przepisy

    przepisy

    Bruschetta to lekkie danie na śniadanie, kolację lub spotkanie ze znajomymi. Klasyczna włoska przekąska składa się z posmarowanej oliwą grzanki oraz świeżych pomidorów. Ze względu na to, że można ją urozmaicać na wiele rozmaitych sposobów, pokochają ją również weganie i wegetarianie. Przedstawiamy najlepsze przepisy na szybki i smaczny posiłek.

    Tradycyjny ratatouille, pierś z kurczaka ze smardzami w sosie z porto i śmietaną, a na deser - gruszki poszetowane z pistacjami, sosem karmelowym i gorgonzolą. Takie pyszności przyrządza w naszej kuchni Pascal Brodnicki. Poznaj jego sprawdzone przepisy na dania kuchni francuskiej. 

    Rumunia staje się coraz popularniejszym kierunkiem turystycznym wśród Polaków. Tradycyjna kuchnia rumuńska pozostaje jednak dla wielu z nas "wielką niewiadomą". Czym charakteryzują się rumuńskie potrawy i jakie smaki w nich królują?

    Tort urodzinowy dla dziecka może stanowić oryginalną formę prezentu, a jednocześnie być smacznym deserem dla wszystkich gości. Liczne przepisy zawierają składniki lubiane przez większość maluchów. Tort dla dzieci może zostać wzbogacony poprzez cukrowe figurki, umieszczone na jego wierzchu. Zazwyczaj odzwierciedlają one ulubione postaci z bajek lub filmów i podkreślają atrakcyjność deseru.

    Wołowina po tajsku to danie na bazie produktów, z których słynie Tajlandia. Może być przygotowana na ostro. W wielu przepisach na wołowinę po tajsku występuje mleko kokosowe, które łagodzi ostry smak niektórych dodatków.

    Z końcem roku 2021 miał zostać usunięty obowiązek wymiany tablic rejestracyjnych po zakupie pojazdu. Rząd nie zdążył jednak z przygotowaniem potrzebnych przepisów. Z tego powodu termin zniesienia tego obowiązku przesunięto na koniec stycznia 2022 r. Co jeszcze się zmieni?

    Śniadanie to dobry początek dnia. Można je przygotować na różne sposoby. Martyna Chomacka proponuje omlet z pimientos de padron i grzybkami, mango sticky rice oraz crepes Suzette. Poznaj przepisy na śniadania z różnych stron świata.

    Spring rollsy to lekka przekąska serwowana na ulicznych straganach w Azji. Ich polska nazwa to krokiety lub naleśniki wiosenne. Spożywane są z sosami i dipami i są cenione przez osoby żyjące w ciągłym pędzie, bo ich forma sprawia, że można je jeść nawet w biegu.

    Coraz bliżej święta, przygotowania do nich idą pełną parą. Niektórzy zdążyli już napiec pierniczków lub dopiero mają to w planie. W naszej kuchni tym razem polecamy prosty i pyszny przepis na domowy lukier, który uczyni pierniczki jeszcze pyszniejszymi.

    Pan Giallo, panettone faszerowane kremem patissiere oraz abbacchio e aatate, czyli czyli jagnięcina z ziemniakami - nazwy brzmią intrygująco, a dania mają wyborny smak. Świąteczne pyszności z Włoch przyrządza w naszej kuchni Matteo Brunetti pokazując, że nie tylko desery smakują perfekcyjnie w towarzystwie doskonałej kawy Costa Coffee. Poznaj wyjątkowe przepisy.

    Kiedy za oknem zimno, w kuchni może być słodko i gorąco. Rozgrzewające dania i grzańce dla całej rodziny przyrządza blogerka Katarzyna Bukowska. Poznaj jej sprawdzone przepisy na tarte tatin z przyprawami korzennymi, szybkie bułeczki cynamonowe, pierniczkową pieczona owsiankę, prawdziwą gorąca czekoladę z pomarańczową nutą, zimową herbatę z jabłkiem i przyprawami, malinową herbatę z grejpfrutem i rozmarynem oraz napar z kurkumy, czyli złote mleko.

    Grudzień jest miesiącem, gdy dostajemy sporo czekolady. Skoro mamy jej dużo, zróbmy z niej coś innego. Jak przerobić świąteczne figurki? Daria Ładocha proponuje tartę z gorzką czekoladą, wegański mus czekoladowy i daktylowe brownie z jeżynami. Wypróbuj przepisy pełne słodyczy.

    Placki ziemniaczane zna każdy. Z pozostałymi bywa różnie, a warto wiedzieć, że można je zrobić z nawet najbardziej niespodziewanych składników. W zależności od tego, z czego są przygotowane i jak podane, mogą pełnić rolę śniadania, obiadu, przekąski, deseru itd. Z okazji obchodzonego 2 grudnia Dnia Placków, na który placki zdecydowanie zasługują, dzielimy się pysznymi przepisami.

    Mięso można przyrządzać na wiele sposobów. Szef kuchni Kuba Kasprzak proponuje rostbef pieczony, pieczoną roladę z boczku oraz pieczeń rzymską z sosem śmietanowo grzybowym z kopytkami. Sprawdź jego wypróbowane przepisy na mięso pieczone.