Materiał promocyjny

Imbir w kuchni

Rozgrzej się herbatką imbirową, delektuj kurczakiem w miodzie, rozsmakuj się w duszonych gruszkach. W Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak przyrządzić dania z dodatkiem ciepłej przyprawy - imbiru.

Herbata imbirowa:

Składniki:

1 kawałek imbiru

skórka obrana z cytryny

3 łyżki miodu

około 600 ml wody

wyciśnięty sok z jednej cytryny

2-3 torebki herbaty

Przygotowanie:

Imbir, skórkę, miód i wodę podgrzać, aż się zagotuje. Dodać sok z cytryny i przelać do dzbanka na herbatę. Dodać herbatę i odstawić do zaparzenia na kilka minut. Usunąć torebki herbaty, podawać ciepłe.

Kurczak miodowo- imbirowy

Składniki:

15 podudzi z kurczaka

0, 5 szklanki miodu

6-8 łyżek sosu sojowego

8-12 ząbków czosnku

5 łyżek, obranego i startego na tarce świeżego imbiru

Przygotowanie:

Podudzia oczyścić, umyć i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową. Składniki marynaty podgrzać w garnuszku, aż miód się rozpuści. Polać mięso i dokładnie wymieszać, aby całe było pokryte marynatą. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Wstawić blachę i piec 30 min, następnie zwiększyć temperaturę do 190ºC, piec około 20 min.

Polędwica z indyka z kremem owocowo- imbirowym

Składniki

2 polędwice z indyka

sól i pieprz

2 łyżeczki mielonego kminu

oliwa z oliwek

Krem:

2 dojrzałe mango

liście z 2-3 gałązek mięty

sok wyciśnięty z 2 limonek

1 łyżeczka musztardy Dijon

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

4 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Polędwicę z indyka przyprawić solą, pieprzem i kminem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Na dużej patelni z metalową rączką rozgrzać oliwę i obsmażyć polędwicę z każdej strony. Następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 15-20 minut. W tym czasie zmiksować mango, miętę, sok z limonek, musztardę i imbir. Dodać jogurt i miksować, aż masa będzie gładka. Polędwicę z indyka pokroić w plasterki, podawać z kremem na wierzchu.

Sałatka z marchewki i imbiru

Składniki:

1 ząbek czosnku

otarta skórka i sok z jednej limonki

1 łyżka oleju roślinnego

1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru

1 łyżeczka soli

500 g marchwi

2 łyżki posiekanej kolendry

Przygotowanie:

Czosnek wymieszać ze skórką i sokiem z limonki, dodać olej, imbir i sól. Dokładnie wymieszać. Obrać marchew, „wystrugać” cienkie paski. Polać dresingiem i posypać, kolendrą. Idealna sałatka do wcześniej podanych przepisów.

Gruszki duszone w winie z imbirem

Składniki:

1 butelka słodkiego wina deserowego (750 ml)

100 g cukru

1 laska cynamonu, przełamana na połowę

2 łyżki miodu

kawałek imbiru, obrany i drobno posiekany

1 laska wanilii

6 obranych gruszek Konferencji

lody waniliowe

Przygotowanie:

W garnku odpowiedniej wielkości, aby zmieściły się gruszki, wymieszać wino, cukier, cynamon, miód i imbir. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na połowę, zeskrobać nasiona i razem z laską dodać do garnka. Podgrzać całość, aż miód się roztopi. Włożyć gruszki, gotować około 15-20 minut, obracając od czasu do czasu, aż gruszki będą miękkie. Wyjąć gruszki i odstawić do ostygnięcia. Wino zredukować do gęstości sosu około 20-30 min. Odstawić do ostygnięcia. Każdą z gruszek ułożyć na talerzu z gałką lodów waniliowych i polać sosem.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości