Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
Polenta z burakami i sałatką pomarańczową
Składniki:
2 filiżanki polenty
2 łyżeczki soli
2 gałązki rozmarynu
4 filiżanki wody
4 filiżanki mleka
4 łyżki stołowe śmietany
4 łyżki stołowe parmezanu
Przygotowanie:
Doprowadź do wrzenia mieszankę mleka, wody, masła i rozmarynu. Dodaj 2 łyżeczki soli do wrzącego płynu, ubijaj w porcje polenty, ciągle mieszając przez 3-4 minuty, aby uniknąć grudek. Duś na wolnym ogniu przez 40 minut, częściowo przykryte; mieszaj co 10 minut, aż polenta będzie gęsta. Przed zakończeniem gotowania dodaj śmietanę i masło.
Sałatka
Składniki:
4 duże buraki (gotowane ze skórką)
3 pomarańcze
oliwa z oliwek
chrzan
pieczone ziarna kminku
Przygotowanie:
Używając ostrych małych noży obierz pomarańcze i podziel je oddzielając też błonę pokrywającą. Obierz buraki i pokrój je w kostkę i wymierzaj z pomarańczami. Następnie wymieszaj sok pomarańczowy z chrzanem, miodem. Mieszaj, stopniowo dodając oliwę z oliwek, aż dressing powoli zgęstnieje. Polej dressingiem sałatkę i podrzuć, podawaj z gorącą polentą.
Puree dyniowe z pikantnymi skrzydełkami kurczaka/z papryczką peri peri
Składniki:
1 dynia
1 kg skrzydełek z kurczaka
1 łyżka stołowa pokruszonej czerwonej cebuli
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe soku z limonki
1 posiekana swieża papryczka chilli
½ łyżeczka soli koszernej
1 posiekany ząbek czosnku
4 łyżki stołowe pasty pomidorowej
2 łyżki stołowe sosu sojowego
cukier brązowy, tymianek, cynamon
Przygotowanie:
Dynia: Pokrój dynię na kawałki, usuń ziarna, miąższ i części sprężyste i miękkie. Umieść kawałki na patelni, skórką do dołu. Posyp brązowym cukrem, wraz ze świeżym tymiankiem, gałązkami cynamony oraz olejem z ziaren dyni, piecz przez 30 minut w temperaturze 220 stopni C. Następnie wyjmij z piekarnika, wyjmij gałązki cynamonowe i tymianek. Wybierz łyżką miąższ owocowy i wymieszaj w blenderze, przenieś do naczynia i dopraw solą i pieprzem.
Marynata: Wymieszaj wszystkie składniki (cebula, oliwa z oliwek, limonka, papryczka, czosnek, pasta pomidorowa, sos sojowy), przy pomocy tłuczka i moździerza, posyp skrzydełka z kurczaka i piecz we wcześniej ogrzanym piekarniku przez 30 minut, aż skrzydełka będą całkowicie upieczone. Podawaj z puree dyniowym.
Ciepłe babeczki z suszonych śliwek z jogurtem bazyliowym
½ filiżanki świeżych śliwek
1 ½ filiżanki mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cynamonu
½ filiżanki białego cukru
1 rozbite jajko
½ kwaśnej śmietany
1/3 filiżanki rozpuszczonego masła
4 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
1 łyżeczka posiekanej bazylii
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj śliwki, proszek do pieczenia, sól, cynamon i cukier. W drugiej misce wymieszaj rozbite jajko, kwaśną śmietanę i rozpuszczone masło. Dodaj do suchych składników i mieszaj, aż będzie odpowiednio wymieszane, ale nie przesadnie. Piecz 15-20 minut w temperaturze 200 stopni, aż będzie złocisto brązowe. Podawaj ciepłe z jogurtem wymieszane z posiekaną bazylią.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN