Przepis na czebureki – regionalne danie tatarskie

Źródło: Dzień Dobry TVN
Piotr Kucharski i przepisy na szaszłyki
Piotr Kucharski i przepisy na szaszłyki
Kolorowe przekąski
Kolorowe przekąski
Włoskie wiosenne przysmaki
Włoskie wiosenne przysmaki
Włoskie smaki
Włoskie smaki
Czebureki to danie regionalne Tatarów krymskich. Swoim wyglądem przypominają pierogi. Tradycyjnie ciasto wykonuje się z wody, mąki oraz soli. Zobacz, jak je zrobić i jak przygotować farsz.

Chcesz skosztować rosyjskich dań regionalnych? Zaskocz swoich bliskich, przygotowując tradycyjne czebureki ukraińskie. Danie przypomina nasze pierogi i idealnie sprawdzi się na obiad. Jak przygotować czebureki?

Czym są czebureki?

Czebureki to rodzaj pierogów, które wykonuje się z mąki, wody oraz soli. Jest to tradycyjne danie Tatarów krymskich. Dziś można je spotkać jako danie regionalne w Rosji oraz Ukrainie.

Czebureki ukraińskie uznawane są za danie szybkie, które można zjeść nawet w pośpiechu. Farsz czebureków może być różnorodny. Najbardziej popularne są czebureki z mięsem drobno krojonym, czyli według tradycyjnej receptury. Duże pierogi można jednak przygotować w inny sposób. Popularne są także czebureki z serem lub z mięsem mielonym. 

Czebureki – przepis podstawowy na ciasto

Aby zrobić tradycyjne czebureki ukraińskie, najpierw należy starannie przygotować ciasto. To ono jest najważniejsze, jeśli chodzi o te regionalne pierogi.

Składniki na ok. 8 czebureków:

  • 2,5 szklanki mąki,
    • szklanka zimnej wody,
      • żółtko,
        • łyżka oleju,
          • łyżka octu lub spirytusu,
            • ½ łyżeczki soli,
              • ½ łyżeczki cukru.

                Przygotowanie:

                Wlej szklankę zimnej wody do garnka i zagotuj ją razem z solą, cukrem oraz olejem. Kiedy woda zacznie wrzeć, wyłącz palnik. Do gorącej wody wsyp szklankę mąki i zacznij energicznie mieszać. Odstaw na chwilę, aby masa lekko ostygła. Resztę mąki wysyp na stolnicę lub do dużej miski. Wyłóż na nią zawartość garnka i zacznij zagniatać ciasto. Dodaj spirytus lub ocet, a następnie żółtko i nadal wyrabiaj ciasto. Rób to dokładnie i energicznie, aby ciasto było gładkie i elastyczne. Kiedy ciasto będzie twarde, dodaj trochę gorącej wody, aby ciasto na czebureki odstawało od ręki i jednocześnie było miękkie. Gdyby natomiast było zbyt mokre, dodaj odrobinę mąki.

                Gotowe ciasto odstaw na 20 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, aby wykroić okrąg np. z dużego kubka lub talerzyka do ciasta. Na ciasto wyłóż nadzienie (wybrane z poniższych przepisów), a następnie złóż w dużego pieroga. Na patelni rozgrzej olej i smaż pierogi z jednej i drugiej strony, aż będą złote.

                Przepis na czebureki z mięsem mielonym

                Czebureki ukraińskie możesz przygotować z mięsem mielonym. Jest to bardzo uniwersalny przepis, który przypadnie do gustu zarówno młodszym, jak i starszym. Tak przygotowane pierogi świetnie sprawdzą się na obiad lub ciepłą kolację.

                Składniki na 8–10 czebureków:

                • 500 g mięsa wieprzowego mielonego,
                  • 2 ząbki czosnku,
                    • cebula,
                      • sól,
                        • pieprz,
                          • papryka słodka,
                            • papryka ostra,
                              • zioła prowansalskie.

                                Przygotowanie:

                                Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie zeszklij ją na patelni. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę, a następnie dodaj do cebuli. Do cebuli i czosnku dodaj mięso wieprzowe (np. zmieloną łopatkę) i przyprawy. Smaż przez kilka minut z każdej strony. Mięso nie musi być usmażone dokładnie, bo będzie jeszcze podsmażane razem z pierogiem. Przed nakładaniem farszu pamiętaj, aby lekko odsączyć mięso z tłuszczu.

                                Przepis na czebureki z pieczarkami

                                Czebureki litewskie lub czebureki gruzińskie możesz przygotować także bez mięsa, z samymi warzywami. Danie to możesz zrobić np. na uroczystą wigilię.

                                Składniki na 10 pierogów:

                                • 300 g pieczarek,
                                  • 200 g sera żółtego,
                                    • cebula,
                                      • sól,
                                        • pieprz,
                                          • natka pietruszki.

                                            Przygotowanie:

                                            Pokrój cebulę na drobną kostkę i zeszklij ją na patelni, następnie dodaj pokrojone drobno pieczarki. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kiedy cebula z pieczarkami będą usmażone, dodaj do nich przyprawy, a następnie zdejmij z ognia. Dodaj ser do farszu i dokładnie wymieszaj. Farsz jest gotowy do wyłożenia go na czebureki.

                                            Przepis na czebureki z serem 

                                            Jeśli jesteś miłośnikiem serów, możesz połączyć wiele ich rodzajów do stworzenia wyjątkowego farszu do czebureków wileńskich.

                                            Składniki na 12 pierogów:

                                            • 400 g twarogu półtłustego,
                                              • 200 g sera żółtego (np. podlaskiego),
                                                • 200 g sera typu feta,
                                                  • 200 g sera mozzarella,
                                                    • 2 ząbki czosnku,
                                                      • sól,
                                                        • pieprz,
                                                          • pietruszka.

                                                            Przygotowanie:

                                                            Ser żółty, mozzarelle i fetę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do startego sera. Twaróg półtłusty wyrób widelcem, aby nie było grudek. Dodaj go do reszty farszu i dokładnie wymieszaj. Dopraw farsz solą, pieprzem oraz pietruszką. Farsz jest gotowy. Możesz go także użyć do czebureków pieczonych lub tradycyjnych pierogów.

                                                            Przepis na czebureki z kurczakiem 

                                                            Chcesz przygotować najbardziej uniwersalne czebureki ukraińskie, które będą smakować każdemu? Sięgnij po farsz mięsny z serem i cebulą.

                                                            Składniki na 10 dużych pierogów:

                                                            • 500 g filetów z kurczaka,
                                                              • 2 cebule,
                                                                • 200 g sera żółtego (np. podlaskiego),
                                                                  • pietruszka,
                                                                    • sól,
                                                                      • pieprz.

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        Filety z kurczaka umieść w garnku i zalej wodą. Gotuj na średnim ogniu, aż będą miękkie w środku. Cebule pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W maszynce do mielenia mięsa zmiel filety z kurczaka i dodaj do niego cebule oraz ser żółty. Wymieszaj z przyprawami.

                                                                        Zobacz także:

                                                                        Autor: Adrian Adamczyk

                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                        Materiał promocyjny

                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana