Herbata imbirowa:
Składniki:
1 kawałek imbiru
skórka obrana z cytryny
3 łyżki miodu
około 600 ml wody
wyciśnięty sok z jednej cytryny
2-3 torebki herbaty
Przygotowanie:
Imbir, skórkę, miód i wodę podgrzać, aż się zagotuje. Dodać sok z cytryny i przelać do dzbanka na herbatę. Dodać herbatę i odstawić do zaparzenia na kilka minut. Usunąć torebki herbaty, podawać ciepłe.
Kurczak miodowo- imbirowy
Składniki:
15 podudzi z kurczaka
0, 5 szklanki miodu
6-8 łyżek sosu sojowego
8-12 ząbków czosnku
5 łyżek, obranego i startego na tarce świeżego imbiru
Przygotowanie:
Podudzia oczyścić, umyć i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową. Składniki marynaty podgrzać w garnuszku, aż miód się rozpuści. Polać mięso i dokładnie wymieszać, aby całe było pokryte marynatą. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Wstawić blachę i piec 30 min, następnie zwiększyć temperaturę do 190ºC, piec około 20 min.
Polędwica z indyka z kremem owocowo- imbirowym
Składniki
2 polędwice z indyka
sól i pieprz
2 łyżeczki mielonego kminu
oliwa z oliwek
Krem:
2 dojrzałe mango
liście z 2-3 gałązek mięty
sok wyciśnięty z 2 limonek
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
4 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Polędwicę z indyka przyprawić solą, pieprzem i kminem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Na dużej patelni z metalową rączką rozgrzać oliwę i obsmażyć polędwicę z każdej strony. Następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 15-20 minut. W tym czasie zmiksować mango, miętę, sok z limonek, musztardę i imbir. Dodać jogurt i miksować, aż masa będzie gładka. Polędwicę z indyka pokroić w plasterki, podawać z kremem na wierzchu.
Sałatka z marchewki i imbiru
Składniki:
1 ząbek czosnku
otarta skórka i sok z jednej limonki
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
1 łyżeczka soli
500 g marchwi
2 łyżki posiekanej kolendry
Przygotowanie:
Czosnek wymieszać ze skórką i sokiem z limonki, dodać olej, imbir i sól. Dokładnie wymieszać. Obrać marchew, „wystrugać” cienkie paski. Polać dresingiem i posypać, kolendrą. Idealna sałatka do wcześniej podanych przepisów.
Gruszki duszone w winie z imbirem
Składniki:
1 butelka słodkiego wina deserowego (750 ml)
100 g cukru
1 laska cynamonu, przełamana na połowę
2 łyżki miodu
kawałek imbiru, obrany i drobno posiekany
1 laska wanilii
6 obranych gruszek Konferencji
lody waniliowe
Przygotowanie:
W garnku odpowiedniej wielkości, aby zmieściły się gruszki, wymieszać wino, cukier, cynamon, miód i imbir. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na połowę, zeskrobać nasiona i razem z laską dodać do garnka. Podgrzać całość, aż miód się roztopi. Włożyć gruszki, gotować około 15-20 minut, obracając od czasu do czasu, aż gruszki będą miękkie. Wyjąć gruszki i odstawić do ostygnięcia. Wino zredukować do gęstości sosu około 20-30 min. Odstawić do ostygnięcia. Każdą z gruszek ułożyć na talerzu z gałką lodów waniliowych i polać sosem.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN