Zdjecie: Piotr Bławicki / East News
A wszystko to pod okiem Tomasza Woźniaka. Zobaczcie, czy nauczył Ani Mru Mru gotować?
Kurczak z sosem paprykowo-orzeszkowym
Przepis na: 2 porcje
Czas przygotowania: 10 min
Składniki:
2 piersi z kurczaka
4 papryki marynowane Smak
garść orzeszków ziemnych (niesolone)
2 łyżeczki cukru trzcinowego
sól i pieprz
mały pęczek pietruszki
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka dopraw solą i pieprzem, usmaż na rozgrzanej oliwie, na patelni po ok. 6-8 minut z każdej strony. W tym czasie przygotuj sos, miksując ze sobą paprykę marynowaną, orzeszki ziemne i cukier.
Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku i dodaj drobno posiekaną pietruszkę, a potem wymieszaj. Usmażoną pierś podawaj z sosem i garścią sałaty z klasycznym winegretem na bazie oliwy i soku cytrynowego.
Możesz również podać z pieczonymi ziemniakami lub ugotowanym na sypko ryżem.
Tatar na ostatnią chwilę
Przepis na: 2 porcje
Czas przygotowania: 10 min
Składniki
200 g polędwicy wołowej
4 pieczarki marynowane Smak
1 łyżka kaparów Smak
4 Pomidory suszone w oleju Smak
1 łyżka cebulki perłowej Smak
4 ogóreczki konserwowe Smak
2 łyżki oliwy
pęczek lubczyku
Sposób przygotowania
Polędwicę wołową posiekaj na bardzo małe kawałeczki. Pieczarki, kapary, suszone pomidory, cebulkę i ogóreczki pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z mięsem. Skrop całość oliwą, dopraw solą oraz pieprzem, wrzuć posiekany lubczyk i ponownie wymieszaj. Tatar podawaj z chrupiącą bagietką! Zamiast lubczyku możesz wykorzystać inne dowolne świeże zioło np.: bazylię, pietruszkę, kolendrę, miętę… wybór należy do Ciebie!
Kawałki steka z chrzanem
Przepis na: 2 porcje
Czas przygotowania: 10 min
Składniki:
400 g polędwicy wołowej lub antrykotu
2 łyżki chrzanu tartego Smak
sól i pieprz
3 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania
Mięso dopraw solą i pieprzem, natrzyj oliwą. Połóż na mocno rozgrzaną patelnię grillową i grilluj przez 3 minuty z każdej strony. W środku mięso powinno pozostać soczyste i krwiste, wtedy smakuje najlepiej. Usmażone mięso pokrój na cienkie paseczki. Przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki ze sobą, aby uzyskać gładką emulsję. Kawałeczki mięsa zanurzaj w sosie i zajadaj. Możesz do nich podać grillowane kawałki bagietki, pycha! Zamiast wołowiny możesz również wykorzystać pierś z kurczaka.
Wędzony łosoś z chrzanowym-twarożkiem
Przepis na: 2 porcje
Czas przygotowania: 10 min
Składniki:
100 g twarożku kremowego
1 łyżka kremu chrzanowego Smak
skórka otarta z 1 cytryny
5 ogóreczków z curry Smak
pęczek oregano
200 g łososia wędzonego
Przygotowanie:
Wymieszaj twarożek z chrzanem, skórką cytrynową, ogóreczkami z curry Smak oraz z posiekanym oregano. Następnie każdy plaster łososia zawiń z jak największą porcją twarożku. Możesz również zawinąć z liśćmi rukoli.
Ulubiona sałatka z kwaszonego ogórka
Przepis na: 2 porcje
Czas przygotowania: 10 min
Składniki:
4 ogórki kwaszone Smak
2 pomidory
1 czerwona cebula
kawałek oscypka
pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
Pomidory, cebulę oraz ogórki kwaszone pokrój na 1 cm kostkę i wymieszaj w misce. Następnie dodaj 3 łyżki oliwy. Dodaj kawałki oscypka pokrojone również na 1 cm kostkę. Na koniec całość posyp szczypiorkiem i sałatka gotowa! Możesz doprawić solą i pieprzem do smaku.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN