Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News
Wołowina z orzeszkami w sosie paprykowo-pomidorowym
Składniki:
1 kg polędwicy wołowej
25 g orzeszków pinii
25 g rodzynek
czosnek
nać pietruszki
5 pomidorów
łyżka masła
oliwa carotino ( pomarańczowa )
sól
pieprz
odrobina
cukru
pasta paprykowa
Przygotowanie:
Mięso pokroić w grube plastry. Każdy kawałek rozbić pod folią. Orzeszki pinii uprażyć na patelni . Na każdy kawałek mięsa położyć wyciśnięty czosnek , rodzynki , orzeszki. Zwinąć roladki , obwinąć nitką lub spiąć wykałaczką . Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso z każdej strony. W garnku z szerokim dnem rozgrzać odrobinę masła z olejem carotino, wrzucić pokrojony w plastry czosnek , wycisnąć łyżkę pasty paprykowej (najlepsza węgierska) pokrojone pomidory (obrane ze skóry lub włoski z puszki w całości). Doprawić solą , pieprzem, odrobiną cukru. Dusić, aż sos będzie odpowiednio gęsty. Włożyć do sosu zrumienione roladki gotować jeszcze około 5 minut.
Twarożek biały ze szczawiem i rzodkiewką
Składniki:
400g sera białego półtłusty
szczaw świeży
1 pęczek rzodkiewki
1 główka sałaty masłowej
sól
pieprz czarny,
pieczywo żytnie
Przygotowanie:
Twarożek mieszamy ze śmietaną, pokrojoną rzodkiewką i szczawiem. Doprawiamy szczyptą cukru oraz solą i pieprzem czarnym. Pastę układamy na liściach sałaty a tuż obok kładziemy grzanki z pieczywa żytniego.
Zupa wiosenna z młodą botwinką
Składniki:
2 pęczki młodej botwinki
1l bulionu warzywnego
150ml śmietany 30%
100g szczawiu świeżego
1 op. szpinaku baby
koperek
Przygotowanie:
Botwinkę drobno kroimy ( łodyżki, młode buraczki razem) i wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy kilka minut, zakwaszamy octem lub sokiem z cytryny. Do zupy dodajemy pokrojone liście botwinki, szpinaku i szczawiu. Na koniec śmietana i duża ilość kopru, doprawiamy pieprzem, solą i szczyptą cukru. Zupę podajemy z ziemniakami pieczonymi.
Sałata z wiosennymi warzywami
Składniki:
1 główka sałaty masłowej
1 główka sałaty rzymskiej
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek młodej marchewki
kalarepka
ogórek zielony
200 ml gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka musztardy
4 gotowane jaja
cebulka dymka
koperek
sól
pieprz
szczypta cukru
Przygotowanie:
Ogórka obieramy w paski, i kroimy w plastry. Kalarepkę obieramy i kroimy w cząstki. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Sałaty szarpiemy na niewielkie kawałki. Na sałatach układamy wszystkie warzywa, polewamy śmietaną wymieszaną z musztardą i przyprawami. Posypujemy cebulą dymka i koperkiem
Chaczapuri i szklanka ogórkowego ajvaru
Składniki:
500g mąki
250g wody
15g soli
15g drożdży
125g sera mozzarella
100g sera białego
1 pęczek cebuli dymki
Przygotowanie:
Z mąki, drożdży, wody ciepłej oraz soli przygotowujemy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Sery ścieramy na tarce, doprawiamy odważnie czarnym pieprzem, delikatnie solą i na koniec dodajemy zieloną cebulkę. Ciastko dzielimy na cztery z każdej porcji robimy okrągły placek, wypełniamy masą serową i sklejamy. Pieczemy na suchej patelni. Po 5 minutach przekładamy na drugą stronę.
Składniki:
4 szt. ogórka zielonego
1l jogurtu naturalnego
koperek
50 ml oleju
1szt cytryny
świeża mięta
Przygotowanie:
Ogórek ścieramy na tarce, łączymy z olejem, sokiem z cytryny, jogurtem i mieszamy. Na koniec dodajemy koperek i można dodać nieco mięty. Napój możemy połączyć z gazowaną wodą mineralną .
Kruche z rabarbarem i kokosem
Składniki:
300g mąki
100g wiórków kokosowych
200g masła
4 żółtka
100g cukru
cukier wanilinowy
szczypta soli
Przygotowanie:
Z w/w. składników przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy aby odpoczęło. Tortownicę smarujemy masłem.
Składniki:
1kg rabarbaru
Cukier
2 szt cukru wanilinowego
30g żelatyny
2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Rabarbar kroimy w poprzek w plastry ok. 0.5cm. Wrzucamy na patelnię dodajemy cukier, cukier wanilinowy, podlewamy odrobiną wody i doprowadzamy do wrzenia. Do gorącego rabarbaru dodajemy żelatynę, wszystko dokładnie mieszamy. Na wysmarowaną tortownicę wykładamy ciasto i zapiekamy w piekarniku w temp. 190 stopni na lekko złoty kolor. Na podpieczony spód wysypujemy bulkę tartą, i wykładamy rabarbar. Wierzch posypujemy kruszonką kokosową, którą przygotowujemy ze składników podanych poniżej. Wystarczy wszystko połączyć z miękkim masłem i gotowe.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN