Materiał promocyjny

Zapiekaj, nadziewaj, smaż!

Zapiekane w cieście, nadziewane, smażone i pieczone. Nasze rodzime kabanosy dają ogromne pole do popisu. A w kuchni Dzień Dobry TVN swoimi zdolnościami kulinarnymi popisał się Joseph Seeletso, znany jako Józek.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Pilaw ryżowy z kabanosami i zielonym groszkiem

Składniki:

1 ½ filiżanki długoziarnistego ryżu

2 ząbki posiekanego czosnku

1 średnia posiekana cebula

½ łyżeczki curry

4 łyżeczki rodzynek

4 łyżeczki pieczonych migdałów

3 filiżanki bulionu z kurczaka

4 kabanosy

4 łyżki masła

sól i pieprz

Przygotowanie:

Na dużej patelni podsmaż na maśle cebulę i czosnek, aż będą miękkie. Dołóż ryż i curry, a następnie mieszaj je przez 2-3 minuty, aż ryż będzie brązowy. Dodaj pokrojone kabanosy i wlej bulion z kurczaka. Duś na wolnym ogniu przez 35-40 minut, aż ryż będzie miękki. Zdejmij z palnika i wymieszaj z rodzynkami, migdałami i zielonym groszkiem. Następnie gotuj przez 3 minuty.

Pierś z kurczaka nadziewana kabanosami

Składniki:

4 x 175g piersi z kurczaka

2 łyżki oliwy z oliwek

1 posiekana cebula szalotka

2 kabanosy drobno posiekane

1 szczypta papryki

1 łyżeczka posiekanego pieprzu

1 łyżeczka posiekanej kolendry

1 smaczek/koncentrat cytrynowy

Przygotowanie:

Ogrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Używając noża zrób głębokie nacięcie w każdej piersi kurczaka, aby stworzyć „kieszeń”. Dopraw je solą i pieprzem do smaku. Podgrzej łyżkę oliwy z oliwek na patelni (na średnio ciepło). Dodaj cebulę szalotkę i paprykę, smaż przez 1-2 minuty, następnie zdejmij z ognia. W misce wymieszaj cebulę szalotkę z kabanosami, czerwoną papryką, pietruszką i smaczkiem cytrynowym (aż powstanie jednolita masa), następnie dopraw świeżym czarnym pieprzem. Wypełnij piersi kurczaka tak przygotowanym nadzieniem kabanosowym. Podgrzej pozostałą oliwę z oliwek na drugiej patelni (do wysokiej temperatury), opiecz na niej po obu stronach nadziewane piersi z kurczaka (każda strona po 2-3 minuty, aż będą złocisto brązowe). Przenieś piersi z kurczaka do piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż będą całkowicie ugotowane. Podawaj z gniecionymi ziemniakami.

Kabanosy w cieście z sosem balsamicznym

Skadniki:

12 kabanosów pokrojonych w połówki

1 ząbek zmiażdżonego czosnku

2 gałązki szałwii

1 gałązka rozmarynu

1 łyżka masła

6 łyżek octu balsamicznego

100 ml bulionu wołowego

Ciasto:

285 ml mleka

115 mąki

3 jajka

Szczypta soli

Przygotowanie:

Wlej do naczynia olej na wysokość 1 cm, umieść je na środkowej półce piekarnika (ustawionego na temp. 240 stopni C). Umieść tacę pod tym naczyniem tak, aby w czasie gotowania spadały na nią krople oleju. Jak olej będzie bardzo gorący, połóż na nim pokrojone na połowę kabanosy, połóż na nich ciasto, włóż gałązki ziół i ostrożnie połóż je z tyłu piekarnika, zamknij drzwi piekarnika i otwórz minimum po 20 minutach. Wyjmij z piekarnika, kiedy będą chrupiące i złote. Podsmaż cebulę i czosnek na maśle przez 2 minuty, dodaj ocet, mieszaj do konsystencji syropu, dodaj bulion wołowy i gotuj przez 8 minut na wolnym ogniu lub dopóki nie zmniejszy się objętość o połowę. Przypraw solą lub pieprzem. Podawaj z kabanosami w cieście.Wymieszaj składniki ciasta i odłóż, aż będzie potrzebne.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości