Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek / East News
Sałatka z kiełków w papierze ryżowym i glonach
Składniki:
papier ryżowy i /lub nori
1 marchew
1/5 białej części pora, średniej wielkości
1 ogórek
100 g kiełków rzodkiewki i słonecznika
do wyboru: 100 g wędzonego łososia, smażone ogony z raków
kolendra
Sos:
2 wyciśnięte ząbki czosnku
1 posiekane chili
1 łyżeczka miodu
4 łyżki sos sojowego
4 łyżki oleju słonecznikowego
ewentualnie sok z cytryny lub limonki
Przygotowanie:
Zaczynamy od sosu. Czosnek rozcieramy, chili siekamy, wyciskamy sok z cytryny. Łączymy wszystko, zaczynając od soku z cytryny, sosu sojowego i miodu, a na przyprawach aromatycznych i oleju kończąc.
Marchew obieramy, por rozkrawamy wzdłuż na pół, myjemy wewnątrz, by pozbyć się piasku. Przygotowane i umyte warzywa kroimy w zapałkę. Papier ryżowy namaczamy w wodzie, aż zmięknie. Na macie do sushi układamy nori i faszerujemy kolejno: kiełkami, warzywami i łososiem. Następnie zwijamy bardzo ścisło, by roladka pozostała zwarta. Zewnętrzny brzeg nori warto zwilżyć, by rulon dobrze się skleił. Kroimy w poprzek ostrym nożem na ok. 3 cm krążki. Roladki z papieru ryżowego robimy w podobny sposób. Kiedy papier zmięknie, faszerujemy go np. rakami, kiełkami i kolendrą. Tniemy na krążki tej samej wielkości i podajemy ze słodkim sosem czosnkowo-sojowym.
Sałatka z makaronu ryżowego z wołowiną stir-fry
Składniki:
małe opakowanie makaronu ryżowego
200 g rostbefu lub polędwicy wołowej
5 cm kawałek imbiru
1 strąk chili
3 ząbki czosnku
1 papryka
1 marchewka
1 cebula
sok z 1 limonki
sos sojowy do smaku
świeża kolendra i szczypiorek
prażony sezam
nerkowce
olej do smażenia
Przygotowanie:
Makaron zalewamy wrzątkiem i parzymy wedle instrukcji na opakowaniu. Mięso kroimy w poprzek włókien w jak najcieńsze plasterki. Dodajemy łyżkę sosu sojowego, drobno siekane chili, czosnek i imbir pokrojony na zapałkę. Mięso odstawiamy do zamarynowania. Zioła siekamy. Warzywa kroimy na zapałkę. Prażymy sezam, nerkowce lub orzeszki arachidowe. Posypujemy nimi potrawę tuż przed podaniem. Ważne, by przed rozpoczęciem przyrządzania dania wszystkie składniki były przygotowane. Następnie na bardzo rozgrzanej patelni smażymy mięso. Kiedy się zetnie, przekładamy do miski, a na rozgrzanym oleju smażymy kolejno: cebulę, marchew, grzyby i paprykę. Następnie dodajemy makaron, mięso, mieszamy i doprawiamy sosem sojowym, limonką i kolendrą.
Pasta fresca
Składniki:
400 g mąki pszennej 450
4 jaja
ewentualnie 2 żółtka i dodatkowa mąka
Przygotowanie:
Mąkę wysypujemy na blat lub do miski. Robimy w niej dołek i wbijamy jaja. Najlepiej najpierw do miseczki, na wszelki wypadek, gdyby wpadły też drobinki skorupek. Łączymy składniki i wyrabiamy ciasto, tak by miało sprężystą konsystencję. Możemy dodać też więcej żółtek, wtedy kolor będzie ładniejszy, a ciasto bardziej delikatne. Po wyrobieniu powinno być gładkie i nie przylegać do rąk. Wałkujemy je na cieniutkie placki grubości milimetra. Następnie placek oprószamy mąką i rolujemy jak roladę. Tniemy w paski dowolnej grubości. Wstążki makaronu gotujemy w wodzie z solą ok. 2-3 min. Makaron powinien pozostać jędrny. Podajemy z ulubionym sosem.
Tagliatelle w sosie z pieczonej papryki
1 opak. makaronu tagliatelle
3 papryki czerwone
100 ml śmietany 30%
garść świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 chilli
garść prażonych pestek dyni
2 łyżki klarowanego masła
pieprz, sól
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Papryki w całości pieczemy w piecu rozgrzanym do 180º C tak długo, aż staną się miękkie, a ich skórka lekko przypalona. Następnie przekładamy je do foliowego worka i czekamy ok. 10 min., aż lekko ostygną i skórka będzie łatwo odchodzić. Papryki wyciągamy z worka, dokładnie obieramy i oczyszczamy z pestek. Cebulę i czosnek siekamy. Na patelni podsmażamy cebulę, aż stanie się szklista. Dodajemy czosnek i smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy posiekaną paprykę i śmietanę. Sos zagotowujemy i chwilę odparowujemy. Żeby nadać mu gładką konsystencję, warto go dokładnie zmiksować. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem, posiekaną bazylią i pestkami dyni.
Tagine ze śliwkami, z morelami lub daktylami
Składniki:
1 kg polskiej mielonej jagnięciny
1 spory strąk chili
3 ząbki czosnku
3 cm tartego imbiru
0,5 łyżki mielonego kminu rzymskiego
300 ml pulpy pomidorowej
garść suszonych śliwek, moreli, daktyli
szczypta cynamonu i kardamonu
świeża kolendra
olej do smażenia
Przygotowanie:
Jagnięcinę bardzo intensywnie doprawiamy czosnkiem, chili, imbirem, kminem rzymskim, solą i pieprzem. Mięso dobrze wyrabiamy i toczymy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Możemy odstawiać je do lodówki, by lepiej się związały. Suszone owoce grubo siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kolejno jagnięce kulki. Smażymy partiami, by dobrze się zrumieniły. Kiedy będą gotowe, wszystkie przekładamy do głębokiego rondla, zalewamy siekanymi pomidorami bez skóry, dodajemy cynamon, kardamon i suszone owoce i dusimy ok. 30 minut. Danie podajemy z kuskusem lub pitami posypane świeżą kolendrą.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN