski idealne na urodzinowe przyjęcie. Sprawdź, jak zrobić kolorowe burgery, pistacjowe koreczki, cytrynowy deser z kruszonką i włoską bezą i zaskocz swoich gości!

Kolorowe burgery - przepis

Składniki na ciasto drożdżowe buraczane:

  • 25 g świeżych drożdży,
  • 50 ml mleka,
  • 100 g czerwonych buraków, ugotowanych,
  • 100 ml soku z ugotowanego buraka,
  • łyżeczka cukru,
  • 500 g mąki pszennej,
  • łyżeczka soli,
  • jajko,
  • 5 żółtek,
  • 80 g miękkiego masła,
  • łyżka sezamu,
  • białko.

Sposób przygotowania:

Buraka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie z ugotowanych części buraka odważamy 100 g oraz odlewamy 100 ml soku i blendujemy wszystko razem na gładkie puree.

Drożdże rozdrabniamy do miseczki, dodajemy do nich 50 ml ciepłego mleka, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej sól i dokładnie mieszamy. Na środku robimy wgłębienie, do którego po kolei wlewamy drożdżowy rozczyn, sok z buraka, jajka oraz żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy mikserem ze specjalną końcówką do ciasta drożdżowego (w kształcie haka) przez około 10 minut. Pod koniec dodajemy pokrojone na kawałki miękkie masło i wyrabiamy przez kolejne 10 minut, aż do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. Gdy jest już gotowe, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Gdy ciasto już wyrośnie, przekładamy je na stolnicę lub blat i wyrabiamy przez chwilę, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie dzielimy je na mniejsze porcje o wadze około 50 g. Formujemy z nich w dłoniach kulki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy je dłonią, by nadać im kształt burgerów. Tak ułożone odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Tuż przed upływem tego czasu rozgrzewamy piekarnik do 180° C. Wyrośnięte burgery smarujemy białkiem jajka i posypujemy sezamem. Pieczemy je z funkcją grzania góra-dół przez około 15-20 minut, a gdy są już gotowe, studzimy je na kratce.

Bułki Szpinakowe - przepis

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • 150 ml mleka,
  • 120 g świeżego szpinaku,
  • 50 g oliwy z oliwek Premieur Netto,
  • 400 g mąki pszennej,
  • łyżeczka soli,
  • łyżka czarnuszki,
  • białko.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie bułeczek rozpoczynamy od zrobienia rozczynu. Drożdże kruszymy do miski, dodajemy do nich łyżeczkę cukru i ucieramy składniki do momentu, aż się równomiernie połączą. Następnie dodajemy do nich 60 ml ciepłego mleka oraz 2 łyżki mąki i wszystko mieszamy, by powstała jednolita mikstura. Rozczyn odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Liście szpinaku wrzucamy do blendera, dolewamy do nich pozostałe mleko, oliwę z oliwek Premieur i miksujemy na gładką miksturę.

Do misy miksera przesiewamy mąkę pszenną, a następnie dodajemy do niej sól, wyrośnięty rozczyn i puree ze szpinaku. Wszystko mieszamy, a po chwili zaczynamy wyrabiać (ręcznie lub za pomocą specjalnej końcówki do ciasta drożdżowego) przez około 10 minut do momentu, gdy ciasto stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od ścianek misy. Tak przygotowane ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto pozbawiamy pęcherzyków powietrza, uderzając w nie energicznie pięścią. Następnie przekładamy je na stolnicę i ponownie wyrabiamy przez chwilę. Dzielimy je na porcje o wadze około 50 g i formujemy z nich kulki, które kładziemy z zachowaniem niewielkich odstępów na standardowej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie zostawiamy je do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik z funkcją góra – dół do 180°C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy czarnuszką, a następnie pieczemy przez około 15-20 minut. Po upieczeniu studzimy je na kratce.

Składniki na nadzienie:

  • 2 czerwone cebule,
  • sałata masłowa,
  • słoiczek suszonych pomidorków LaCampagna Netto,
  • ok. 6 ogórków konserwowych,
  • 1 kg mięsa mielonego wołowego,
  • sól i pieprz,
  • 2 żółtka,
  • 4 łyżki musztardy Dijon,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 4 pomidory,
  • ser żółty,
  • majonez.

Sposób przygotowania:

Wołowe mięso mielone wkładamy do miski i dodajemy do niego posiekanego ogórka, pokrojone suszone pomidory LaCampagna i czerwoną cebulę, a następnie żółtka, ketchup i musztardę. Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. W dłoniach formujemy kulki z mięsa, które delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 190° C. Burgery pieczemy przez około 4-5 minut z jednej strony, następnie odwracamy je, kładziemy na każdym plasterek sera żółtego i pieczemy przez kolejne 5 minut.

Bułki przekrawamy na pół. Można je zrumienić na patelni lub umieścić pod grillem w piekarniku. Dolną połówkę bułki smarujemy majonezem, kładziemy na niej listek sałaty masłowej, grillowanego burgera, plasterek pomidora i czerwoną cebulę. Przykrywamy drugą połówką bułki i lekko dociskamy. Pyszny burger jest gotowy!

Cytrynowy deser z kruszonką i bezą włoską - przepis

Składniki na cytrynowy curd:

  • 80 g soku z cytryny,
  • 100 g cukru,
  • 100 g jajek,
  • 150 g masła.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g masła,
  • 60 g cukru,
  • 60 g bardzo drobno posiekanych orzechów brazylijskich Sereno Netto,
  • 50 g ciasteczek migdałowych – amaretti, pokruszonych,
  • 80 g mąki pszennej.

Składniki na bezę włoską:

  • 2 białka,
  • 145 g cukru (osobno 125 g i 20 g),
  • 30 g wody.

Sposób przygotowania:

Cytrynowy curd W metalowej lub szklanej misce mieszamy ze sobą sok z cytryny, cukier i jajka, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie umieszczamy miskę ze składnikami nad parą - np. na wysokim rondelku z gotującą się wodą, ale tak, by woda nie dotykała miski. Podgrzewamy do momentu, aż mieszanina osiągnie 80°C – wtedy zdejmujemy ją z palnika. Gdy temperatura curdu spadnie do 60° C, dajemy do niego miękkie masło i całość blendujemy.

Kruszonka Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy je między palcami do uzyskania małych grudek ciasta. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 160° C z funkcją góra – dół. Kruszonkę pieczemy przez około 10-13 minut. Można ją przemieszać co jakiś czas w trakcie pieczenia, aby się nie przypaliła. Gotowe ciasto studzimy na kratce.

Beza włoska Do małego garnuszka wsypujemy 125 g cukru, dolewamy 30 ml wody, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu do uzyskania temperatury 118° C. W międzyczasie umieszczamy białka w misie miksera. Gdy gotujący się syrop osiągnie ok. 110° C, zaczynamy ubijać białka w mikserze na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo, łyżeczka po łyżeczce, 20 g cukru. Zdejmujemy z palnika garnuszek z syropem, zmniejszamy obroty miksera i cienką strużką, powoli wlewamy do misy syrop cukrowy. Miksujemy przez kolejne 6-10 minut, aż beza stanie się gęsta i lśniąca.

Przygotowujemy pucharki i na spód każdego wsypujemy trochę kruszonki, którą następnie pokrywamy warstwą curdu. Czynność powtarzamy raz jeszcze, tak aby pucharki były wypełnione do ¾ wysokości. Na wierzch deserów wyciskamy bezę przez rękaw cukierniczy i opalamy ją za pomocą palnika cukierniczego.

Koreczki z pesto pistacjowym - przepis

Składniki na pesto pistacjowe:

  • 160 g pistacji niesolonych Sereno Netto,
  • 4 łyżki tartego parmezanu,
  • kilka liści bazylii,
  • świeżo mielona sól,
  • 120 ml oliwy z oliwek Premieur Netto.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na pesto umieszczamy w naczyniu malaksera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Składniki na koreczki:

  • 4 gruszki,
  • 300 g mini mozzarelli,
  • 100 g Jamon Serrano Premieur Netto,
  • 100 g prosciutto crudo Premieur Netto,
  • 200 g salami,
  • 500 g małych pomidorków koktajlowych,
  • słoiczek czarnych oliwek.

Dodatkowo doniczka świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

Gruszkę obieramy i kroimy na małe kawałki, które następnie nabijamy na patyczki do koreczków na przemian z mini mozzarellą, szynką Jamon Serrano Premieur oraz Prosciutto Crudo Premieur, pomidorami, salami i oliwkami. Gotowe koreczki podajemy z pesto pistacjowym na talerzu udekorowanym listkami bazylii. 

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości