Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Klasyczne śląskie danie, to oczywiście gumiklyjzy( kluski z dziurką), modro kapusta i rolada. Tradycyjny śląski, niedzielny obiad.
Rolady
Składniki:
1 kg wołowiny na rolady
½ kg boczku wędzonego
1 kg cebuli
4 ogórki kiszone
1 słoik musztardy (tradycyjna)
Przyprawy: pieprz, sól, wegeta
2 główki czosnku
20 dg mąki tortowej
½ litra oleju kujawskiego
1 margaryna mleczna (kostka)
Przygotowanie:
Mięso rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy. Każdą roladę smarujemy musztardą. Układamy na mięsie cebulę, boczek i ogórki, a następnie zawijamy. Owijamy rolady nitką, aby się nie rozpadły. Układamy roladki na rozgrzanym tłuszcz, aby się mocno przyrumieniły. Dodajemy wodę i dusimy godzinę. Zabielamy mąką i śmietaną.
Kluski:
2 kg ziemniaków
½ kg mąki ziemniaczanej
2 jajka
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie a następnie przeciskamy przez maszynkę. Ugniatamy ciasto w misce i dzielimy na cztery. Jedną część wyjmujemy. W wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną a następnie ugniatamy. Z ciasta robimy małe kulki, a na środku każdej robimy dziurkę. Gotujemy we wrzątku, aż wypłyną na powierzchnie.
Kapusta czerwona
1 główka kapusty (czerwonej)
2 liście laurowe
Przyprawy: sól, pieprz, cukier
1 cytryna (lub ocet – zwykły)
Oliwa z oliwek (1/2 litra)
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przyprawiamy do smaku.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN