Materiał promocyjny

Nowalijki i "Długi" w kuchni

W kuchni Dzień Dobry TVN aktor Rafał Rutkowski w asyście szefa kuchni Andrzeja Polana przygotował potrawy, których głównymi składnikami są nowalijki. Oczywiście wszystkie potrawy prosto z serialu "Przepis na życie". Smacznego!

Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News

Wołowina z orzeszkami w sosie paprykowo-pomidorowym

Składniki:

1 kg polędwicy wołowej

25 g orzeszków pinii

25 g rodzynek

czosnek

nać pietruszki

5 pomidorów

łyżka masła

oliwa carotino ( pomarańczowa )

sól

pieprz

odrobina

cukru

pasta paprykowa

Przygotowanie:

Mięso pokroić w grube plastry. Każdy kawałek rozbić pod folią. Orzeszki pinii uprażyć na patelni . Na każdy kawałek mięsa położyć wyciśnięty czosnek , rodzynki , orzeszki. Zwinąć roladki , obwinąć nitką lub spiąć wykałaczką . Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso z każdej strony. W garnku z szerokim dnem rozgrzać odrobinę masła z olejem carotino, wrzucić pokrojony w plastry czosnek , wycisnąć łyżkę pasty paprykowej (najlepsza węgierska) pokrojone pomidory (obrane ze skóry lub włoski z puszki w całości). Doprawić solą , pieprzem, odrobiną cukru. Dusić, aż sos będzie odpowiednio gęsty. Włożyć do sosu zrumienione roladki gotować jeszcze około 5 minut.

Twarożek biały ze szczawiem i rzodkiewką

Składniki:

400g sera białego półtłusty

szczaw świeży

1 pęczek rzodkiewki

1 główka sałaty masłowej

sól

pieprz czarny,

pieczywo żytnie

Przygotowanie:

Twarożek mieszamy ze śmietaną, pokrojoną rzodkiewką i szczawiem. Doprawiamy szczyptą cukru oraz solą i pieprzem czarnym. Pastę układamy na liściach sałaty a tuż obok kładziemy grzanki z pieczywa żytniego.

Zupa wiosenna z młodą botwinką

Składniki:

2 pęczki młodej botwinki

1l bulionu warzywnego

150ml śmietany 30%

100g szczawiu świeżego

1 op. szpinaku baby

koperek

Przygotowanie:

Botwinkę drobno kroimy ( łodyżki, młode buraczki razem) i wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy kilka minut, zakwaszamy octem lub sokiem z cytryny. Do zupy dodajemy pokrojone liście botwinki, szpinaku i szczawiu. Na koniec śmietana i duża ilość kopru, doprawiamy pieprzem, solą i szczyptą cukru. Zupę podajemy z ziemniakami pieczonymi.

Sałata z wiosennymi warzywami

Składniki:

1 główka sałaty masłowej

1 główka sałaty rzymskiej

1 pęczek rzodkiewki

1 pęczek młodej marchewki

kalarepka

ogórek zielony

200 ml gęstej śmietany 18%

1 łyżeczka musztardy

4 gotowane jaja

cebulka dymka

koperek

sól

pieprz

szczypta cukru

Przygotowanie:

Ogórka obieramy w paski, i kroimy w plastry. Kalarepkę obieramy i kroimy w cząstki. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Sałaty szarpiemy na niewielkie kawałki. Na sałatach układamy wszystkie warzywa, polewamy śmietaną wymieszaną z musztardą i przyprawami. Posypujemy cebulą dymka i koperkiem

Chaczapuri i szklanka ogórkowego ajvaru

Składniki:

500g mąki

250g wody

15g soli

15g drożdży

125g sera mozzarella

100g sera białego

1 pęczek cebuli dymki

Przygotowanie:

Z mąki, drożdży, wody ciepłej oraz soli przygotowujemy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Sery ścieramy na tarce, doprawiamy odważnie czarnym pieprzem, delikatnie solą i na koniec dodajemy zieloną cebulkę. Ciastko dzielimy na cztery z każdej porcji robimy okrągły placek, wypełniamy masą serową i sklejamy. Pieczemy na suchej patelni. Po 5 minutach przekładamy na drugą stronę.

Składniki:

4 szt. ogórka zielonego

1l jogurtu naturalnego

koperek

50 ml oleju

1szt cytryny

świeża mięta

Przygotowanie:

Ogórek ścieramy na tarce, łączymy z olejem, sokiem z cytryny, jogurtem i mieszamy. Na koniec dodajemy koperek i można dodać nieco mięty. Napój możemy połączyć z gazowaną wodą mineralną .

Kruche z rabarbarem i kokosem

Składniki:

300g mąki

100g wiórków kokosowych

200g masła

4 żółtka

100g cukru

cukier wanilinowy

szczypta soli

Przygotowanie:

Z w/w. składników przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy aby odpoczęło. Tortownicę smarujemy masłem.

Składniki:

1kg rabarbaru

Cukier

2 szt cukru wanilinowego

30g żelatyny

2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Rabarbar kroimy w poprzek w plastry ok. 0.5cm. Wrzucamy na patelnię dodajemy cukier, cukier wanilinowy, podlewamy odrobiną wody i doprowadzamy do wrzenia. Do gorącego rabarbaru dodajemy żelatynę, wszystko dokładnie mieszamy. Na wysmarowaną tortownicę wykładamy ciasto i zapiekamy w piekarniku w temp. 190 stopni na lekko złoty kolor. Na podpieczony spód wysypujemy bulkę tartą, i wykładamy rabarbar. Wierzch posypujemy kruszonką kokosową, którą przygotowujemy ze składników podanych poniżej. Wystarczy wszystko połączyć z miękkim masłem i gotowe.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości