PRZEPIS PODSTAWOWY NA NALEŚNIKI
SKŁADNIKI:
500g mąki pszennej
250ml mleka
250ml wody
2 jaja
Szczypta soli
2 łyżki stopionego masła
2 łyżki cukru (w przypadku naleśników na słodko)
2 łyżki kakao (w przypadku naleśników czekoladowych)
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszaj jajka z mąką, solą (ewentualnie cukrem i kakao), stopniowo dodawaj mleko i wodę, cały czas mieszaj ciasto. Gdy będziesz miał już ciasto o jednolitej konsystencji dodaj masło, smaż naleśniki na rozgrzanej patelni około 1 minuty z każdej strony.
NALEŚNIKI Z JABŁKAMI I KARMELEM
SKŁADNIKI:
10 usmażonych naleśników
6 jabłek
4 łyżki cukru
4 łyżki masła
pół łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obierz i pokrój w „ósemki”. Na gorącą patelnię wsyp cukier, poczekaj chwile aż zacznie zmieniać kolor na brązowy, wtedy dodaj masło, wymieszaj, aby uzyskać syrop o jednolitej konsystencji. Wrzuć na patelnie jabłka, dodaj cynamon i smaż około 5 minut. Gorące naleśniki podawaj z gorącymi jabłkami i karmelowym sosem.
CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z WIŚNIAMI
SKŁADNIKI:
10 naleśników usmażonych z ciasta z dodatkiem cukru i kakao
200g serka mascarpone
200ml gęstej śmietany
100g cukru pudru
3 żółtka
1kg mrożonych wiśni
2łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, dodaj serek, śmietanę oraz ziarenka wanilii, wymieszaj. Wiśnie podgrzej, dodaj cukier, zagotuj. Do szklanki odlej odrobinę wiśniowego soku, dodaj mąkę ziemniaczana, wymieszaj i przelej z powrotem do garnka, gotuj na małym ogniu aż wiśniowy sok zgęstnieje. Naleśniki smaruj masą mascarpone, składaj je w trójkąty i podawaj z sosem wiśniowym.
PANIEROWANE NALEŚNIKI Z OSCYPKIEM
SKŁADNIKI:
10 usmażonych naleśników
500g oscypka
150g bułki tartej
2 jajka
3łyżki mleka
150ml Żurawiny
PRZYGOTOWANIE:
Oscypek pokrój w plasterki. Rozłóż je równomiernie na naleśnikach, złóż je w trójkąty. Każdy z naleśników maczaj w rozbełtanym jajku, a następnie obtocz w bułce tartej, smaż na małym ogniu około 2 minut z każdej strony. Panierowane naleśniki podawaj z żurawiną.
ZIELONE NALEŚNIKI Z FETĄ
SKŁADNIKI:
10 usmażonych naleśników
500g szpinaku (może być mrożony)
150g sera feta
3 ząbki czosnku
Łyżka pietruszki
Łyżka szczypiorku
PRZYGOTOWANIE:
Gdy będziesz przygotowywać ciasto na naleśniki dodaj do niego szczypiorek, pietruszkę, użyj blendera aby otrzymać lekko zielone ciasto. Jeśli używasz mrożonego szpinaku rozmroź go i odsącz. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj czosnek a po chwili szpinak, smaż go kilka minut, dodaj fetę pokrojoną w kostkę, wymieszaj. Farsz rozprowadź na naleśnikach, składaj je w trójkąty.
NALEŚNIKI „RUSKIE”
SKŁADNIKI:
10 usmażonych naleśników
300g mielonego białego sera
500g ugotowanych ziemniaków
1 cebula
100g wędzonego boczku
Sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Boczek pokrój w drobną kostkę, przysmaż na rozgrzanej patelni, odłóż, na ta samą patelnie wrzuć pokrojoną cebulę smaż aż stanie się szklista. W misce wymieszaj przepuszczone przez praskę ziemniaki, ser, boczek, cebulę, dodaj sól i odrobinę pieprzu. Taki farsz nakładaj na naleśniki, składaj je w trójkąty, podgrzewaj na odrobinie masła.
GRYCZANE NALEŚNIK Z MIĘSNYM FARSZEM
SKŁADNIKI:
200g mąki gryczanej
60g mąki pszennej
1 jajo
Szczypta soli
600ml wody
2 łyżki roztopionego masła
500g wołowego mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
150g tartego żółtego sera
słodka papryka
ostra papryka
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników zrób ciasto na naleśniki, smaż je na patelni około 1 minuty z każdej strony. Cebulę i czosnek drobno pokrój, wrzuć je na patelnie z odrobiną oleju, po kilku minutach dodaj mięso, smaż aż zmieni kolor, wtedy dodaj łyżeczkę ostrej i słodkiej papryki, kukurydzę, fasolę oraz pomidory, gotuj na małym ogniu około 15 minut. Na środek każdego naleśnika połoz 2 łyżki farszu, zwijaj je w ruloniki, układaj w naczyniu żaroodpornym, posyp serem i zapiekaj około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN