Materiał promocyjny

Śląskie gumiklyjzy z dziurką!

Po pracy w kopalni dziadek wraca do domu, gdzie czeka na niego obiad. Babcia już podaje przez okno gumiklyjzy, modro kapustę i roladę. Cała rodzina je obiad w ogrodzie. Taki obraz swojego dzieciństwa zapamiętała Ania Guzik. O tym, co dla niej znaczy pochodzenie, czego nauczyła się od mamy oraz czy potrafi gotować opowiedziała w kuchni Dzień Dobry TVN. Towarzyszyła jej mama Helena.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Klasyczne śląskie danie, to oczywiście gumiklyjzy( kluski z dziurką), modro kapusta i rolada. Tradycyjny śląski, niedzielny obiad.

Rolady

Składniki:

1 kg wołowiny na rolady

½ kg boczku wędzonego

1 kg cebuli

4 ogórki kiszone

1 słoik musztardy (tradycyjna)

Przyprawy: pieprz, sól, wegeta

2 główki czosnku

20 dg mąki tortowej

½ litra oleju kujawskiego

1 margaryna mleczna (kostka)

Przygotowanie:

Mięso rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy. Każdą roladę smarujemy musztardą. Układamy na mięsie cebulę, boczek i ogórki, a następnie zawijamy. Owijamy rolady nitką, aby się nie rozpadły. Układamy roladki na rozgrzanym tłuszcz, aby się mocno przyrumieniły. Dodajemy wodę i dusimy godzinę. Zabielamy mąką i śmietaną.

Kluski:

2 kg ziemniaków

½ kg mąki ziemniaczanej

2 jajka

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie a następnie przeciskamy przez maszynkę. Ugniatamy ciasto w misce i dzielimy na cztery. Jedną część wyjmujemy. W wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną a następnie ugniatamy. Z ciasta robimy małe kulki, a na środku każdej robimy dziurkę. Gotujemy we wrzątku, aż wypłyną na powierzchnie.

Kapusta czerwona

1 główka kapusty (czerwonej)

2 liście laurowe

Przyprawy: sól, pieprz, cukier

1 cytryna (lub ocet – zwykły)

Oliwa z oliwek (1/2 litra)

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przyprawiamy do smaku.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości