Piotr Kucharski to nie tylko zdolny kucharz, ale i zapalony hodowca przypraw i ziół. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządził dania okraszone miętą, rukolą, oregano. Wszystkie pochodzą z ogródka Piotra. A Wy hodujecie przyprawy czy raczej kupujecie suszone?
Karolina, córka Moniki i Macieja Szaciłło, ma w najbliższą niedzielę Pierwszą Komunię Świętą. Czy rodzice przygotują z tej okazji uroczysty wegetariański obiad? Dziś w Dzień Dobry TVN mała próbka potraw, które pojawią się podczas komunijnego obiadu na stole Macieja i Moniki. Kucharze proponują dania proste, ale bardzo smaczne. - Chcemy, by ten dzień był szczególny dla naszego dziecka - mówiła w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska-Szaciłło.
Kucharz Robert Sowa serwuje w kuchni Dzień Dobry TVN grillowane warzywa, piersi z kurczaka i wieprzowe kebabczety. Przekonajcie się sami, jak smakują grillowane biała szparagi w plastrach bekonu lub sos tzatziki z filecikami anchois i kaparami.
W kuchni Dzień Dobry TVN aktor Rafał Rutkowski w asyście szefa kuchni Andrzeja Polana przygotował potrawy, których głównymi składnikami są nowalijki. Oczywiście wszystkie potrawy prosto z serialu "Przepis na życie". Smacznego!
Co wyróżnia kuchnię chorwacką spośród państw nad Morzem Adriatyckim? Jakie potrawy jedzą Chorwaci? Czy czerpią z kuchni swoich sąsiadów? Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN kilka potraw: czerwone nadziewane papryki, kluski mlinci z sosem pieczarkowym i smażonym boczniakiem, polentę i śtrudla (strudel) z rabarbarem. A ponieważ Monika i Maciej nie jedzą mięsa, a w kuchni chorwackiej jada się go sporo, zastąpili je czymś innym. Zróbcie dania według ich przepisów i przekonajcie się, czy ta kuchnia Wam smakuje.
37 dni przed Euro 2012 Franciszek Smuda podał nazwiska 33 kadrowiczów. Do 28 maja, zgodnie z przepisami UEFA, selekcjoner musi zawęzić skład do 23 zawodników, którzy będą reprezentować Polskę na mistrzostwach. O dobre samopoczucie wyselekcjonowanej kadry, a przede wszystkim ich żołądki zadba wyjątkowy człowiek, prawdziwy artysta wśród kucharzy, Tomasz Leśniak. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał przedsmak tego, co zaserwuje naszym piłkarzom.
Pancakes, tarta orzechowa i sałatka z bobu - polecamy przepisy z popularnego serialu "Przepis na życie" oraz kulinarne propozycje mistrza Andrzeja Polana na majowy weekend. Andrzej Polan pokazuje i radzi, jak przygotować flądrę z grilla z sałatką ze szparagów, grzanki z wędzoną makrelą, ogórkami małosolnymi i serem, łososia bałtyckiego w wędzonym boczku i sałatkę rzymską z grilla oraz curry z dorsza w ananasie. Rozsmakuj się w rybach!
Rodzina Szaciłło serwuje dziś w kuchni Dzień Dobry TVN ziemniaki na różne sposoby! Jak smakują młode ziemniaki z mlekiem kokosowym, a jak placki ziemniaczane ze szpinakiem i chedarem podane na zielonych szparagach? Czy łatwo przygotować gratin ze słodkich ziemniaków ze śmietankowym curry lub fasolkę pod pierzynką ziemniaczaną? Wypróbujcie ich przepisy w długi, majowy weekend!
Co tym razem poleca mistrz Robert Sowa? Co wyczarował w kuchni Dzień Dobry TVN z bekonu, kiełbasek, kotlecików drobiowych i ananasa? Robert Sowa zdradza swoje sekretne przepisy na: grillowane w bekonie białe kiełbaski nadziewane serem, sos sałatkowy polski z jogurtem, pikantnego grillowanego ananasa i kotlety drobiowe z prażoną cebulą. Palce lizać!
Warzywa to niezbędny element w naszej codziennej diecie. Bogate w witaminy, mikro i makro elementy oraz, zbawienny dla naszych jelit, błonnik. Niestety dzieciaki za nimi nie przepadają. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak sprawić, by nasze dzieci zajadały się warzywami!
Mistrz Robert Sowa zdradza przepisy na grillowane kotlety jagnięce kebab-gyros z sosem tzatziki, banany w bekonie i polędwiczki z kurczaka kebab-gyros z bananami w bekonie. Przekonajcie się, jak smakują te potrawy!
Futomaki, nigiri, maki, temaki, chirashi... Z awokado, łososiem, tuńczykiem lub z rybą maślaną. Niezbędne dodatki to: sos sojowy, zielony chrzan wasabi, czasem pędy bambusa. Sushi - zazwyczaj, jeśli mamy ochotę na to orientalne danie, kupujemy je gotowe, najczęściej na wynos. Szef kuchni Izumi Sushi Alon Than pokazał w Dzień Dobry TVN, że z powodzeniem możemy je zrobić samemu. Zobaczcie, jak!
Quinoa, wakame, amarantus, poping, orzo- w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło przygotowali sycące i osobliwe potrawy, idealne nie tylko na śniadanie.
Pijak to ciasto, którego ważnym składnikiem jest biszkopt. Musi być miękki i pulchny. W kuchni dzień Dobry TVN Beata Kartowicz postawiła na wiosnę-grillowane warzywa, koktajl krewetkowy i zupa koperkowa. Smacznego!
Co można zrobić z czekolady? Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN, w dniu czekolady, placek czekoladowy, naleśniki czekoladowe z bananami, gorącą czekoladę z wanilią i sernik czekoladowy. Palce lizać!
Ćwikła i chrzan to produkty niezbędne na stole Wielkanocnym. Jak przyrządzić je samemu, by smakowały Tobie i Twojej rodzinie pokazał w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Zobacz także, jak zrobić wyśmienity pasztet, w sam raz do Święconki!
Michał Szpak, w asyście Tomka Woźniaka, w kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił, że z pomocą dietetyki można sobie poradzić z objawami wiosennego przesilenia takimi, jak: zmienne nastroje, niepokój, bóle głowy i rozdrażnienie. Spróbujcie sami!
Swoją wyjątkową karnację zawdzięcza ojcu Nigeryjczykowi, zaś to, że jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych aktorek - tylko i wyłącznie sobie. Gotowanie ją uspokaja. Preferuje posiłki domowe niż te w wykwintnych restauracjach. Niewielu jednak wie, że oprócz aktorstwa, zajmuje się także recenzowanie książek. W kuchni Dzień Dobry TVN, w towarzystwie Piotra Kucharskiego przygotowała pasztet z kaszą jęczmienną oraz babeczki z kuskusu z sosem curry.
Choć wczoraj powitaliśmy astronomiczną wiosnę, dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował wiosenną i multiwitaminową kuchnię! Słodka marchew, chrupiąca roszpunka, szpinak oraz delikatne polędwiczki. Spróbuj sam!
Aleksandra nie boi się odważnych, rozbieranych scen oraz nowych wyzwań. Zrobiło się o niej głośno za sprawą jej udziału w filmie „Big love”. Aleksandra wystąpiła także w teledysku zespołu Behemoth. Prowadzi w Internecie bloga kulinarno – filmowego. Kocha wszelkiego rodzaju sery. A w naszej kuchni przygotowała puszyste omlety pod okiem mistrza Andrzeja Polana.
Kwaśnica z Podhala, małopolski sernik wiedeński, kiszka ziemniaczana z Podlasia, kujawska czarnina z golcami, kluski śląskie z dziurką - to tylko niektóre z typowo regionalnych potraw, które z powiedzeniem możemy przyrządzić w domu. W kuchni Dzień Dobry TVN restauratorka Aneta Kręglicka pokazała jak.
Spotkanie z cyklu "Kulinarna Akcja Bezpośrednia" zgromadziło największych smakoszy Polski. W ramach tej akcji podziwiać mogli kiermasz produktów regionalnych, ale też warsztaty gotowania dla dzieci, konkursy oraz degustacje. Maciej Nowak oddał się temu szaleństwu polskich smaków.
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pierogi, które z powodzeniem możesz zabrać ze sobą do pracy lub na spacer; pierogi idealnie nadające się zarówno jako danie główne oraz jako przekąska.
Ravioli, penne, lasagne, gnocchi, gnocchetti, farfalle, farfalline, farfalloni, cannelloni. Kochają go Włosi, a najstarszy znaleziono w Chinach. W kuchni Dzień Dobry TVN kucharz i, jak mówi Marcin Prokop, czarnoksiężnik Andrzej Polan proponuje makarony w nowych odsłonach!
Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło weekend spędzili w Barcelonie. Ta wycieczka zainspirowała ich do tego, by po powrocie - w kuchni Dzień Dobry TVN - przygotować hiszpańskie przysmaki. Jak smakuje smażona cukinia w cieście z sosem z orzeszków pinii lub empanadillas z serem i oliwkami? Zróbcie potrawy według przepisów Moniki i Macieja!
Gillian McKeith jest cieszącą się międzynarodową sławą specjalistką w dziedzinie holistycznego żywienia. Jej metoda odżywania się to postrzeganie siebie i świata jako całości i świadomy wybór tego, co jemy. 7 marca 2012 swoją premierę miała jej najnowsza książka „Zdrowe kobiety”, którą Gillian dedykowała swojej mamie i córkom, czyli kobietom najważniejszym w jej życiu. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała energetyczny koktajl bananowo-jagodowy, zupę z soi i zielonego groszku oraz marokańską sałatkę z ciecierzycy. Czy to prawda, że księżna Kate stosuje się do zasad diety Gilian?
Piotr Kucharski w górach, a górale u nas! Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy górala prosto z Kościeliska, który przygotował smakołyki kuchni regionalnej. Szymon Styrczula-Maśniak jest właścicielem restauracji, którą odwiedziła i ulepszyła Magda Gessler w „Kuchennych rewolucjach”. A sposób przygotowania potraw jest słodką tajemnicą równie słodkiego Szymona:)
Sól kuchenna, inaczej chlorek sodu, stanowi najstarszą przyprawę świata. Jednak afera solna poddała w wątpliwość stosowanie soli. Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez jednego z głównych smaków- słonego. Okazuje się jednak, że życie bez soli jest nie tylko możliwie, ale także bardzo zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodnili to Iwona Pavlovic i jej mąż Wojciech Oświęcimski
Idealny facet powinien być pełen niespodzianek. Może być lekko pulchny, lekko zarumieniony, ale koniecznie gorący i zdecydowany w smaku. Bogaty na wierzchu, delikatny w środku. Jeśli nie schrupiemy go od razu, to robi się czerstwy, a wtedy trzeba się go pozbyć… Kaja Śródka zdradziła w kuchni Dzień Dobry TVN przepis na faceta idealnego! A towarzyszyła jej Paulina Wojciechowska - wieloletnia przyjaciółka Mai.
Zamiast stołówek w szkołach pojawi się catering. Palcówki edukacyjne podjęły taką decyzje ze względów finansowych. Czy posiłki serwowane przez firmy zewnętrzne będą równie wartościowe co te przygotowane przez szkolne panie kucharki? W studiu Dzień Dobry TVN, o wartościach odżywczych posiłków cateringowych, rozmawialiśmy z Grzegorzem Łapanowskim.