Materiał promocyjny

Gruszka miłosna i Andrzej Polan

Mięsisty, nietuczący i smaczny. Jest także znany pod takimi nazwami jak: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Uważany jest za afrodyzjak i w niektórych krajach ma nawet swoje święto! My także postanowiliśmy docenić zalety bakłażana. Zobaczcie, co wyczarował w naszej kuchni Andrzej Polan!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Piada z bakłażanem

Składniki:

2 bakłażany

4 pomidory

pierś z kurczaka

ostra papryka

czosnek

ocet winny

sól

pieprz

świeża bazylia

Przygotowanie:

Bakłażany podziel na ćwiartki i pozbądź środkowej części miąższu zostawiając około 1.5 cm przy samej skórce. Pokrój na batoniki. Oczywiście nie zapomnij o posypaniu solą i starciu za pomocą papierowego ręcznika łez goryczy. Na oliwie przesmaż czosnek i dodaj bakłażana. Jak tylko złapie złotego koloru - wyjmij go. Pomidory pokrój na kawałki i przesmaż na tej samej patelni, wymieszaj z bakłażanem. Dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką i świeżą bazylią. Kurczaka zamarynuj tylko w oliwie z solą i pieprzem. Przesmaż na patelni, pamiętaj to bakłażan jest bohaterem tego dania, kurczak jako dodatek.

Składniki:

500 g mąki

ok. 200 ml wody

8 łyżek oliwy

proszek do pieczenia

sól

Przygotowanie:

Oliwę podgrzej w garnuszku lub kuchence mikrofalowej, taką podgrzaną dodaj do mąki z solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj i dodaj wodę. Wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne. Odstaw na chwilę niech odpocznie, poczym podziel go na małe porcje i rozwałkuj każdą z nich na cienki placek. Piecz na rozgrzanej patelni, bez żadnego tłuszczu. Piadę podawaj z bakłażanem z pomidorami i kawałkami kurczaka, oczywiście trochę sera mozzarelli wskazane!!!. Bardzo dobrze smakuje z szynką parmeńską, naszym bakłażanem i mozzarellą.

Tarta z bakłażanem i czerwoną cebulą

Składniki:

400 g mąki

200 g masła

2 żółtka

odrobina wody

sól

oregano

Przygotowanie:

Z w/w składników zagnieć ciasto kruche. Odstaw na chwilę aby odpoczęło, poczym rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim formę do tarty. Zapiecz go w rozgrzanym piecu w temp. 180 stopni.

Składniki:

3 bakłażany

8 czerwonych cebul

4 pomidory

mozarella

parmezan

Przygotowanie:

Cebulę pokrój i przesmaż na oliwie z oliwek, ale tak aby nie była przyrumieniona. Dopraw ją solą, pieprzem czarnym. Bakłażany pokrój w plastry. Na podpieczony spód wyłóż cebulę, plastry pomidora, mozzarelli i na koniec bakłażana. Delikatnie posmaruj oliwą i posyp parmezanem. Wstaw ponownie do zapieczenia.

Kotlety z bakłażana i mozzarelli

Składniki:

1 bakłażan

2 mozarelle

100 g wędzonej szynki

2 jajka

mąka

bułka tarta

czarny pieprz

świeża bazylia

Przygotowanie:

Bakłażana pokrój w plastry 0.5 cm. Posól i odstaw na bok. Po chwili na połowę plastrów wyłóż plastry mozzarelli, szynki i listki bazylii. Taki zestaw przykryj plastrem bakłażana. Mocno dociśnij, obtocz w mące, jajku roztrzepanym i na koniec bułce tartej. Smaż na złoty kolor. Podawaj z zielonymi sałatami i salsą pomidorową.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości