Zapiekanką z jabłek, gruszek i ricotty
Skladniki:
250g ricotty
2 jabłka
2 gruszki
3 jaja
100ml śmietanki 30%
sok z cytryny
laska wanilii
100g cukru
30g masła
50g brązowego cukru
30g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Owoce obierz i pokrój w plasterki. Na patelni rozpuść masło, przysmaż na nim kawałki owoców. W misce wymieszaj jaja, dodaj ziarenka wanilii, biały cukier, ubijaj masę mikserem, aż powiększy swą objętość i zmieni kolor na jasno żółty, wtedy dodaj śmietankę oraz ser i wszystko wymieszaj. W naczyniu żaroodpornym układaj na zmianę: warstwę owoców, warstwę kremu, warstwę owoców, warstwę kremu. Układankę zakończ owocami. Posyp je z wierzchu brązowym cukrem i płatkami migdałowymi. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
HACHIS PARMENTIER - zapiekanka z puree ziemniaczanym
Składniki:
Farsz:
400g mielonego mięsa wołowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
tymianek
Puree:
1kg ziemniaków
30g masła
50ml śmietanki 30%
100g mozarelli
80g sera gruyere
50g bułki tartej
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno pokrój, przysmaż je na odrobinie oliwy, dodaj mięso, tymianek, smaż około 10 minut. Ziemniaki ugotuj, następnie przepuść przez praskę. Wymieszaj z masłem, śmietanką, drobno pokrojoną mozarellą i połową sera gruyere. Na dnie naczynia żaroodpornego połóż warstwę mięsa, przykryj ją grubą warstwą puree. Całość posyp bułka tartą wymieszaną i z resztką gruyere. Zapiekaj około 25 około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Zapiekanka z gorgonzolą
Składniki:
2 duże cukinie
400g ziemniaków
2 łyżki maki
3 jaja
3 łyżki śmietany 22%
100g sera gorgonzola
sól
pieprz
2 łyżki tartego parmezanu
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki ugotuj na półtwardo, ostudź i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zetrzyj też cukinie. Warzywa wymieszaj w dużej misce razem z jajami, mąką, śmietaną, parmezanem, odrobiną soli i pieprzu. Masę przełóż do żaroodpornego naczynia, wierzch posyp rozdrobniona gorgonzola. Zapiekaj około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Zapiekanka z łososiem i porem
Składniki:
500g filetu z łososia
białe części z 8 porów
100ml białego wina
400ml śmietanki 30%
2 łyżki maki kukurydzianej
4 jaja
50g orzechów włoskich
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Orzechy zgrilluj na suchej patelni. Białe części porów pokrój w plasterki, przysmaż je na odrobinie oliwy, dodaj białe wino, gotuj na małym ogniu około 10 minut. W tym czasie wymieszaj jaja ze śmietaną, odrobina soli, pieprzu i mąką. Łososia pokrój w kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego połóż warstwę pora, posyp ja grillowanymi orzechami, dodaj łososia. Całość polej masa jajeczną. Zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN