Jerzy Knappe napisał książkę kucharską. Bogato ilustrowana, z najlepszymi przepisami sławnego kucharza. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Borysa Szyca, odtwórcę roli Jerzego. Czy doczekamy się kolejnego sezonu serialu „Przepis na życie”? Jak potoczą się losy Jerzego?
Manna, kukurydziana, jaglana, jęczmienna, gryczana, kus-kus, pęczak - w kuchni Dzien Dobry TVN królowłay kasze i to w wydaniu wegetariańskim! A przygotowali je Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło.
Kasia Cichopek nie ukrywa, że nic nie smuci jej tak bardzo, jak widok zaniedbanej, źle ubranej i niedożywionej młodej mamy. Wychodząc z założenia, że jesteśmy tym, co jemy, Kasia razem z Tomkiem Woźniakiem, w kuchni Dzień Dobry TVN pokazała jak zdrowo i łatwo przygotowywać dania, które spowodują, że będziemy tryskać energia i emanować urodą.
Magda Gessler od dziesięciu lat ma swój rytuał. I nie ma to nic wspólnego z gotowaniem! Raz w roku ucieka od cywilizacji, ludzi, kamer, kuchennych rewolucji i zgiełku warszawskich restauracji, aby odnaleźć spokój w „Domu, który śpiewa”. Zabierała tam ze sobą swojego ukochanego Waldemara oraz... ekipę programu Dzień Dobry TVN.
Kozi ser to przysmak, który można albo pokochać, albo znienawidzić. Nie każdy jest w stanie się do niego przekonać ze względu na intensywny i dla wielu przykry zapach. Pascal Brodnicki udowodnił nam jednak, że nie ma pyszniejszego dania niż dobry gatunkowo ser kozi z lampką czerwonego wina. Po ostatniej wizycie we Francji poznał bowiem tajniki jego produkcji, a także wstąpił do elitarnego bractwa.
W tej kuchni króluje ostre chilli. W studiu Dzień Dobry TVN prym wiodła kuchnia peruwiańska i klasyczne dania tejże kuchni: sałatka ceviche oraz kisiel z czarnej kukurydzy. Palce lizać!
Na naszych stołach gości dzięki Hiszpanom, którzy upowszechnili go w XVI wieku. Od razu stał się warzywem powszechnie stosowanym w europejskiej kuchni. W kuchni Dzień Dobry TVN nie zapomnieliśmy o ziemniaku, warzywie, które jest istnym kameleonem: od puree po chrupiące frytki. Zobacz, jak Anna Starmach wykorzystała ziemianka!
Mięsisty, nietuczący i smaczny. Jest także znany pod takimi nazwami jak: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Uważany jest za afrodyzjak i w niektórych krajach ma nawet swoje święto! My także postanowiliśmy docenić zalety bakłażana. Zobaczcie, co wyczarował w naszej kuchni Andrzej Polan!
Orzech kokosa nie tylko wspaniale smakuje, ale też wspomaga przemianę materii, ułatwia odchudzanie i spowalnia procesy starzenia się. W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło przygotowali dania z kokosem w roli głównej. W ich kokosowym menu znalazły się: kokosowe czekoladki, kokosowe ciasto z galaretką wiśniową, pieczone warzywa z sosen jogurtowo-kokosowym, kokosowa dosza, a także ryż na mleku kokosowym. Palce lizać!
Anna Bałon ma 18 lat i jest najmłodszą uczestniczką programu „Top Model". Jeszcze rok temu ważyła ponad 80 kg. Postanowiła jednak schudnąć i swoją przemianę pokazała nam wszystkim. Ania schudła 24 kg i cały czas utrzymuje idealną sylwetkę. Jak to robi? W kuchni Dzień Dobry TVN razem z Tomaszem Woźniakiem przygotowała aksamitny krem brokułowy oraz chrupiącą focaccię. Czy z tych dań składa się jej codzienna dieta?
W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Maciąg przygotowała kreatywną owsiankę, czyli poranną, odżywczą bombę witaminową pełną błonnika, rozgrzewającą i bardzo zdrową zupę sojową, którą można jadać w kilku wariantach oraz sałatkę z natki pietruszki w stylu arabskim, czyli wzmacniającą zieleninę zawierającą witaminę C.
Zaostrza smak potraw. Idealnie komponuje się z majonezem i śmietaną. Por, czyli kuzyn popularnej cebuli, królował w kuchni Dzień Dobry TVN. A przyrządzał go na rozmaite sposoby Piotr Kucharski.
Włoskie bolognese do wszystkiego... a u Andrzeja Polana w pierożkach, ragu warzywne, confit z kurczaka...Wypróbuj przepisów mistrza Polana!
Poradnik dla "zielonych rodziców” to książka napisana przez dwie szalone eko mamy: Magdę Targosz oraz Reni Jusis. Książka zainspirowana została cyklem, jaki Reni prowadzi w Dzień Dobry TVN. Tytuł przewrotnie nawiązuje do ekologii, jako sposobu nie tylko na życie, ale także wychowanie dziecka. W naszej kuchni przygotowały wybrane potrawy ze swojej książki.
W marynacie, wędzona lub jako dodatek do sałatek. Makrela - jedna z najbardziej popularnych ryb w naszej kuchni. Dlatego nie mogło jej także zabraknąć w kuchni Dzień Dobry TVN. Rozsmakuj się z nami w zdrowych rybach!
Kobieta w ciąży powinna zwracać uwagę na to, co kładzie na talerzu i unikać ryzykownych potraw, które mogą zaszkodzić jej i dziecku. W kuchni Dzień Dobry TVN przyszła mama Katarzyna Skrzynecka razem z Robertem Sową udowodnili, że kuchnia dla ciężarnych może być nie tylko zdrowa, ale także smaczna i wykwintna.
Po pracy w kopalni dziadek wraca do domu, gdzie czeka na niego obiad. Babcia już podaje przez okno gumiklyjzy, modro kapustę i roladę. Cała rodzina je obiad w ogrodzie. Taki obraz swojego dzieciństwa zapamiętała Ania Guzik. O tym, co dla niej znaczy pochodzenie, czego nauczyła się od mamy oraz czy potrafi gotować opowiedziała w kuchni Dzień Dobry TVN. Towarzyszyła jej mama Helena.
Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN domowe naleśniki według swoich przepisów.
Ta książka to zbiór podróżniczych reportaży. Autor swoją podróż rozpoczyna w Gruzji , a kończy na Sumatrze. Jest to pasjonujący zapis trzyletnich wojaży po Azji Andrzeja Mellera. W studiu Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z samym autorem książki.
Zapiekane w cieście, nadziewane, smażone i pieczone. Nasze rodzime kabanosy dają ogromne pole do popisu. A w kuchni Dzień Dobry TVN swoimi zdolnościami kulinarnymi popisał się Joseph Seeletso, znany jako Józek.
Weronika Marczuk, która jest dowodem na to, że po długiej i wyczerpującej walce można się podnieść i zacząć wszystko na nowo, odwiedziła nas tuż przed próbą do kolejnego odcinka "Tańca z Gwiazdami". W kuchni Dzień Dobry TVN pokazała swój talent kulinarny i wraz z Tomaszem Woźniakiem przygotowała przepyszne dania w sam raz na spotkanie w gronie przyjaciół.
Swoją energią mogłaby obdzielić wiele osób. Była nominowana do nagrody „MediaTory”, jest otwarta i tolerancyjna, więc otrzymała „Hiacynt”, czyli nagrodę za uczenie Polaków tolerancji. Kilka dni temu otrzymała najbardziej prestiżową nagrodę telewizyjną - „Wiktora”. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządziła sałatkę Testosteron, curry dla odpornych oraz najprostsze kluchy na świecie.
Będzie o sezonowości, lokalności i pysznym rodzinnym jedzeniu.: 4 eseje, kilkadziesiąt przepisów, encyklopedia produktów i przepiękne fotografie. Smakuje – wyśmienicie! A w kuchni dzień Dobry TVN Grzegorz Łapanowski gotował wybrane potrawy ze swojej debiutanckiej książki pt.„Smakuje”
Mistrz Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN: wątróbkę drobiową z konfiturą z cebuli czerwonej, malin i porto, serniczki z patelni z konfiturą gruszkową oraz eklerki z konfiturą z mango i kremem herbacianym. Place lizać!
Oryginalne, wegetariańskie potrawy z sezamem w roli głównej, przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło. W ich sezamowym menu znalazły się m.in.: buraki z sosem koperkowo-sezamowym, pieczone ziemniaki z sosem sezamowo-jogurtowym oraz tempura z sezamem. Wypróbujcie ich przepisy!
W kuchni Dzień Dobry TVN kabaret Ani Mru Mru w pełnym składzie, czyli co trzeba jeść, żeby mieć tyle energii, ile drzemie w Michale Wójciku, Marcinie Wójciku i Waldemarze Wilkołku. Jak skończyła się przygoda Ani Mru Mru z gotowaniem, kto wyszedł z niej zwycięsko, a kto poległ ?
Anna Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji „Gotuj o wszystko”, w kuchni Dzień Dobry TVN pokazała jak sprawnie i smacznie przygotować pyszne zapiekanki. Zobacz, co wyczarowała z ziemniaków, łososia, gorgonzoli i pora.
W kuchni Dzień Dobry TVN Joseph Seeletso, czyli popularny Józek, przyrządził rozgrzewające przysmaki. Skuście się na ciepłe babeczki z suszonych śliwek i puree dyniowe z pikantnymi skrzydełkami kurczaka. Smacznego!
Rozgrzej się herbatką imbirową, delektuj kurczakiem w miodzie, rozsmakuj się w duszonych gruszkach. W Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak przyrządzić dania z dodatkiem ciepłej przyprawy - imbiru.
Nasz podróżnik kulinarny Maciej Nowak wybrał się do Budapesztu, by zobaczyć, co może zaoferować Polakowi tamtejsza kuchnia. Zobacz, jak nauczył się robić prawdziwy, węgierski gulasz!