Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Piada z bakłażanem
Składniki:
2 bakłażany
4 pomidory
pierś z kurczaka
ostra papryka
czosnek
sól
pieprz
świeża bazylia
Przygotowanie:
Bakłażany podziel na ćwiartki i pozbądź środkowej części miąższu zostawiając około 1.5 cm przy samej skórce. Pokrój na batoniki. Oczywiście nie zapomnij o posypaniu solą i starciu za pomocą papierowego ręcznika łez goryczy. Na oliwie przesmaż czosnek i dodaj bakłażana. Jak tylko złapie złotego koloru - wyjmij go. Pomidory pokrój na kawałki i przesmaż na tej samej patelni, wymieszaj z bakłażanem. Dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką i świeżą bazylią. Kurczaka zamarynuj tylko w oliwie z solą i pieprzem. Przesmaż na patelni, pamiętaj to bakłażan jest bohaterem tego dania, kurczak jako dodatek.
Składniki:
500 g mąki
ok. 200 ml wody
8 łyżek oliwy
proszek do pieczenia
sól
Przygotowanie:
Oliwę podgrzej w garnuszku lub kuchence mikrofalowej, taką podgrzaną dodaj do mąki z solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj i dodaj wodę. Wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne. Odstaw na chwilę niech odpocznie, poczym podziel go na małe porcje i rozwałkuj każdą z nich na cienki placek. Piecz na rozgrzanej patelni, bez żadnego tłuszczu. Piadę podawaj z bakłażanem z pomidorami i kawałkami kurczaka, oczywiście trochę sera mozzarelli wskazane!!!. Bardzo dobrze smakuje z szynką parmeńską, naszym bakłażanem i mozzarellą.
Tarta z bakłażanem i czerwoną cebulą
Składniki:
400 g mąki
200 g masła
2 żółtka
odrobina wody
sól
oregano
Przygotowanie:
Z w/w składników zagnieć ciasto kruche. Odstaw na chwilę aby odpoczęło, poczym rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim formę do tarty. Zapiecz go w rozgrzanym piecu w temp. 180 stopni.
Składniki:
3 bakłażany
8 czerwonych cebul
4 pomidory
mozarella
parmezan
Przygotowanie:
Cebulę pokrój i przesmaż na oliwie z oliwek, ale tak aby nie była przyrumieniona. Dopraw ją solą, pieprzem czarnym. Bakłażany pokrój w plastry. Na podpieczony spód wyłóż cebulę, plastry pomidora, mozzarelli i na koniec bakłażana. Delikatnie posmaruj oliwą i posyp parmezanem. Wstaw ponownie do zapieczenia.
Kotlety z bakłażana i mozzarelli
Składniki:
1 bakłażan
2 mozarelle
100 g wędzonej szynki
2 jajka
mąka
bułka tarta
czarny pieprz
świeża bazylia
Przygotowanie:
Bakłażana pokrój w plastry 0.5 cm. Posól i odstaw na bok. Po chwili na połowę plastrów wyłóż plastry mozzarelli, szynki i listki bazylii. Taki zestaw przykryj plastrem bakłażana. Mocno dociśnij, obtocz w mące, jajku roztrzepanym i na koniec bułce tartej. Smaż na złoty kolor. Podawaj z zielonymi sałatami i salsą pomidorową.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN