Materiał promocyjny

Polenta Józka

W kuchni Dzień Dobry TVN Joseph Seeletso, czyli popularny Józek, przyrządził rozgrzewające przysmaki. Skuście się na ciepłe babeczki z suszonych śliwek i puree dyniowe z pikantnymi skrzydełkami kurczaka. Smacznego!

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Polenta z burakami i sałatką pomarańczową

Składniki:

2 filiżanki polenty

2 łyżeczki soli

2 gałązki rozmarynu

4 filiżanki wody

4 filiżanki mleka

4 łyżki stołowe śmietany

4 łyżki stołowe parmezanu

Przygotowanie:

Doprowadź do wrzenia mieszankę mleka, wody, masła i rozmarynu. Dodaj 2 łyżeczki soli do wrzącego płynu, ubijaj w porcje polenty, ciągle mieszając przez 3-4 minuty, aby uniknąć grudek. Duś na wolnym ogniu przez 40 minut, częściowo przykryte; mieszaj co 10 minut, aż polenta będzie gęsta. Przed zakończeniem gotowania dodaj śmietanę i masło.

Sałatka

Składniki:

4 duże buraki (gotowane ze skórką)

3 pomarańcze

oliwa z oliwek

chrzan

pieczone ziarna kminku

Przygotowanie:

Używając ostrych małych noży obierz pomarańcze i podziel je oddzielając też błonę pokrywającą. Obierz buraki i pokrój je w kostkę i wymierzaj z pomarańczami. Następnie wymieszaj sok pomarańczowy z chrzanem, miodem. Mieszaj, stopniowo dodając oliwę z oliwek, aż dressing powoli zgęstnieje. Polej dressingiem sałatkę i podrzuć, podawaj z gorącą polentą.

Puree dyniowe z pikantnymi skrzydełkami kurczaka/z papryczką peri peri

Składniki:

1 dynia

1 kg skrzydełek z kurczaka

1 łyżka stołowa pokruszonej czerwonej cebuli

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

2 łyżki stołowe soku z limonki

1 posiekana swieża papryczka chilli

½ łyżeczka soli koszernej

1 posiekany ząbek czosnku

4 łyżki stołowe pasty pomidorowej

2 łyżki stołowe sosu sojowego

cukier brązowy, tymianek, cynamon

Przygotowanie:

Dynia: Pokrój dynię na kawałki, usuń ziarna, miąższ i części sprężyste i miękkie. Umieść kawałki na patelni, skórką do dołu. Posyp brązowym cukrem, wraz ze świeżym tymiankiem, gałązkami cynamony oraz olejem z ziaren dyni, piecz przez 30 minut w temperaturze 220 stopni C. Następnie wyjmij z piekarnika, wyjmij gałązki cynamonowe i tymianek. Wybierz łyżką miąższ owocowy i wymieszaj w blenderze, przenieś do naczynia i dopraw solą i pieprzem.

Marynata: Wymieszaj wszystkie składniki (cebula, oliwa z oliwek, limonka, papryczka, czosnek, pasta pomidorowa, sos sojowy), przy pomocy tłuczka i moździerza, posyp skrzydełka z kurczaka i piecz we wcześniej ogrzanym piekarniku przez 30 minut, aż skrzydełka będą całkowicie upieczone. Podawaj z puree dyniowym.

Ciepłe babeczki z suszonych śliwek z jogurtem bazyliowym

½ filiżanki świeżych śliwek

1 ½ filiżanki mąki

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki cynamonu

½ filiżanki białego cukru

1 rozbite jajko

½ kwaśnej śmietany

1/3 filiżanki rozpuszczonego masła

4 łyżki stołowe jogurtu naturalnego

1 łyżeczka posiekanej bazylii

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj śliwki, proszek do pieczenia, sól, cynamon i cukier. W drugiej misce wymieszaj rozbite jajko, kwaśną śmietanę i rozpuszczone masło. Dodaj do suchych składników i mieszaj, aż będzie odpowiednio wymieszane, ale nie przesadnie. Piecz 15-20 minut w temperaturze 200 stopni, aż będzie złocisto brązowe. Podawaj ciepłe z jogurtem wymieszane z posiekaną bazylią.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości