Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Pilaw ryżowy z kabanosami i zielonym groszkiem
Składniki:
1 ½ filiżanki długoziarnistego ryżu
2 ząbki posiekanego czosnku
1 średnia posiekana cebula
½ łyżeczki curry
4 łyżeczki rodzynek
4 łyżeczki pieczonych migdałów
3 filiżanki bulionu z kurczaka
4 kabanosy
4 łyżki masła
sól i pieprz
Przygotowanie:
Na dużej patelni podsmaż na maśle cebulę i czosnek, aż będą miękkie. Dołóż ryż i curry, a następnie mieszaj je przez 2-3 minuty, aż ryż będzie brązowy. Dodaj pokrojone kabanosy i wlej bulion z kurczaka. Duś na wolnym ogniu przez 35-40 minut, aż ryż będzie miękki. Zdejmij z palnika i wymieszaj z rodzynkami, migdałami i zielonym groszkiem. Następnie gotuj przez 3 minuty.
Pierś z kurczaka nadziewana kabanosami
Składniki:
4 x 175g piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 posiekana cebula szalotka
2 kabanosy drobno posiekane
1 szczypta papryki
1 łyżeczka posiekanego pieprzu
1 łyżeczka posiekanej kolendry
1 smaczek/koncentrat cytrynowy
Przygotowanie:
Ogrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Używając noża zrób głębokie nacięcie w każdej piersi kurczaka, aby stworzyć „kieszeń”. Dopraw je solą i pieprzem do smaku. Podgrzej łyżkę oliwy z oliwek na patelni (na średnio ciepło). Dodaj cebulę szalotkę i paprykę, smaż przez 1-2 minuty, następnie zdejmij z ognia. W misce wymieszaj cebulę szalotkę z kabanosami, czerwoną papryką, pietruszką i smaczkiem cytrynowym (aż powstanie jednolita masa), następnie dopraw świeżym czarnym pieprzem. Wypełnij piersi kurczaka tak przygotowanym nadzieniem kabanosowym. Podgrzej pozostałą oliwę z oliwek na drugiej patelni (do wysokiej temperatury), opiecz na niej po obu stronach nadziewane piersi z kurczaka (każda strona po 2-3 minuty, aż będą złocisto brązowe). Przenieś piersi z kurczaka do piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż będą całkowicie ugotowane. Podawaj z gniecionymi ziemniakami.
Kabanosy w cieście z sosem balsamicznym
Skadniki:
12 kabanosów pokrojonych w połówki
1 ząbek zmiażdżonego czosnku
2 gałązki szałwii
1 gałązka rozmarynu
1 łyżka masła
6 łyżek octu balsamicznego
100 ml bulionu wołowego
Ciasto:
285 ml mleka
115 mąki
3 jajka
Szczypta soli
Przygotowanie:
Wlej do naczynia olej na wysokość 1 cm, umieść je na środkowej półce piekarnika (ustawionego na temp. 240 stopni C). Umieść tacę pod tym naczyniem tak, aby w czasie gotowania spadały na nią krople oleju. Jak olej będzie bardzo gorący, połóż na nim pokrojone na połowę kabanosy, połóż na nich ciasto, włóż gałązki ziół i ostrożnie połóż je z tyłu piekarnika, zamknij drzwi piekarnika i otwórz minimum po 20 minutach. Wyjmij z piekarnika, kiedy będą chrupiące i złote. Podsmaż cebulę i czosnek na maśle przez 2 minuty, dodaj ocet, mieszaj do konsystencji syropu, dodaj bulion wołowy i gotuj przez 8 minut na wolnym ogniu lub dopóki nie zmniejszy się objętość o połowę. Przypraw solą lub pieprzem. Podawaj z kabanosami w cieście.Wymieszaj składniki ciasta i odłóż, aż będzie potrzebne.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN