Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Włoskie bolognese do wszystkiego... a u mnie w pierożkach
Składniki:
500 g wołowego mięsa mielonego
2 op. pomidorów z puszki
100 ml białego wina
3 marchewki
1 pęczek natki pietruszki
2 cebule
4 ząbki czosnku
sól, ostra papryka, oregano, świeża bazylia
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na oliwie szklimy czosnek, dodajemy startą marchewką, seler naciowy. Chwilę smażymy, podlewamy winem białym. Na warzywa wrzucamy zmielone mięso wołowe, wszystko razem mieszamy. Po chwili dodajemy pomidory z puszki. Wszystko razem dusimy, doprawiamy papryką, solą, oregano i bazylią. Sos idealnie przechowuje się w lodówce, doskonały do makaronu, placków, lasagne, zapiekanek. Ja proponuję zrobić z nim pierożki:
Składniki:
500 g mąki
ciepła woda
sól
Przygotowanie:
Z ww składników zagniatamy elastyczne ciasto i rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy kwadraty lub kółka i wypełniamy je farszem bolońskim z dodatkiem parmezanu. Najlepiej gotować pierożki w rosole i tak podawać, ale można zapiec pod beszamelem.
Składniki:
100 g masła
ok. 1 l mleka
100 g mąki
gałka muszkatołowa
sól, biały pieprz
Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy, masło z mąką łączymy na patelni. Rozpuszczone masło z mąką dodajemy do gotującego się mleka, mieszamy i doprawiamy. Powstałym sosem zalewamy ugotowane pierożki i wstawiamy do zapieczenia.
Ragu warzywne
Składniki:
3 marchewki
3 czerwone cebule
1 seler naciowy
3 papryki
2 ząbki czosnku
2 cukinie
500 g soczewicy
2 op. pomidorów z puszki
świeży tymianek, liść laurowy
oregano, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na oliwie szklimy czosnek, dodajemy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną drobno marchewkę, seler naciowy, podlewamy białym winem. Chwilę odparowujemy i dodajemy paprykę oraz soczewicę. Teraz pora na pomidory z puszki. Wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy cukinię. U mnie z placuszkami z kaszy gryczanej i gęstą śmietaną.
Składniki:
200 g kaszy gryczanej
8 łyżek parmezanu
2 jajka
natka pietruszki
sól, pieprz
250 ml śmietany 18%
Przygotowanie:
Kaszę łączymy z serem, jajkami, solą, pieprzem i natką. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy, małe placuszki.
Confit z kurczaka
Składniki:
6 udek z kurczaka
sól, pieprz, pieprz ziarnisty
liść laurowy
czosnek
świeży tymianek
1 l oleju
Przygotowanie:
Kurczaka płuczemy, osuszamy ręcznikiem i nacieramy mocno solą. Posypujemy pieprzem i układamy na talerzu skórą do dołu. Na wierzch wykładamy czosnek, tymianek, liść laurowy. Składamy wszystko razem, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 12 godzin. Olej wlewamy do głębokiego rondla, dodajemy ziarenka pieprzu, czosnek z marynowania, tymianek i liście laurowe. Wstawiamy kurczaka. Szczelnie przykrywamy folia aluminiową i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN