Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Fasolka pod pierzynką ziemniaczaną
Składniki:
1 kg ziemniaków
½ szklanki śmietanki 30%
2 łyżki masła
¼ świeżo tartej gałki muszkatołowej
100 g parmezanu
150 szalotki
1/4 małej zielonej ostrej papryczki
½ średniej marchewki
3 ząbki czosnku
200 g pieczarek
szklanka fasolki mung
ok. ¼ szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Fasolkę gotujemy w dwukrotnej ilości wody na małym ogniu aż stanie się miękka ( ok. 30 minut). Na patelni na rozgrzanej oliwie z masłem dusimy pokrojone w cienkie talarki szalotki i dorzucamy drobno poszatkowaną ostra papryczkę. Po ok. 5 minutach dodajemy pokrojone w talarki na mandolinie pieczarki, startą na tarce marchewkę i drobno poszatkowane ząbki czosnku. Po kolejnych 5 minutach dorzucamy ugotowaną fasolkę i solimy do smaku. Ziemniaki ugniatamy ze śmietanką, masłem solą pieprzem i gałką na gładką masę. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy na dno fasolkę z warzywami i całość przykrywamy ugniecionymi ziemniakami. Górę posypujemy startym parmezanem i całość zapiekamy w piekarniku ok. 25 minut.
Gratin ze słodkich ziemniaków ze śmietankowym curry
Składniki:
1 kg słodkich ziemniaków batatów
1 szklanka śmietanki 30 %
1 szklanka mleka
4 łyżki masła sklarowanego
1 łyżka świeżego startego imbiru
1 czubata łyżka przyprawy curry w proszku( trzeba sprawdzić skład i kupić mieszankę przyprawy curry bez dodatku glutaminianu sodu)
3 drobno poszatkowane ząbki czosnku
1-2 ostre czerwone papryczki drobno poszatkowane
sól i pieprz do smaku
sok z połowy cytryny
poszatkowany szczypiorek do podania
mieszanka sałat do podania
żaroodporne owalne naczynie, najlepiej z pokrywką
masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy na cienkie plasterki. Śmietankę mieszamy z mlekiem, stopionym masłem sklarowanym, imbirem, przyprawą curry, poszatkowanym czosnkiem, poszatkowaną ostra papryką, solą i pieprzem do smaku. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy warstwę ziemniaków, polewamy sosem śmietankowym, i układamy następną warstwę. Całość powtarzamy aż wykorzystamy całe ziemniaki i sos śmietankowy. Zapiekankę przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około godziny aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec zdejmujemy pokrywkę aby danie ładnie się przyrumieniło.
Pieczone placki ziemniaczane ze szpinakiem i chedarem podane na zielonych szparagach
Składniki:
450 ziemniaczanego puree
250 g młodego świeżego szpinaku
½ szklanki mąki pszennej
120 g startego sera cheddar
½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
masło sklarowane do pieczenia
papier do pieczenia
2 pęczki zielonych szparagów
oliwa z oliwek
sól kamienna
Przygotowanie:
Szpinak blanszujemy w garnku pod pokrywką z odrobiną wody. Po około 5 minutach powinien być miękki. Odsączamy i drobno szatkujemy. Masą ziemniaczaną łączymy ze szpinakiem , mąką, startym serem, gałką, sola i pieprzem do smaku. Z masy formujemy kulki wielkości śliwki. Każdą z nich rozpłaszczamy na papierze do pieczenia formując placki grubości około 1 cm. Smarujemy stopionym masłem sklarowanym i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy na złocistobrązowo.
Ziemniaki z sosem jogurtowo-kokosowym
Składniki:
1 ½ kg ziemniaków
3 łyżki masła sklarowanego
2 opakowania jogurtu naturalnego typu greckiego (800 g)
1 kokos
sok z jednej cytryny
1 łyżka masła sklarowanego
1 łyżka czarnej gorczycy (do dostania na bazarach z worka, lub w sklepach zielarskich)
3 ząbki czosnku drobno poszatkowane
sól i pieprz do smaku
natka kolendry do ozdoby
Przygotowanie:
Wyszorowane ziemniaki kroimy w kostkę, mieszamy z masłem sklarowanym i wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika z termoobiegiem. Temp 230 stopni. Pieczemy około 40 minut aż staną się złocistobrązowe. Kokos rozłupujemy uderzając miejsce przy miejscu w skorupę drugą (nie ostrą stroną) dużego noża. Zdejmujemy twarda skorupę i obieramy ze skórki. Biały miąższ ścieramy na drobnej tarce. Świeże wiórki kokosowe mieszamy z jogurtem i sokiem z cytryny. Na rozgrzane masło sklarowane wsypujemy gorczycę i czekamy aż zacznie strzelać. Dodajemy poszatkowany czosnek i po chwili mieszamy z jogurtem. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z natką kolendry.
Młode ziemniaki z mlekiem kokosowym i papryką
Składniki:
1 ½ kg młodych małych ziemniaków
3 łyżki oleju ryżowego
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżka świeżo startego imbiru
2 ostre zielone papryczki drobno poszatkowane
3 ząbki czosnku
1 płaska łyżka kurkumy
1 łyżeczka świeżo zmielonych nasion kolendry
2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
2 zielone papryki pokrojone w kostkę
2 puszki mleka kokosowego
sól i pieprz do smaku
sok z limonki do smaku
natka kolendry
Przygotowanie:
Młode małe ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy ze skórką. Na rozgrzanym oleju ryżowym smażymy kmin rzymski. Po około 15 sekundach dodajemy starty imbir, papryczki chili, poszatkowany czosnek, kurkumę i zmieloną kolendrę. Dodajemy czerwona i zieloną paprykę, przykrywamy pokrywką. Całość dusimy aż papryka zmięknie. Dodajemy odsączone ziemniaki i chwilę smażymy. Zdejmujemy z gazu, dodajemy mleko kokosowe, sól i pieprz do smaku, sok z limonki i świeżą kolendrę. Potrawa powinna być lekko kwaśna i lekko, lub bardzo ostra. Mleko kokosowe jest mdłe i dobrze komponuje się z wyrazistymi i mocnymi smakami.
Informacje o ziemniakach
Sprowadzenie ziemniaków do Polski przypisuje się królowi Janowi III Sobieskiemu. Dzięki temu, mniej więcej od czasów bitwy wiedeńskiej, możemy w polskiej kuchni korzystać z dobrodziejstw tego niezwykłego, często niedocenianego warzywa. Warto wiedzieć, że ziemniaki, dzięki dużej ilości składników mineralnych, pomagają organizmowi utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Z kolei wysoką wartość odżywczą ziemniaki zawdzięczają białkom i węglowodanom. Co ciekawe, spośród wszystkich białek roślinnych, to właśnie biało znajdujące się w bulwach ziemniaków jest jednym z najwartościowszych - ma jedne z najwyższych wskaźników wartości biologicznych. Ziemniaki to również bogate źródło witamin: B1, B2, B6, PP oraz witaminy C – 300 gram ziemniaków pokrywa 40% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C!
Źródło: Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN