Materiał promocyjny

Kuchnia na zapas

Włoskie bolognese do wszystkiego... a u Andrzeja Polana w pierożkach, ragu warzywne, confit z kurczaka...Wypróbuj przepisów mistrza Polana!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Włoskie bolognese do wszystkiego... a u mnie w pierożkach

Składniki:

500 g wołowego mięsa mielonego

2 op. pomidorów z puszki

100 ml białego wina

3 marchewki

1 pęczek natki pietruszki

2 cebule

4 ząbki czosnku

sól, ostra papryka, oregano, świeża bazylia

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Na oliwie szklimy czosnek, dodajemy startą marchewką, seler naciowy. Chwilę smażymy, podlewamy winem białym. Na warzywa wrzucamy zmielone mięso wołowe, wszystko razem mieszamy. Po chwili dodajemy pomidory z puszki. Wszystko razem dusimy, doprawiamy papryką, solą, oregano i bazylią. Sos idealnie przechowuje się w lodówce, doskonały do makaronu, placków, lasagne, zapiekanek. Ja proponuję zrobić z nim pierożki:

Składniki:

500 g mąki

ciepła woda

sól

Przygotowanie:

Z ww składników zagniatamy elastyczne ciasto i rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy kwadraty lub kółka i wypełniamy je farszem bolońskim z dodatkiem parmezanu. Najlepiej gotować pierożki w rosole i tak podawać, ale można zapiec pod beszamelem.

Składniki:

100 g masła

ok. 1 l mleka

100 g mąki

gałka muszkatołowa

sól, biały pieprz

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy, masło z mąką łączymy na patelni. Rozpuszczone masło z mąką dodajemy do gotującego się mleka, mieszamy i doprawiamy. Powstałym sosem zalewamy ugotowane pierożki i wstawiamy do zapieczenia.

Ragu warzywne

Składniki:

3 marchewki

3 czerwone cebule

1 seler naciowy

3 papryki

2 ząbki czosnku

2 cukinie

500 g soczewicy

2 op. pomidorów z puszki

świeży tymianek, liść laurowy

oregano, oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Na oliwie szklimy czosnek, dodajemy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną drobno marchewkę, seler naciowy, podlewamy białym winem. Chwilę odparowujemy i dodajemy paprykę oraz soczewicę. Teraz pora na pomidory z puszki. Wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy cukinię. U mnie z placuszkami z kaszy gryczanej i gęstą śmietaną.

Składniki:

200 g kaszy gryczanej

8 łyżek parmezanu

2 jajka

natka pietruszki

sól, pieprz

250 ml śmietany 18%

Przygotowanie:

Kaszę łączymy z serem, jajkami, solą, pieprzem i natką. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy, małe placuszki.

Confit z kurczaka

Składniki:

6 udek z kurczaka

sól, pieprz, pieprz ziarnisty

liść laurowy

czosnek

świeży tymianek

1 l oleju

Przygotowanie:

Kurczaka płuczemy, osuszamy ręcznikiem i nacieramy mocno solą. Posypujemy pieprzem i układamy na talerzu skórą do dołu. Na wierzch wykładamy czosnek, tymianek, liść laurowy. Składamy wszystko razem, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 12 godzin. Olej wlewamy do głębokiego rondla, dodajemy ziarenka pieprzu, czosnek z marynowania, tymianek i liście laurowe. Wstawiamy kurczaka. Szczelnie przykrywamy folia aluminiową i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości