Wielu turystów często nie stosuje się do zasad, jakie panują w Tatrach, w tym na przykład do zakazu kąpieli w tamtejszych jeziorach. Takim niechlubnym przykładem są mężczyźni, którzy weszli do Czarnego Stawu Gąsienicowego. Co grozi za złamanie przepisów?
Lubisz program “Ugotowani w parach” i chcesz we własnej kuchni przetestować wykonywane przez uczestników przepisy? Świetnie się składa, ponieważ w tym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie 5, naszym zdaniem, najlepszych przepisów z pierwszego sezonu programu.
Resort zdrowia zdecydował o wprowadzeniu limitów na liczbę recept, którą może wystawić lekarz. Naczelna Izba Lekarska tłumaczy, że nic nie widziała o zmianach. Co nowe regulacje oznaczają dla pacjentów?
Wołowina teriyaki to danie inspirowane kuchnią japońską. Najważniejszym składnikiem potrawy jest marynata z sosem sojowym, imbirem i miodem. Sos teriyaki sprawia, że wołowina nabiera orientalnego charakteru.
Ziemniaki i kiełbasa, dwa podstawowe produkty, jakich używamy w duecie na grilla, świetnie sprawdzają się w sycącej zapiekance. Tylko jak ją przyrządzić i czym doprawić, aby zniewalała smakiem?
Czebureki to danie regionalne Tatarów krymskich. Swoim wyglądem przypominają pierogi. Tradycyjnie ciasto wykonuje się z wody, mąki oraz soli. Zobacz, jak je zrobić i jak przygotować farsz.
Przyjęcia komunijne - dawniej urządzane głównie w domach, obecnie częściej w restauracjach. Jedni stawiają na przygotowanie jedzenia na tę okazję samodzielnie, inni zamawiają catering. Na wybór potraw, które zaserwujemy gościom, wpływ ma ich liczba, a także budżet i czas, jakimi dysponujemy. Sprawdź nasze propozycje menu komunijnego.
Majówka już za nami, tym samym na dobre rozpoczęliśmy sezon grillowy. Mięso, ziemniaki, warzywa, a może owoce? Na ruszt wrzucamy tak naprawdę wszystko. Jeśli jednak chcecie zaskoczyć swoich znajomych, polecamy jeden składnik, który doda daniom charakteru i aromatu. Naszym numerem jeden został – ser śródziemnomorski. Jak połączyć go z grillowanymi potrawami?
Żyjąc w ciągłym pędzie, często brakuje nam po prostu czasu, by gotować w domu wymyślne i wymagające dania. Szybko wcale nie oznacza źle. Znaleźliśmy idealne produkty (snacki), dzięki którym możemy zjeść zdrowy i wartościowy posiłek, nie spędzając przy tym połowy dnia w kuchni.
Kolorowa kuchnia świata zachwyca. Nie jest jednak powiedziane, że skosztować możemy jej tylko u lokalnych kucharzy. Jeśli choć na chwilę chcielibyście przenieść się do klimatycznych Włoch, gorącej Turcji lub na egzotycznych Indii, mamy dobrą wiadomość. Znaleźliśmy produkty, które już przy pierwszym kęsie przywołują wspomnienia najlepszych wakacji.
Zapiekanka z kurczakiem i makaronem lub ziemniakami to jedno z najbardziej lubianych przez Polaków dań. Dlaczego? Za jego popularnością przemawia chyba najbardziej fakt, że nie da się go zepsuć. To powoduje, że po zapiekankę sięgają nawet niewprawieni miłośnicy kuchni.
W kuchni Dzień Dobry TVN przez cały miesiąc trwała kulinarna akcja "W marcu jak w garncu", w której powstawały dania na podstawie przepisów naszych kucharzy, prowadzących, a także widzów. Wszystkie zebrane zostały w wygodnym e-booku. Zachęcamy do pobrania i pysznego gotowania razem z nami.
Czosnek ma tak wiele właściwości zdrowotnych i smakowych, że żal nie korzystać z niego w kuchni. Szukasz pomysłu na obiad, przekąskę, kolację? Sprawdź nasze inspiracje.
Poznajcie najnowszy hit, który ma godnie zastąpić klasyczny chlebek bananowy! Cloudbread, czyli chleb-chmurka to najnowszy kulinarny trend z Instagrama.
Polenta to, tuż obok pizzy i spaghetti, jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jej historia sięga czasów Cesarstwa Rzymskiego, kiedy to potrawę przygotowywano z różnych zbóż. Ma ona postać kleiku, który po pewnym czasie zastyga. Przepis podstawowy zakłada ugotowanie polenty w wodzie – w taki sposób tradycyjnie przyrządzają ją Włosi. Bardziej swobodna wersja receptury dopuszcza użycie mleka lub bulionu. Samo przygotowanie jest nieco czasochłonne, z uwagi na kilka etapów i konieczność odstawienia potrawy do zastygnięcia.
Wśród przepisów na wypieki można znaleźć ciasta suche, z dodatkiem owoców, ale też torty czy biszkopty przekładane kremem. Jednym z najbardziej znanych ciast z kremem jest kremówka, czyli rozwarstwiające się ciasto, przełożone lekkim kremem z dodatkiem bitej śmietany. Ciasto można nieco urozmaicić, podając je z owocami lub gałką lodów.