Chcesz skosztować rosyjskich dań regionalnych? Zaskocz swoich bliskich, przygotowując tradycyjne czebureki ukraińskie. Danie przypomina nasze pierogi i idealnie sprawdzi się na obiad. Jak przygotować czebureki?
Czym są czebureki?
Czebureki to rodzaj pierogów, które wykonuje się z mąki, wody oraz soli. Jest to tradycyjne danie Tatarów krymskich. Dziś można je spotkać jako danie regionalne w Rosji oraz Ukrainie.
Czebureki ukraińskie uznawane są za danie szybkie, które można zjeść nawet w pośpiechu. Farsz czebureków może być różnorodny. Najbardziej popularne są czebureki z mięsem drobno krojonym, czyli według tradycyjnej receptury. Duże pierogi można jednak przygotować w inny sposób. Popularne są także czebureki z serem lub z mięsem mielonym.
Czebureki – przepis podstawowy na ciasto
Aby zrobić tradycyjne czebureki ukraińskie, najpierw należy starannie przygotować ciasto. To ono jest najważniejsze, jeśli chodzi o te regionalne pierogi.
Składniki na ok. 8 czebureków:
- 2,5 szklanki mąki,
- szklanka zimnej wody,
- żółtko,
- łyżka oleju,
- łyżka octu lub spirytusu,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki cukru.
Przygotowanie:
Wlej szklankę zimnej wody do garnka i zagotuj ją razem z solą, cukrem oraz olejem. Kiedy woda zacznie wrzeć, wyłącz palnik. Do gorącej wody wsyp szklankę mąki i zacznij energicznie mieszać. Odstaw na chwilę, aby masa lekko ostygła. Resztę mąki wysyp na stolnicę lub do dużej miski. Wyłóż na nią zawartość garnka i zacznij zagniatać ciasto. Dodaj spirytus lub ocet, a następnie żółtko i nadal wyrabiaj ciasto. Rób to dokładnie i energicznie, aby ciasto było gładkie i elastyczne. Kiedy ciasto będzie twarde, dodaj trochę gorącej wody, aby ciasto na czebureki odstawało od ręki i jednocześnie było miękkie. Gdyby natomiast było zbyt mokre, dodaj odrobinę mąki.
Gotowe ciasto odstaw na 20 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, aby wykroić okrąg np. z dużego kubka lub talerzyka do ciasta. Na ciasto wyłóż nadzienie (wybrane z poniższych przepisów), a następnie złóż w dużego pieroga. Na patelni rozgrzej olej i smaż pierogi z jednej i drugiej strony, aż będą złote.
Przepis na czebureki z mięsem mielonym
Czebureki ukraińskie możesz przygotować z mięsem mielonym. Jest to bardzo uniwersalny przepis, który przypadnie do gustu zarówno młodszym, jak i starszym. Tak przygotowane pierogi świetnie sprawdzą się na obiad lub ciepłą kolację.
Składniki na 8–10 czebureków:
- 500 g mięsa wieprzowego mielonego,
- 2 ząbki czosnku,
- cebula,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie zeszklij ją na patelni. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę, a następnie dodaj do cebuli. Do cebuli i czosnku dodaj mięso wieprzowe (np. zmieloną łopatkę) i przyprawy. Smaż przez kilka minut z każdej strony. Mięso nie musi być usmażone dokładnie, bo będzie jeszcze podsmażane razem z pierogiem. Przed nakładaniem farszu pamiętaj, aby lekko odsączyć mięso z tłuszczu.
Przepis na czebureki z pieczarkami
Czebureki litewskie lub czebureki gruzińskie możesz przygotować także bez mięsa, z samymi warzywami. Danie to możesz zrobić np. na uroczystą wigilię.
Składniki na 10 pierogów:
- 300 g pieczarek,
- 200 g sera żółtego,
- cebula,
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
Pokrój cebulę na drobną kostkę i zeszklij ją na patelni, następnie dodaj pokrojone drobno pieczarki. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kiedy cebula z pieczarkami będą usmażone, dodaj do nich przyprawy, a następnie zdejmij z ognia. Dodaj ser do farszu i dokładnie wymieszaj. Farsz jest gotowy do wyłożenia go na czebureki.
Przepis na czebureki z serem
Jeśli jesteś miłośnikiem serów, możesz połączyć wiele ich rodzajów do stworzenia wyjątkowego farszu do czebureków wileńskich.
Składniki na 12 pierogów:
- 400 g twarogu półtłustego,
- 200 g sera żółtego (np. podlaskiego),
- 200 g sera typu feta,
- 200 g sera mozzarella,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- pietruszka.
Przygotowanie:
Ser żółty, mozzarelle i fetę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do startego sera. Twaróg półtłusty wyrób widelcem, aby nie było grudek. Dodaj go do reszty farszu i dokładnie wymieszaj. Dopraw farsz solą, pieprzem oraz pietruszką. Farsz jest gotowy. Możesz go także użyć do czebureków pieczonych lub tradycyjnych pierogów.
Przepis na czebureki z kurczakiem
Chcesz przygotować najbardziej uniwersalne czebureki ukraińskie, które będą smakować każdemu? Sięgnij po farsz mięsny z serem i cebulą.
Składniki na 10 dużych pierogów:
- 500 g filetów z kurczaka,
- 2 cebule,
- 200 g sera żółtego (np. podlaskiego),
- pietruszka,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Filety z kurczaka umieść w garnku i zalej wodą. Gotuj na średnim ogniu, aż będą miękkie w środku. Cebule pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W maszynce do mielenia mięsa zmiel filety z kurczaka i dodaj do niego cebule oraz ser żółty. Wymieszaj z przyprawami.
Zobacz także:
- Tylko u nas - jedyny taki kucharz w Polsce, czyli autorska kuchnia Filipa Cwojdzińskiego
- Tradycyjna kuchnia polska. Poznaj przepisy Darii Ładochy
- Tatar z łososia – wędzonego i świeżego. Sprawdzamy przepis
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF