Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Filet z łososia z sałatką z rabarbaru i pomarańczy
Składniki:
sól i pieprz
1 pomarańcza
oliwa z oliwek
2 filety z łososia
2 łodygi rabarbaru
duża garść sałaty roszponki
Sposób przygotowania:
Odciąć górę i dół pomarańczy. Następnie odkroić cała skórkę razem z białymi błonami. Nad miską wyciąć fileciki, omijając błony pomiędzy segmentami pomarańczy. Cząstki pomarańczy dodać do miski nad którą je wycinaliśmy, dodać rabarbar. Wymieszać i odstawić na 15-20 minut. W tym czasie przyprawić filety z łososia solą i pieprzem, skropić oliwą. Usmażyć na patelni z obu stron po około 5 minut. Do miski z pomarańczą i rabarbarem dodać roszponkę, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wymieszać i podawać z filetem z łososia.
Konfitura rabarbarowa z jabłkami i wanilią
Składniki:
1 kg cukru
0,5 kg jabłek
2 laski wanilii
1 kg rabarbaru
sok z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
Rabarbar i jabłka przełożyć do dużego garnka, zasypać cukrem. Laski wanilii przeciąć wzdłuż na połowę, końcówką noża wyskrobać nasiona i razem ze strączkami dodać do owoców. Dodać sok z cytryny, dusić na małym ogniu aż całość zgęstnieje (około 1 godziny). Po ugotowaniu można przełożyć do wyparzonych słoiczków i zapasteryzować.
Rabarbar pod kruszonką
Składniki:
100 g cukru
500 g rabarbaru
Kruszonka:
50 g cukru
1 szczypta soli
100 mąki pszennej
100 g twardego masła
1 szczypta proszku do pieczenia
50 g posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Rabarbar posypać cukrem i odstawić na 10 minut. Następnie ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. W misce zagnieść ze sobą pozostałe składniki, otrzymaną kruszonką posypać rabarbar. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 min. Podawać z gałką lodów np. rabarbarowych.
Lody rabarbarowe
Składniki:
150 g cukru
200 ml mleka
500 g rabarbaru
Sok z jednej cytryny
200 ml śmietany 30%
1 łyżka startego imbiru
Sposób przygotowania:
Rabarbar wyłożyć na dużej blasze do pieczenia. Posypać cukrem, wymieszać. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 160°C. Następnie zmiksować przy pomocy blendera lub malaksera. Odstawić do wystygnięcia. Mleko, śmietanę sok z cytryny i imbir wymieszać ze sobą w misce. Dodać rabarbar, wymieszać, przelać do pojemników do zamrażania. Wstawić do zamrażarki na minimum 4 godziny.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN