Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN było ostrrrro! Nasi goście: Eduardo Palazuelos, jeden z najlepszych szefów kuchni w Ameryce Łacińskiej i Ernesto Malda, konsul Ambasady Meksyku w Polsce przygotowali kilka dań typowych dla kuchni meksykańskiej: guacamole, marynowany tuńczyk z sosem pico de gallo, selva mextahi i tacos z krewetkami! Pysznie!
Dziś w Dzień Dobry TVN: Basia Ritz i tradycyjna kuchnia kaszubska czyli m.in. grzyby, ryby, miód i sery! Laureatka pierwszej polskiej edycji MasterChef przygotowała: carpaccio z buraków z truskawkami i kozim twarożkiem, buraki zapiekane z gruszką, miodem, kozim serem i tymiankiem i smażony filet z troci na kluseczkach dyniowych z ragout z grzybów z suszoną śliwką. Smacznego!
Sobotnie śniadanie przygotowali dziś, pod okiem Tomasza Jakubiaka, Rafał Maślak i Kamila Nicpoń. Jak muzyka disco polo zmieniła życie naszych gości i kto rządzi u nich w kuchni? Zobaczcie :)
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy szefa kuchni i jurora w programie Master Chef Michela Moran. Przygotował dla nas pyszne dania z jeżyn i brzoskwiń: delikatny krem mascarpone z jeżynami, zupę z brzoskwiń i jeżyn ze świeżą miętą oraz pierś z kaczki z brzoskwinią. Palce lizać!
Dziś w naszej kuchni królują kurki. Mistrz kuchni poleca kurkowe pyszności, które isą idealne w sam raz na nadchodzące jesienne dni. Grzanki z kurkami otoczone w jajku z całą pewnością będą smacznym akcentem na poczatek dnia. Zobaczcie, jakimi pomysłami i przepisami na kurki podzielił sie z nami Andrzej Polan.
Kucharz David Gaboriaud radzi w Dzień Dobry Wakacje, jak przygotować potrawy wykwintne i niedrogie. Skorzystajcie z jego przepisów na: carpaccio z melona, maliny, sera bleu d'auvergne i dressingu z miodem pitnym, sałatkę z soczewicą, wędzonym pstrągiem i jajkiem "poché" oraz smażone brzoskwinie z rozmarynem i lodami waniliowymi. Palce lizać!
Daria Ładocha przygotowała dziś, w kuchni Dzień Dobry Wakacje, trzy dania na bazie makaronu: spaghetti carbonara, rigatoni z kurczakiem i warzywami oraz fusilli z pesto, pomidorami, oliwkami i serem feta! Co ważniejsze, powiedziała nam jak prawidłowo przygotować makaron i dlaczego nie należy polewać go zimną wodą ani dodawać oliwy do gotowania!
Dziś, w kuchni Dzień Dobry Wakacje, blogerka kulinarna Agata Jędraszczak zaproponowała kilka sprawdzonych przepisów na dania, które można zaserwować podczas letniego garden party! Jak Wam się podobają te propozycje? Macie jakieś swoje przepisy na potrawy, które również pasują do przyjęcia w ogrodzie?
Każdy lubi bób! Dlatego też dziś, do kuchni Dzień Dobry Wakacje, zaprosiliśmy Andrzeja Polana by zdradził nam kilka swoich sposobów na bób idealny. Ile czasu powinniśmy go gotować, jak go "dosmaczyć" i co warto dodać do garnka podczas gotowania bobu? Zobaczcie!
Miniony weekend pokazał nam pierwszą gorącą zapowiedź nadchodzącego lata. Temperatury przekraczające 30 stopni to idealny moment na przygotowanie chłodnika! Beata Kartowicz przedstawiła nam przepisy na: prosty i smaczny chłodnik litewski, chłodnik bułgarski "tarator", chłodnik truskawkowo - melonowy z miętą, chłodnik hiszpański "gazpacho z szynką dojrzewającą" i chłodnik rosyjski "okroszka". Smacznego!
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN, aktorka i studentka medycyny, Misheel (Uśmiech) Jargalsajkhan wspólnie z mamą Erdenetsetseg (Kwiat Mądrości) Khurts przygotowały dla nas najlepsze dania kuchni mongolskiej!
Agnieszka Maciąg namawiała dziś widzów Dzień Dobry TVN do korzystania z uroków "sezonowości". Mamy tylko kilka tygodni na to by wypróbować przepisy, które nam dziś zaproponowała: kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym, syrop z kwiatów czarnego bzu i sałatka z kwiatami czarnego bzu i malinami. Korzystajmy!
"Uważam, że policja ma bardziej ludzkie podejście do nas". Straż miejska "poluje" na nas, a pan Bartosz Smoliński na nich! Wykorzystując kamerę i internet walczy z hipokryzją wśród strażników miejskich we Wrocławiu, którzy sami popełniają wykroczenia, za które ścigają zwykłych kierowców. Co skłoniło go do takiego działania i czy często spotyka się z przekroczeniem przepisów przez funkcjonariuszy?
"Nic tak nie oczyszcza organizmu jak pokrzywa! Zalecana jest przede wszystkim dla tych, którzy mają anemię, są osłabieni i potrzebują wzmocnienia. Więc jest dla każdego!". Agnieszka Maciąg opowiedziała nam dzisiaj O dobroczynnych właściwościach pokrzyw oraz o tym jak je zbierać i jak przygotować z nich pyszne dania! Smacznego!
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN kilka lekkich dań przygotowała, pod czujnym okiem Andrzeja Polana, młoda mama - Ola Szwed. Smacznego!
Melanzane alla Parmigiana, torta al testo i fragole con aceto balsamico czyli włoska kuchnia na dzień dobry! Naszym gościem była dziś Monika Mariotti. Czy bardziej czuje się Polką czy Włoszką i czy poza aktorstwem i gotowaniem ma jeszcze jakieś inne pasje?
Co zawsze wkładacie do koszyka, gdy wybieracie się na piknik? W Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przedstawiła kilka propozycji na dania piknikowe! Może znajdą się w waszym majówkowym menu? :)
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan opowiedział nam o zaletach spożywania otrąb owsianych. Zastanawiacie się, jak wkomponować otręby w codzienną dietę? Polecamy przepisy Andrzeja!
Niegdyś bardzo popularny, dziś praktycznie zapomniany, olej konopny wraca do kuchni! Agnieszka Maciąg zaproponowała dziś kilka przepisów na dania z dodatkiem tego oleju! Jak smakuje, jakie ma działanie i czy jego spożywanie jest w Polsce legalne? Zobaczcie!
Jak oczyścić organizm po okresie zimowej ospałości? W kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na oczyszczające dania przedstawiła naszym widzom Agnieszka Maciąg. Spróbowaliśmy dziś kaszy jaglanej, oczyszczającej herbatki ajurwedyjskiej z imbirem i kurkumą oraz oczyszczającego i regenerującego bulionu z warzyw z kurkumą i imbirem. Samo zdrowie!
Wielkanocne kanapki na wypasie, wiosenno-świąteczna sałatka z posypką z krakowskiej i żurek z pulpecikami z białej kiełbasy czyli wielkanocne inspiracje w naszej polowej, wrocławskiej kuchni, w której urzędowali: Piotr Kucharski, Sabina Jeszka, Anna Starmach i Beata Śniechowska! Zaczynacie już świąteczne przygotowania?
Dziś w naszej kuchni gościła Joanna Kowalczyk, weganka i miłośniczka biegania po górach. Z połączenia tych obu pasji powstał tzw. bieganizm. Na blogu Joanna dzieli się swoimi dokonaniami i i zamieszcza swoje ulubione przepisy, oczywiście kuchni wegańskiej. W studiu Dzień Dobry TVN biegająca weganka przygotowała kilka popisowych dań, między innymi, zapieczone jabłka, tofucznicę, której smak jest właściwie nie do odróżnienia od prawdziwej jajecznicy, warzywne szaszłyki w marynacie, sałatkę z młodego szpinaku i popularne chipsy z jarmużu. Smacznego!
Co jeść by zawsze czuć się dobrze i mieć mnóstwo energii? Swoje przepisy na zdrowe dania zdradzili nam dziś: Davina Reeves-Ciara, Ireneusz Ciara i Bartłomiej Topa. Jakie są podstawowe zasady zdrowej diety? Brakuje Wam energii? Wypróbujcie te przepisy!
O to, jak radzi sobie w kuchni wokalista zespołu Video - Wojciech Łuszczykiewicz, spytaliśmy jego córkę Lilę. Czy wolą wspólnie gotować czy śpiewać? Pod czujnym okiem Piotr Kucharskiego przygotowali dziś w kuchni Dzień Dobry TVN: zapiekaną cukinię, pastę jajeczną z suszonymi pomidorami, zupę cebulową i bułeczki.
Niedzielny poranek osłodził nam mistrz cukiernictwa - Paweł Małecki. W kuchni Dzień Dobry TVN, ku uciesze całej ekipy, przygotował: mus malinowo-czekoladowy, tartę cytrynową i gruszki karmelizowane pod owsiana kruszonką! Pycha!
Dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, gościliśmy wybitnego kucharza francuskiego Michela Rotha! Przygotował: "Kostki z foie gras i wędzonego łososia z limonkowymi piankami i "Faszerowaną pierś bażanta i parmentier z czerwoną kapustą". Wypróbujecie jego przepisy? :)
Zbliża się rocznica wydarzeń na kijowskim Majdanie. Z tej okazji, do naszej kuchni, zaprosiliśmy Weronikę Marczuk, która przygotowała swoje ulubione dania kuchni ukraińskiej.
W kuchni Dzień Dobry TVN, pod okiem Michała Kurka, polsko-tajskie dania przygotowywali dziś Barbara Kurdej-Szatan i Rafał Szatan. Uwaga, może być piekielnie smacznie!
Polska - jako członek Unii Europejskiej - powinna dostosować swoje prawo do regulacji unijnych. Teraz przyszła pora na przepisy dotyczące przewożenia dzieci w fotelikach samochodowych. Co może się zmienić? Czy nowe regulacje niosą ze sobą jakieś niebezpieczeństwa? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z biochmechanikiem zderzeń Pawłem Kurpiewskim i Inspektorem Biura Ruchu Drogowego KGP Markiem Konkolewskim.
Umami to piąty smak u człowieka. Odkryty przez Japończyków. Trudny do skonkretyzowania. W kuchni Dzień Dobry TVN Łukasz Modelski, dziennikarz i pisarz, w asyście Piotra Kucharskiego przygotował dania, które pobudzają nasze kubki smakowe w rytmie umami! Dorsz i blanszowane warzywa z sosem miso, kotlety marynowane w sosie sojowym z sosem grzybowym, wywar umami z warzywami i krewetkami oraz papardelle z sosem mięsnym z sardelami. Smacznego!